Rekordno

KRČKA JEDRA Pogledajte kako je bilo na tradicionalnoj regati starih barki

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Na regati startaloj jučer točno u podne iz krčke luke sudjelovalo je čak 26 posada tradicijskih plovila, a osim sudionika s Kvarnera i iz Istre, bili su tu i slovenski čuvari pomorske baštine



KRK – Deseci ponosnih vlasnika tradicijskih plovila, ljubitelja drvenih barki i jedrenja te istovremeno i čuvara maritimne baštine gradova i otoka s cijelog sjevernog Jadrana, okupilo se i družilo ovih dana na Krčkim jedrima.


To sad već tradicionalno regatno natjecanje tradicijskih plovila svih vrsta, boja i oblika koje je ovog tjedna upriličeno po 22. put, okupilo je rekordan broj sudionika, posada čak 26 plovila koje su, pokazalo se to i u ovoj prigodi, pridonijele atraktivnosti regatne manifestacije koja je izrasla u jedno od najzanimljivijih, a od publike i najpraćenijih krčkih ljetnih događanja.


Na regati startaloj jučer točno u podne iz krčke luke, osim sudionika iz Krka, okolnih mjesta, s cijelog Kvarnera i Istre, sudjelovali su i čuvari pomorske baštine iz susjedne Slovenije zbog čega su Krčka jedra, prvi put, imala i međunarodni karakter, a vjetar koji je na trenutke prelazio u »neugodne« faze, napunio je jedra i »ubacio« stare drvene ljepotice u »petu brzinu«.




Krčka jedra i ove su godine »rastegnuta« na čak tri dana tijekom kojih je, i prije no što je na sam blagdan Velike Gospe iz gradske luke startala regata, u Krku bilo živo i veselo. Program je započeo već u utorak demonstracijama veslanja i poukom iz jedrenja na tradicijskim barkama, a u sklopu istog događanja upriličena je i izložba fotografija maritimnih motiva.


Osim u luci, edukativni dio manifestacije odnosno predavanja i radionica mornarskih vještina odvijao se i u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka koji je lani, u sklopu programa financiranog novcem EU-a, zaživio u starogradskoj jezgri. Možda i najatraktivniji dio ovogodišnjih Krčkih jedara zbio se pak jučer u večernjim satima.


Zbog prejakog vjetra večer prije odgođeno promenadno noćno jedrenje – »Noćni ples barki« kojeg prate i svjetlosni i pirotehnički efekti, održano je jučer, nakon završteka regatnog natjecanja.


U sklopu spomenutog događanja okupljene na rivi svojim glazbenim izvedbama zabavljali su Antun i Petromil Stašić u pratnji njihova Maestro Orchestra. Šušur na rivi, naravno, i ovog je puta popratila i bogata gastro ponuda u kojoj su, zajedno s jedriličarima, uživali i Krčani, ali i ovih dana iznimno brojni posjetitelji kojih je, prenijela nam je usput Nataša Jurina, direktorica TU-a TZG-a Krka, u tom gradu trenutačno preko 14 tisuća.



Prva i najstarija regata na ovom dijelu Jadrana


Krčka jedra kao prva i najstarija regata tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana, ideja su i zasluga članova Jedriličarskog kluba »Plav« iz Krka, najstarijeg takvog udruženja na Jadranu koje je prije dva ljeta proslavilo 140. obljetnicu svog postojanja.


Organizacijskoj jezgri krčkih jedriličara, odnosno pokretačima ove sad već zapažene krčke manifestacije financijski i logistički u provedbi te višednevne jedriličarske fešte pomažu i predstavnici Grada, odnosno TZ-a Grada Krka. Krčka su jedra tijekom jučerašnje večeri zaključena podjelom nagrada najspretnijim i najbržim sudionicima regate te nastupom klape Kaštadi i The Beatles Revival Banda.