Načelnik Josip Zubović nezadovoljan županijskim vlastima

Kolan zbog smeća želi iz Zadarske u Ličku županiju

Ljiljana Jurjević / Zadarski list

Ovo je ozbiljna priča i neće na ovom stati. Župan ima pravo shvatiti kako god želi, ali ovdje se ne radi o nikakvoj svađi, nego o problemima općine Kolan koje nitko od nadležnih institucija ne doživljava



Jedanaest godina nakon svog osnutka Općina Kolan s otoka Paga kao da još uvijek traži svoje mjesto pod suncem. Naime, na aktualnom satu prošlotjedne Skupštine Zadarske županije, kolanjski načelnik istupio je s inicijativom, kako je rekao, jedne grupe mještana, da se Kolan izdvoji iz sastava Zadarske i priključi Ličko-senjskoj županiji.


Bio je to povod za razgovor s nezadovoljnim načelnikom Općine Kolan Josipom Zubovićem.


  




Opći dojam je da vas u Županiji nitko nije ozbiljno shvatio, a župan je ocijenio da je to bila inicijativa za svađu, koju on neće prihvatiti. Što ste htjeli postići prijetnjom za izdvajanjem iz Zadarske županije?


   – Ne znam kako je tko shvatio, ali ovo je ozbiljna priča i neće na ovom stati. Župan ima pravo shvatiti kako god želi, ali ovdje se ne radi o nikakvoj svađi, nego o problemima općine Kolan koje nitko od nadležnih institucija ne doživljava. Pretpostavljam da je to po principu »brigo moja prijeđi na drugoga«, ili se jednostavno ne želi nikom zamjeriti. Ne radi se o nikakvoj prijetnji ili ucjeni, nego o tome da Općina Kolan zaslužuje puno više, obzirom koliko doprinosi Zadarskoj županiji, u čiji će proračun naša općina ove godine uplatiti preko milijun kuna, a ne vrati nam se ni 2 posto. Puno dajemo, a malo dobivamo, pa ispada da smo mi tu kao neko dobro dijete koje radi i sluša, pa drugi misle kako mu ništa i ne treba.   


Zubović kaže kako neriješeni imovinsko-pravni odnosi s Gradom Pagom u Kolanu koče njegov daljnji razvoj. – Imamo zabilježbe na poljske putove pa ih ne smijemo uređivati, a niti aplicirati eventualno projekte za neke od fondova Europske unije. Primjerice sa zemljištem Sv. Duh ne možemo ništa, a mogli smo ga iznajmiti za kamp. U Mandrama također postoji nekoliko terena s kojim ne možemo ništa, jer imovinsko-pravno nije riješeno. Kako se u takvim okolnostima uopće možemo razvijati?!



Neriješena dioba


Koji su najveći problemi koji tište Kolan, pretpostavljam neriješena dioba s Gradom Pagom koja traje od osnutka vaše općine 2003.?


   – Naravno da najviše problema imamo s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima s Gradom Pagom jer imovina nije podijeljena, a sve to je i zbog nerada Vlade RH, na čelu s Ministarstvom uprave. Povjerenstvo se svih ovih godina nije ni pokušalo rješavati ovaj problem. Evo, imam informaciju da su se prije desetak dana napokon sastali po pitanju granice između Općine Kolan i Grada Paga, no ništa konkretno nije riješeno.


   Dakle, dioba s Gradom Pagom ipak je u ingerenciji Ministarstva uprave, a ne Županije. Zato je župan i rekao da je tu nemoćan.     – Istina, ali on je moćan riješiti barem status odvoza kolanjskog smeća u Zadarsku županiju, a ne da ga odvozimo u Ličko-senjsku županiju. Ima dvije godine da smeće odvozimo u Novalju i za to mjesečno plaćamo 25 tisuća kuna, budući da smo iz druge županije.   


Načelnik Zubović najavio je kako će o statusu Kolana raspravljati i vijećnici na sjednici Općinskog vijeća u četvrtak.    – Idemo vidjeti što oni misle o cijeloj priči. Ne mislimo raspisivati referendum, nego poslušati najprije vijećnike, pa kako Vijeće odluči, tako će biti. Mi prirodno ne pripadamo Ličko-senjskoj, nego Zadarskoj županiji, ali ovdje se radi o širem društvenom interesu, u ekonomskom smislu, a ne političkom. Moramo se boriti za svoj status, da nam svima bude bolje, i voditi računa da kvaliteta života bude bolja, da ne bude preskupa, kao što je poskupljuje odvoz smeća u drugu županiju. Dijalog naravno nastavljamo, a ovih dana i službeno ćemo pozvati župana sa suradnicima, neka malo prošetaju Kolanom, da obiđemo teren i vidimo što konkretno muči naše ljude. Ne želim nikakvu svađu.


Paška protumjera


Zašto smeće ne možete odlagati na staro mjesto?


   – Nakon što je Općina Kolan na svom području oduzela distribuciju vode Komunalnom društvu Pag, uslijedila je njihova protumjera, pa su nam zabranili odlagati smeće i zato ga moramo odvoziti u Novalju. Obzirom da nije došlo do diobe imovine, mi smo imali sva prava nastaviti odlagati smeće kao i do sada, ali to bi onda bio »rat«, kojeg ne želimo.


   Osim neriješene diobe s Gradom Pagom, ima tu još problema koje stavljate na »dušu« Zadarskoj županiji?  

– Naravno. Infrastruktura nam je veliki problem, pitanje vode, ceste, struje… Imamo problema s lučicom u Mandrama koja je pod Lučkom upravom Zadarske županije. U tu lučicu već 20 godina ništa se nije uložilo. Sami smo nešto pokrenuli, i barem sezonski zaposlili čovjeka na održavanju, ali tu posla ima za cijelu godinu. Županija treba dati više sredstava za obnovu infrastrukture u Kolanu. Evo, primjer kako se Županija odnosi prema Kolanu, je kad sam tražio 200 tisuća kuna za poboljšanje vodooprskbe u Mandrama. Županija mi odobri 20 tisuća kuna, a riječ je o investiciji od milijun kuna, za koju smo proveli sve potrebne natječaje. Po meni je to ruganje, a sredstva na računu Županije se čuvaju, ne znam ni ja za što. Ovdje nema ni osobnih ni političkih motiva, samo želim da Kolan dobije status kakav mu pripada, ni više ni manje.