Cjeloviti program

Koalicija HDZ-Hrast predstavila kandidacijsku listu za gradsko vijeće Cresa

Walter Salković



CRES Nakon što su javnosti predstavili kandidate za gradonačelnicu i njezina zamjenika, Sanju Tomić i Patrisa Salkovića, a potom i osnovne odrednice svog programa, koalicija HDZ-Hrast je predstavila i kandidacijsku listu za gradsko vijeće.


– Okupili smo tim ljudi koje krase mladost, obrazovanost, iskustvo, znanje, predanost radu, svježe ideje, volja za djelovanjem i prije svega želja za rezultatima. Svojim obrazovanjem i zanimanjima pokrivamo širok spektar djelatnosti, života i potreba naših sugrađana na cijelom otoku, rekla je Sanja Tomić i poimenice predstavila svakog kandidata s liste.


Predstavila je i cjeloviti program kojeg su kandidati sastavili zajednički, s mnoštvom novih ideja, a temelj mu je ravnopravni razvoj grada Cresa i svih njegovih sela i zaselaka. Uz uobičajene planove obnove infrastrukture u koje spada dovršenje otočne magistrale i uređenje ostalih prometnica, izgradnja POS-ovih stanova, vodovodne i kanalizacijske mreže, kandidati HDZ-a i Hrasta iznijeli su i neke novosti. Prije svega se to odnosi na određivanje zone za postavljanje montažnih stambenih objekata ali i uvođenje tajnog komunalnog redara kako bi konačno bilo reda u komunalnom sustavu te gerontodomaćica koje bi bile pomoć starijim osobama.




Uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koju je već obećao ministar Oleg Butković kad je nedavno boravio na Cresu, dovršit će se zapadna luka i šetnica Lungomare sv. Mikule. Tomić je obećala i povećanje standarda u zdravstvu, kulturi i sportu, uz izgradnju višenamjenske dvorane i bazena. Najveću pozornost koalicija daje demografiji, pa je u planu značajno povećanje naknade za svako novorođeno i usvojeno dijete, i to za prvo dijete 5.000 kn, za drugo 10.000 kn, a za treće 20.000 kn, smanjenje cijene vrtića i njegova nadogradnja, te besplatni udžbenici za osnovnoškolce.


Tomić se okomila na niz projekata aktualne gradske vlasti ističući njihove nedostatke, pa je, primjerice, rekla da je lučica Grabar previsoka i barke teško dostupne, a strategija razvoja neprimjenjiva na otočne prilike jer se radila po uzoru na Varaždinsku županiju.


Na kandidatkinju za gradonačelnicu nadovezao se njezin zamjenik Patris Salković koji je naveo koje je sve inicijative predlagao kao gradski vijećnik.


– Bio sam vrlo aktivan u postavljanju vijećničkih pitanja kako bih ukazivao na probleme i predlagao rješenja. No izvršna vlast, odnosno gradonačelnik, to nije tako shvaćao, već je moje istupe tumačio kao napade na njega, zbog čega mnoge dobre inicijative nisu prolazile, rekao je Salković i kao primjer istaknuo naselje Melin u kojem u osam godina nije izgrađen nogostup, nisu označena parkirna mjesta, nije postavljen niti jedan prometni znak niti nazivi ulica.


Treći na koalicijskoj listi HDZ-Hrast Stjepan Vodenac naglasio je važnost izrade kvalitetnih i dugoročnih strateških dokumenata, posebice strategije turizma koji u Cresu stagnira, a ima veliki potencijal za razvoj.


– Moramo promijeniti način razmišljanja, a to se može samo s novim ljudima, zaključio je Vodenac.