Puntarski darivatelj

Josip Odobašić novi član “Kluba 100 kapi”

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Prvi put krv je darovao 1973. u tvornici »Gredelj« u Zagrebu i od tada to čini redovito, i to diljem Hrvatske. Čak je, priznaje, u izvanrednim slučajevima, krv znao darivati i češće nego je dozvoljeno i preporučljivo, a darivatelj planira biti barem do sedamdesete



KRK Josip Odobašić iz Punta proteklog je tjedna postao članom »Kluba 100 kapi«, udruženja najhumanijih i najplemenitijih otočanki i otočana koji su krv darovali stotinu i više puta. Jubilarnom, stotom darivanju krvi Odobašić je pristupio u društvu članova brojne i ustrajne zajednice darivatelja, koja se odazvala još jednoj u nizu takvih akcija provedenih u krčkom Domu zdravlja u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa. Velikom postignuću otočnog darivatelja nazočili su i predstavnici GDCK-a, predsjednik prof. Antun Lončar i ravnateljica Marija Jakominić koji su, osim iskrenih čestitki, Odobašiću u toj posebnoj i svečanoj prilici uručili skroman, ali prigodan dar.


Jakominić je pritom zahvalila Odobašiću na njegovom ustrajnom pomaganju i redovnom odazivanju akcijama darivanja, kako onim »redovitim« kakave se u Krku upriličuju sukladno godišnjem rasporedu GDCK-a, tako i onim izvanrednima, kojima otočani pristupaju kad god iz zdravstvenih, odnosno bolničkih ustanova pristigne obavijest o smanjenju razine zaliha krvi. Čelnik Gradskog društva u toj prilici nije propustio podsjetiti i na ništa manje vrijedan volonterski rad Odobašića koji se, istaknuo je Lončar, posebno istakao u vrijeme Domovinskog rata kad je nerijetko pomagao u iskrcavanju i distribuiranju humanitarne pomoći koja je tada pristizala na Krk.



Klub 100 kapi na Krku je ustrojen još 2017. godine, i to na poticaj Gradskog društva Crvenog križa Krk. Spomenuto udruženje okuplja muške darivatelje krvi koji su tom plemenitom i humanom činu pristupili 100 i više puta, jednako kao i žene sa 75 i više darivanja. Danas su, uz novopečenog člana Josipa Odobašića, članovi tog umnogome posebnog i prestižnog kluba još i Davorka Zahija, Berislav Manestar, Zdravko Petrić, Zoran Đunđek, Zlatko Jurković, Emil Karabaić, Nikola Pavan te Josip Mahulja.





Sam jubilarac, najnoviji član prestižnog kluba »100 kapi« otkrio nam je da je krv po prvi put darovao još 1973. godine, i to u tvornici željezničkih vozila »Gredelj« u Zagrebu. – Od tada do danas redoviti sam sudionik akcija darivanja, i to ne samo onih organiziranih na Krku, već i diljem Hrvatske, kazao je Odobašić priznavši nam da je u nekim izvarednim slučajevima, kad je znao da je krv bila najpotrebnija, u akcijama dobrovoljnog darivanja znao sudjelovati i češće no što je to dozvoljeno, odnosno preporučljivo, pristupajući takvim akcijama uz »zaboravljenu« knjižicu darivanja. Napomenuo je i da će, unatoč starosnom limitu koji je za darivatelje krvi zacrtan na 65 godina, on s tom praksom nastaviti barem do svoje sedamdesete godine, naravno, dozvoli li mu to njegovo tijelo, odnosno zdravlje.