Vrijedno izdanje

Kako se u Haludovu “kovao” prvi Ustav samostalne Hrvatske

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Knjiga »Hrvatski ustav i njegov Krčki nacrt (1990.)« podsjeća na okolnosti nastanka nacrta temeljnog pravnog dokumenta suvremene Hrvatske koji su Vladimir Šeks, dr. Ljubomir Valković, dr. Krunislav Olujić i prof. dr. sc. Simljko Sokol stvarali u hotelu Palace u Malinskoj tijekom dva kolovoška tjedna 1990.



PUNAT U galeriji Toš u Puntu predstavljeno je još jedno zanimljivo i vrijedno izdanje nastalo u okviru edicije »Mala knjižica Krčkog zbornika« Povijesnog društva otoka Krka, knjiga koju je priredio i u svojstvu izvršnog urednika kreirao iznimno angažirani otočni znanstvenik, doc. dr. sc. Tomislav Galović.


»Hrvatski ustav i njegov Krčki nacrt (1990.)« naziv je rada koji su, u nazočnosti brojnih otočana, u spomenutom prostoru predstavili njegov autor, a s njime i dr. Milan Radić kao glavni i odgovorni urednik te ujedno i predsjednik Povijesnog društva otoka Krka te Dragutin Žic i Anton Katunar – dvojica, kako su se sami prozvali, »lokalnih političara« aktivnih u vremenima nastanka nacrta temeljnog pravnog dokumenta suvremene Hrvatske koji je (što je najširoj javnosti nedovoljno dobro znano) stvaran upravo na otoku Krku tijekom dva kolovoška tjedna 1990. godine, u hotelu Palace malinskarskog hotelskog grada Haludovo.



O tome zašto je baš Malinska izabrana za mjesto okupljanja kreatora nacrta prvog hrvatskog Ustava a ne, primjerice, Brijuni (koji su također bili u »kombinaciji«) ili sam Zagreb, u članku objavljenom u knjizi prof. dr. sc. Smiljko Sokol kaže da je na to otočno mjesto izbor pao iz prilično prozaičnih razloga – stoga što im je svima bilo blizu i lako dostupno, zato što je ondje u to doba još uvijek u funkciji bio jedan od najljepših hrvatskih hotela, ali i zato što je u susjednom Svetom Vidu bila njegova vikendica.




Prisjećajući se okolnosti u kojima su stvarali »skicu« tog dokumenta, spomenuti se sudionik postupka kreiranja ustavnog nacrta prisjetio elana i zauzetosti brojnih otočana koji su, shvaćajući značaj onog što im se tada događalo »pod nosom«, s iskrenim oduševljenjem nastojali pripomoći sudionicima tog događanja u njihovu radu, ali i opuštanju nakon cjelodnevnog pisanja i raspravljanja. Sokol je istaknuo i da je upravo činjenica da je Malinska mjesto nastanka glavnine teksta uklopljenog u Ustav, bila jedan od glavnih razgloga zbog kojih je tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman »amenovao« preustroj tada jedinstvene Općine Krk u sedam samostalnih lokalnih jedinica.



Šeksova bilježnica


Vezujući se na prije tri godine u Malinskoj upriličeni okrugli stol u povodu obilježavanja četvrt stoljeća spomenutog događaja, na kojemu je sudjelovao i jedan od najaktivnijih sudionika kreiranja »Krčkog nacrta« Ustava naše zemlje – Vladimir Šeks – Galović je u knjižici džepnih dimenzija sažeo sva tada iznesena izlaganja sudionika okruglog stola, ali je pritom njihova memoarsko-dokumentaristička iznošenja sjećanja na ta vremena dopunio nizom zanimljivih materijala. Među ostalim, knjiga tako donosi i presliku rukopisa iz bilježnice Vladimira Šeksa koji je, zajedno s tadašnjim tajnikom Sabora dr. Ljubomirom Valkovićem, dr. Krunislavom Olujićem i prof. dr. sc. Simljkom Sokolom, stjecajem okolnosti upravo na Krku stvarao temeljni i najvažniji dokument države u nastajanju. Kako je danas znano, više od 70 posto »Krčkog nacrta« Ustava RH naposljetku je ušlo u prvi, tzv. Božićni ustav naše zemlje, što angažman spomenutog četvorca, ali i njihov rad na otoku Krku, čini posebno vrijednim i zanimljivim.


Povijesni značaj


Iako je i sam trebao sudjelovati u svečanom predstavljanju knjige koja, naglasili su redom govornici – potvrđuje povijesni značaj otoka Krka u sudbinskim trenucima naše zemlje i nastavlja niz ondje nastalih povijesno važnih dokumenata (započet Bašćanskom pločom), prezentaciji zbog zdravstvenih razloga nije mogao nazočiti prof. dr. sc. Branko Smerdel, autor predgovora knjige i predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. A on je u svom doprinosu objavljenoj vrijednog knjizi istaknuo da su upravo Malinska i otok Krk, u povijesnom razdoblju koje politologija naziva »ustavnim trenutkom« bili ključnim sudbinskim središtima ostvarenja milenijskog projekta stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske.


Da to ne padne u zaborav, ovom su se knjigom uz dr. sc. Galovića, pobrinuli i njegovi suradnici Anton Bozanić, Perica Dujmović, Petar Strčić i Franjo Velčić, pridonijevši nastanku i objavi trajnog zapisa, ali i znanstvenoj obradi te dokumentiranju događanja koja svojim značajem, vrijednošću i posebnošću nedvojbeno zaslužuje biti čuvana i prenošena generacijama koje dolaze.