Crnkovićev dvor u Novalji

Kako je književnik Mladen Kušec pretvorio stvari s tavana u atrakciju

Alenka Juričić Bukarica

Mladen Kušec je s obitelji u nekadašnjoj butigi i brijačnici u Novalji izložio na tavanu nađenu opremu stare butige koja je tu radila sve do ratne 1943., u sklopu koje će se održavati razne radionice i predstave 



NOVALJA Za neke su tavani jednostavno mjesto gdje se godinama i desetljećima skuplja gomila smeća.


Za one malo mudrije, oni su mjesta na kojima se mogu naći fantastične stvari. Među ovim mudrijima je svakako i poznati hrvatski književnik i novinar Mladen Kušec koji je s obitelji u nekadašnjoj butigi i brijačnici u Zrinsko-frankopanskoj ulici u Novalji izložio upravo ono što je našao na tavanu.


A to je oprema stare butige koja je tu radila sve do ratne 1943. Tako je nastao pravi mali muzej pod nazivom Crnkovićev dvor. Kako piše na pročelju kuće, onima koji se upuste u ovo malo putovanje vremeplovom, domaćini su obitelji Crnković i Kušec, grad Novalja, Centar za kulturu grada te TZ Novalja. U okviru stare butige nalazi se i unutrašnje dvorište pa je tako ovaj zaokruženi prostor, i službeno otvoren prošlog tjedna, postao mjesto za održavanje raznih radionica, predstava i sličnih događanja. 





Pokazujući što se sve nalazi u ovom malom vremeplovu, Kušec nam je ispričao kako je nakon Drugog svjetskog rata ovdje bila brijačnica Maksima Vitezice. Konačno je prostor vraćen nekadašnjim vlasnicima, obitelji Kušecove supruge, da bi ovih dana konačno zaživio novim-starim životom butige stare više od stoljeća. Na ideju da na ovaj način oplemeni prostor, ovaj je »purger« došao kako bi današnjim mališanima pokazao kao se nekad živjelo, i ukazao kako bez obzira na sve, imaju lijepo djetinjstvo. 


  Marketing po starinski


– Znate, to je bio sasvim drugačiji život nego danas. Pričao mi je jedan naš veliki proizvođač sira kako je u butigu dolazio po bombone. Došao je prvi put i dobio jedan bombon, došao drugi put dobio još jedan, i tako je mislio da će biti uvijek. Međutim, treći put mu je trgovac rekao, sad treba platiti… E, da…


Tu vidite i automat za maslinovo ulje koje se kupovalo na decilitar, držalo i pero, stari sapun rađen od masti. U pultu se držalo kukuruz i žitarice, a umjesto karticama plaćalo se kako je tko imao. Pogledajte, imam tu knjižicu s popisom dugovanja koje su ljudi imali. A tek prospekti.


Moram priznati da sam se i sam iznenadio čega je sve bilo u jednoj Novalji, rekao je Kušec pokazujući i na pravo malo blago po zidovima butige. Naime, u stražnjoj se prostoriji nalazi slika prvog vlasnika Šime Crnkovića, moreplovca, koji je iz Kine donio dvije svilene marame na kojima je, uz ostalo, izvezen brod na kojem je plovio za vrijeme Kineskog rata. 


  Tonkica Palonkica frrr…


Danas stara butiga ima sasvim drugu funkciju. Uz ostalo, već 17. srpnja ondje započinje novinarska škola za mališane Tonkica Palonkica frrr… Djeca će, u okviru 7-dnevnog programa, kamerama snimati priče iz grada koje će se potom prikazivati u svim ovdašnjim kafićima.


Početkom kolovoza će uslijediti likovna radionica Novaljski suvenir – kamena sjećanja, na kojoj će na kamenju s Paga slikati glagoljicu i te svoje suvenire darovati roditeljima. Tijekom kolovoza će mališani, uz vodstvo akademika Josipa Bratulića, imati priliku naučiti i pisati glagoljicom.


Tijekom ljeta se u ovom nekadašnjem ambijentu održavaju i pjesničke večeri, predstave, izložbe. Butiga Crnkovićev dvor tako je postala još jedan nezaobilazan i nesvakidašnji turistički punkt u gradu kojeg se besplatno može razgledati svakodnevno od 10 do 12 i od 19 do 23 sata.