Elso Kuljanić

Knjiga o životu i znanosti velikog otočana iz malog sela Stivana

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Kuljanić je svoj zanimljiv životni put opisao u monografiji u kojoj se mogu naći njegova najznačajnija tehnološka otkrića i metode u obradi materijala, ali i pjesme koje je pisao u slobodno vrijeme



CRES – Nakon što je to učinio u HAZU-u u Zagrebu, zatim u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci te u Malom Lošinju, akademik Elso Kuljanić promovirao je autobiografsku knjigu »Život i znanost« i na rodnom otoku, u velikoj dvorani Zajednice Talijana Cres. Kuljanić je svoj zanimljiv životni put, od siromašnog djetinjstva u selu Stivan do rada na prestižnim svjetskim sveučilištima opisao u monografiji u kojoj se mogu naći njegova najznačajnija tehnološka otkrića i metode u obradi materijala, ali i pjesme koje je pisao u slobodno vrijeme.


Brojne anegdote


Knjigu i autora predstavili su izvršna urednica izdanja Elvira Marinković Škomrlj i predsjednik Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj dr. Julijano Sokolić, a prigodnim riječima prisutnima su se obratili gradonačelnik Kristijan Jurjako i predsjednik Zajednice Talijana Daniele Surdić.


– Ovo je knjiga uspomena našeg velikog otočana iz malog Stivana, prvog, i za sad jedinog akademika s cresko-lošinjskog otočja, kazao je uvodno dr. Sokolić.




– Prije godinu i pol dana počela sam raditi na ovoj monografiji i došla u Elsovu uvalu Marašćica. Mnoge doživljaje kroz njegovo prepričavanje kao da sam i sama doživjela, posebno kroz njegove pjesme i poglavlja o putovanjima. Ovo je i knjiga o otočanima – naglasila je urednica Marinković Škomrlj.


Akademik Kuljanić ispričao je nekoliko zanimljivih otočnih anegdota i čitao svoje pjesme, a zbog one o triciklu donio je svoj, danas restaurirani, 80 godina star tricikl, koji je dobio na dar kada je imao samo 3 godine.


Prisjetio se akademik Kuljanić i razdoblja od 1991. do 1993. kada je u ratnim godinama, kao rektor Sveučilišta u Rijeci, predsjedniku Tuđmanu iznio svoju ideju o osnivanju kampusa na trsatskom brijegu, projekt koji su realizirali njegovi nasljednici u riječkom sveučilištu.


Štititi baštinu


S promocije u Cresu Kuljanić je poručio da treba štititi i obnavljati kulturnu baštinu, posebno istaknuvši ruševnu crkvicu sv. Grgura u središnjem dijelu otoka. Njezinu je važnost zbog zanimljive interpolacije gotičkog svoda u romanički objekt još pedesetih godina prošlog stoljeća isticao akademik Andro Mohorovičić, a danas Kuljanić apelira da se ona sačuva od propasti.


Kao dugogodišnji pedagog i nastavnik Kuljanić je uputio poruku studentima i svima željnima znanja da »puno rade i pronađu zadovoljstvo u poslu koji rade, a da ne razmišljaju o novcu jer će i novac sigurno doći kao rezultat predana rada«.