Dug život

Jedan od najstarijih građana Hrvatske živi na Lošinju. Upravo je proslavio 106. rođendan

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Najstariji stanovnik Lošinja, a prema nekim navodima i najstariji muškarac u Hrvatskoj, rođen je u ožujku 1913. godine u Gradiški, sada nenastanjenom mjestu kraj Ustrina



MALI LOŠINJ Svečano je u domu obitelji Anelić u Malom Lošinju – njihov najstariji član Josip Anelić postao je 106-godišnjak! Najstariji stanovnik Lošinja, a prema nekim navodima i najstariji muškarac u Hrvatskoj, rođen je u ožujku 1913. godine u Gradiški, sada nenastanjenom mjestu kraj Ustrina. Ondje je pohađao školu, a potom plovio. Njegovi roditelji bavili su se poljoprivredom i ovčarstvom, kaže, bili su siromašna obitelj pa se morao odvažiti i zaploviti, i to u ratnoj mornarici. Nakon pomorskog iskustva seli u Cres gdje provodi dvije godine radeći kao skladištar, zatim je odselio u najveće otočno mjesto, Mali Lošinj i ovdje radio kao motorist na ribarskom brodu »Greben« te kao mehaničar u Tvornici ribljih konzervi »Kvarner« koja se nekad nalazila na predjelu Rujnica. U mirovini je od 1973. godine, s 42 godine radnog staža.


Barba Josip hoda uz štap, a do svoje stote je kopao u vrtu. Slabije čuje na lijevo, ali prilično dobro na desno uho. Josipova supruga, umrla je 2014. godine i to u 95. godini. Imao je i dvije sestre, jedna nije doživjela duboku starost, a druga sestra, Marija, doživjela je 93 godine. Josip nikada nije pušio, a njegov recept za dug život je puno rada, ali i životno okruženje na otoku vitalnosti.


Zbog predstavljanja Lošinja u Europskom parlamentu u Bruxellesu, delegacija Grada Malog Lošinja u goste mu je došla dva dana nakon rođendana – u društvu predstavnika Udruge umirovljenika Grada Malog Lošinja i susjeda iz Ulice Mate Vidulića, gradonačelnica Ana Kučić i predsjednica umirovljeničke udruge Ljubica Nikolić donijele su »barba Josipu« prigodne torte i pjenušce.




U ovoj obitelji visoka životna dob nije neuobičajena; jedan Anelićev nono, Ivan Mužić, doživio je 104 godine, a drugi, Dinko Anelić, 99 godina.