Sto godina od rođenja biskupa Antuna Mahnića

Kardinal Bozanić: Križ oko vrata ne smije biti ukras

Walter Salković

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Antun Mahnić živio je Krista, a živeći Krista vidio je ljude i njihove potrebe, rekao je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi



KRK  Obilježavanje 100. obljetnice smrti, ili kako se to crkvenim rječnikom kaže, »rođenja za nebo« sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića započelo je svečanim ulaskom kardinala Josipa Bozanića u krčku katedralu Uznesenja Marijina.


Zagrebačkog nadbiskupa dočekao je mjesni biskup Ivica Petanjak te pozdravio sve goste i sve koji su pripremili program proslave.


– Ovo je onaj sretni trenutak kad se ponajprije nama vjernicima ove biskupije, kao i svim ljudima dobre volje koji žive na otocima Hrvatskog primorja, pruža jedinstvena prilika da upoznamo život i djelo ovog sluge Božjega koji je došao k nama iz Slovenije, ali je toliko zavolio naš narod da je u svemu nadišao granice ove biskupije, rekao je uvodno biskup Petanjak, te čestitao kardinalu Bozaniću 30. obljetnicu biskupskog posvećenja koju će ovom prigodom proslaviti s vjernicima Krčke biskupije.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





 


Nakon kratke molitve na grobu sluge biskupa Mahnića, uslijedio je prigodni program Adventsko svjetlo u kojem su sudjelovali dječji zborovi Kapljice i Kapi s glumcima iz Krka i Vrbnika, a pripremile su ih i vodile vjeroučiteljice Vesna Avsec i Mirjana Žužić.


Koncelebracija


Potom je svečanu svetu misu predvodio kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije, domaćim Ivicom Petanjkom, riječkim Ivanom Devčićem, porečko-pulskim u miru Ivanom Milovanom i gospićko-senjskim u miru Milom Bogovićem, te velikim brojem svećenika, a prisutan je bio i krčki biskup u miru Valter Župan.


U svojoj je propovijedi kardinal Bozanić podsjetio na životni put biskupa Antuna Mahnića, posebno naglasivši njegov biskupski moto »U križu je spas«.


– Premda ulazimo u stotu obljetnicu njegove smrti, Mahnić nije nestao jer je živ u onome što nam je ostavio. Do smrti je vjerno slijedio ono što si je postavio kao geslo. Gledajući križ, možemo vidjeti Boga ljubavi. To je mudrost križa, to je kršćanska radosna vijest koja izaziva proturječja. Biskup Mahnić bio je do kraja života zagledan u privlačnost Kristova križa. Ta ga je privlačnost pratila cijelog života da bi se i sam mogao davati braći ljudima. Smijemo reći da je Antun Mahnić živio Krista, a živeći Krista vidio je ljude i njihove potrebe, rekao je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi.


Na kraju je podsjetio da svi rado nose križ oko vrata, ali da to ne smije biti samo ukras već znak.


Na kraju svete mise, koju su pjevanjem animirali udruženi zborovi župe Krk i Vrbnik uz pratnju Gradske glazbe Krk, mr. Saša Ilijić, postulator kauze za proglašenje svetim biskupa Mahnića, ukratko je predstavio program Mahnićeve godine.


Više svjetla


Današnjim događanjem Krčka biskupija i Postulatura sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića započele su godinu obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo biskupa Antuna (Zagreb 1920. – Krk 2020.). Za geslo obilježavanja odabrana je Mahnićeva sintagma Više svjetla!, a pokrovitelji visoke obljetnice Mahnićeve smrti su Hrvatska biskupska konferencija i Predsjednica Republike Hrvatske koju je, kao izaslanik, predstavljao njezin savjetnik Vladimir Lončarević.


Tijekom Mahnićeve godine organizirat će se hodočašća na grob sluge Božjega u krčkoj katedrali, a svakoga 14. u mjesecu u krčkoj prvostolnici slavit će se misa po nakanama hodočasnika i za sve dobročinitelje.


U planu su izrada prigodne mrežne stranice, međunarodni znanstveni simpozij u Krku, objavljivanje životopisa sluge Božjega, prigodna spomen-izložba o biskupu Mahniću u crkvi sv. Kvirina u Krku, te nosač zvuka sa skladbama inspiriranim životom i djelom sluge Božjega. Mahnićeva godina zaključit će se 14. prosinca 2020. misom u zagrebačkoj katedrali.