Humanost na djelu

Još dvojica krčkih darivatelja krvi u klubu “plus 100”

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Osjećaj za važnost darivanja krvi Puntar Emil Karabaić prenio je i na svoje sinove, ali i mnoge poznanike. Nikola Pavan iz Vrbnika kaže da će krv darivati sve dok to bude moguće



KRK Da otok Krk ima brojnu i stabilnu bazu dobrovoljnih darivatelja krvi potvrđuju akcije koje, po uhodanom rasporedu, kontinuirano upriličuje Gradsko društvo Crvenog križa Krk. Posljednje darivanje, osim po broju onih koji su se odazvali pozivu bodulskih humanitaraca i zdravstvenih radnika, bilo je posebno i po vrijednom postignuću dvojice Krčana koji su tim činom premašili stoto darivanje najdragocjenije tekućine.


U prostorijama Doma zdravlja Krk tako smo, na poziv ravnateljice GDCK Krk Marije Jakominić, svjedočili prigodnoj svečanosti kojom su, u ime organizatora akcije ali i svih kojima je njihova krv u prošlosti spasila život, simboličnim znakom pažnje nagrađeni Emil Karabaić iz Punta te Nikola Pavan iz Vrbnika – dvojac koji je nakon uvodne »feštice« krv dao čak 101. put.


Uvuče se pod kožu


– Prvi sam put krv darovao još kao srednjoškolac, i to na nagovor prof. Antuna Lončara, tadašnjeg ravnatelja krčkog srednjoškolskog centra i aktualnog predsjednika Gradskog društva Crvenog križa koji je uvijek pridavao mnogo pažnje poticanju mladih na uključenje u ovu meni sad već uobičajenu praksu, naglasio je Karabaić. Priznajući da se prvi put u akciju uključio ponajviše stoga da bi se »izvukao« s nastave, danas naglašava da ga na ustrajnost u sudjelovanju darivanju krvi iznad svega potiče spoznaja o značaju te geste.




Prekid sam u darovanju krvi imao tek u vrijeme služenja vojske, ali od tada sam redovit, nastavlja razgovorljivi Puntar, generacijama sumještana poznat i po njegovoj sad već četvrt stoljeća dugoj ustrajnosti u igranju uloge svetoga Nikole, ali i Djeda Mraza u čijem ruhu uveseljava puntarske mališane za što je na lanjskoj Andrinji nagrađen godišnjim općinskim priznanjem. Darivanje krvi čovjeku se nekako uvuče pod kožu i danas mi je nazamislivo da se, ukoliko me zdravlje služi, ne odazovem pozivu, ističe Karabaić napominjući i da je svoj osjećaj za važnost takvog postupanja prenio i na svoje sinove, ali i mnoge poznanike.


»Nanke« za auto


Sličnu smo priču čuli i od Nikole Pavana, danas umirovljenika koji se akciji darivanja prvi put priključio kao mladić. Radio sam u komunalnom društvu Ponikve u kojem je, kao i u svim ostalim većim krčkim tvrtkama, praksa kolektivnih odnosno organiziranih odlazaka na darivanja nekad bila uobičajena, ističe 63-godišnji otočanin primjećujući da tome danas, nažalost, baš više i nije tako.


– Čast izuzecima, ali nekad su iz svake firme na darivanja krvi dolazili autobusi radnika, a danas ih u većini slučajeva nema »nanke« za jedan auto, našalio se Pavan napomenuvši da i on, baš kao i većina ljudi s kojima se u ovim prilikama sreće, ne može zamisliti ne dati krv. To već postane i neka tjelesna potreba, kao da vas tijelo samo pita, objašnjava nam Pavan ističući da će u akcijama darivanja krvi sasvim sigurno sudjelovati dokle god bude mogao odnosno dokle god zdravstveni djelatnici budu prihvaćali njegovo sudjelovanje.



Ukazujući da je »kultura« dobrovoljnog darivanja krvi na otoku Krku na zavidnoj razini ravnateljica Jakominić nije propustila spomenuti da se broj darivatelja s premašenih stotinu sudjelovanja sada popeo do brojke pet.


– Akcijama koje organiziramo priključuju se i novi mladi darivatelji pa smo tako pred samo koji mjesec mogli svjedočiti dolasku cijelog jednog razreda maturanata koji su tim činom na najljepši način pokazali da su izlaskom iz školskih klupa krčke srednje škole izrasli u ljude, u punini smisla te riječi, zaključila je čelnica Gradskog društva Crvenog križa.


Jubilarcima Karabaiću i Pavanu tom je prilikom poklonila njihove karikature, a koje je »tematski« za ovu prigodu, izradio krčki umjetnik i strip crtač Saša Lončarić.



Otac i sin Manestar


Osim spomenutog dvojca, u red najustrajnijih darivatelja zasigurno spada i Berislav Manestar iz Krka koji je krv do sad dao čak 108 puta ali i koji je, upravo ovom prigodom, u Dom zdravlja prvi put došao zajedno sa svojim 19-godišnjim sinom Matijom. Mladi Krčanin koji je svoj red za darivanje strpljivo čekao u društvu svog ponosnog oca istaknuo je da ondje nije zato što ga je otac na to natjerao već stoga što ga je, svojim primjerom, na to – motivirao. Nekako mi se logičnim učinilo da i sam počnem činiti ono što moj otac tako predano radi od kad znam za sebe, ustvrdio je Matija Manestar.


– Drago mi je da moj sin kreće ovim putem odnosno što i sam uviđa važnost darivanja, zaključio je njegov otac Berislav našalivši se da će njihova obitelj, posluži li ih zdravlje, ovako ojačana vrlo brzo dosegnuti brojku od 200 darivanja.