Instalacija

Komadić po komadić stakla do velikog loparskog mozaika

Ante Matijević

Velika zajednička instalacija bit će otkrivena uoči Božića



LOPAR U okviru projekta »Kreativnost u svakodnevici« Centar za kulturu Lopar započeo je s ciklusom radionica o osnovama izrade mozaika. Četrdesetak polaznika podijeljenih u tri grupe do druge polovine studenoga radit će na zajedničkom projektu koji će javnosti biti predstavljen izložbom predviđenom uoči Božića. Uz stručno vodstvo magistre likovne pedagogije Nives Gvačić, polaznici će se upoznati s osnovama slikarske tehnike mozaika, odnosno direktnom tehnikom slaganja staklenog mozaika.


Nakon niza likovno-kreativnih radionica namijenjenih djeci, ovaj je projekt prvenstveno osmišljen za srednjoškolce i odrasle. S ciljem kvalitetnog upravljanja slobodnim vremenom te aktivnog uključivanja lokalne zajednice u kulturu, projekt »Kreativnost u zajednici« osmislila je ravnateljica Centra za kulturu Lopar Tonka Kavran. Kazala je ovom prilikom ravnateljica Kavran kako će po okončanju ciklusa radionica pojedinačni radovi polaznika bit spojeni u jedinstvenu instalaciju o kojoj do otvorenja izložbe ne žele odavati podatke, no najavljuju da će biti riječ o primijenjenoj intervenciji kreativne naravi u javnom prostoru.


– Do sada smo proveli već dva ciklusa sličnih radionica za srednjoškolce i odrasle, ciklus radionica »Osnove modeliranja« koji je rezultirao izložbom skulptura »Kako je Grinch ukrao gips« i ciklus radionica modeliranja rukama i tradicionalnim lončarskim kolom te nam je namjera polaznike upoznati s različitim likovnim tehnikama, a sve s ciljem poticanja kreativnosti i kulturno-umjetničkog amaterizma, napose likovnog te senzibilizacije javnosti za različite umjetničke izričaje – kazala je ravnateljica Kavran. Projekt se provodi uz financijsku potporu Općine Lopar i Primorsko-goranske županije.