Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Gastro-sportski događaj od 25. do 30. travnja

Jedinstvena manifestacija na Cresu: Rapsodija okusa janjetine i maslinovog ulja

Jedinstvena manifestacija na Cresu: Rapsodija okusa janjetine i maslinovog ulja
Jedinstvena manifestacija na Cresu: Rapsodija okusa janjetine i maslinovog ulja
Autor:
Objavljeno: 13. travanj 2011. u 18:12 2011-04-13T18:12:34+02:00

U okviru Rapsodije 29. travnja otvorit će se i prezentacijski centar maslinovog ulja u creskoj uljari, dok će finale manifestacije biti 30. travnja kada će na Trgu Franje Petrića biti fešta i degustacija janjetine i ulja za turiste i mještane

RIJEKA  Janjetina na umido, pod pekom, pohana, žgvacet... Sve to gosti će moći kušati na novoj manifestaciji – Rapsodiji okusa creske janjetine i maslinovog ulja koja će se od 25. do 30. travnja održavati u creskim restoranima i konobama.

U okviru Rapsodije 29. travnja otvorit će se i prezentacijski centar maslinovog ulja u creskoj uljari, dok će finale manifestacije biti 30. travnja kada će na Trgu Franje Petrića biti fešta i degustacija janjetine i ulja za turiste i mještane.

Najavili su to na presici u Rijeci Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa, Darija Vasić, direktorica creske Turističke zajednice, Mateo Ferarić, direktor Poljoprivredne zadruge Cres, Marin Rušpić, predsjednik udruge Cres – Insula Activa, Marčelo Damijanjević, predsjednik organizacijskog odbora regate ORC svjetsko prvenstvo u jedrenju te Zoran Grubiša, tajnik Riječkog jedriličarskog kluba.

Naime, uz gastro manifestaciju predstavljena je i nova karta Cresa – adventure map, sa svim sadržajima aktivnog turizma kao i najavljena već tradicionalna proljetna biciklijada, ali i regata koja će Cres staviti na kartu najvećih jedriličarskih centara.

Riječ je o ORV svjetskom prvenstvu u jedrenju za krstaše koje se u Hrvatskoj održava prvi put, a okupit će preko tisuću jakih jedriličarskih imena iz 15 zemalja Europe i Sjeverne Amerike. Darija Vasić, direktorica creske TZ, istakla je kako je ovim iskoracima Cres zaokružio priču o otoku za odnosno aktivni odmor.

– To je smjer u kojem želimo razvijati turizam, a što je i logično jer Cres u svojoj različitosti, bioraznolikosti, razvedenoj obali, ali i očuvanoj baštini, doista ima što ponuditi.

Turisti će u potrazi za aktivnim odmorom odsad moći uživati u više od 300 kilometara pješačkih i biciklističkih staza ucrtanih u novu kartu otoka.

Ucrtane su tri biciklističke staze duge više od sto kilometara, svaka različite težine. Usto su ucrtane i kajak ture, kojima se može doći do najskrivenijih uvala i plaža, navedeni su i drugi sadržaji poput ronilačkih klubova, kayakinga, Eko centra Caput Insulae Beli, ornitoloških rezervata te dva uređena penjališta – Lubenice i Babina kraj Martinšćice. U perspektivi se pak želi napraviti pješačke i biciklističke staze kroz maslinike oko samog grada Cresa, najavio je Marin Rušpić iz udruge Cres – Insula Activa. 

Presezonska zbivanja zaokružit će se ORC svjetskim prvenstvom za krstaše od 18. do 26. lipnja. Najavljujući regatu, Zoran Grubiša iz Riječkog jedriličarskog kluba uporedio je ovo događanje s – Formulom 1 na Grobniku.

– Dolazi nam više od tisuću jedriličara, dok sam otok ima oko tri tisuće stanovnika. Najveća jedrilica duga je 19 metara, najmanja deset, a ukupna vrijednost brodova doseže 20-ak milijuna eura.

Ovo se svjetsko natjecanje prvi puta održava u Hrvatskoj, a Cres je odabran zbog odlične pozicije i infrastrukture te desetogodišnjeg iskustva u organiziranju europskih prvenstava i drugih natjecanja. Za sada imamo prijavljeno više od sto brodova,  što je apsolutno najviše u povijesti ovog natjecanja, kazao je Grubiša dodavši kako se ne radi o kvantiteti već na Cres dolaze – najbolji od najboljih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva