Novi vlasnik

Jadroagent stavio apartmane u Malinskoj na bubanj, kome će dospjeti u ruke?

Alenka Juričić Bukarica

Foto arhiva

Foto arhiva

Sigurno je da širenje neće biti moguće, no tko god to preuzeo, morat će uložiti jer je nekretnina u dosta lošem stanju, te se nadamo da se neće umjesto 35 malih, napraviti 10 luksuznih aparmana za prodaju, kaže načelnik



RIJEKA – Riječki Jadroagent je s početkom godine zatvorio svoj Sektor turizma, čime je u prodaju otišlo i 35 apartmana koje je tvrtka imala u Malinskoj. Riječ je o nekretnini u čije je vlasništvo Jadroagent došao zamjenom jedne svoje nekretnine u Ljubljani, a koja bi uskoro trebala dobiti novog vlasnika.


S obzirom na stanje u kakvom su apartmani, ukoliko se novi vlasnik želi ozbiljnije baviti turizmom, očekuje ga ulaganje u ovaj već pomalo derutan objekt iz 80-ih godina prošlog stoljeća.


Širenje isključeno


O tome što Prostorni plan općine Malinska-Dubašnica ustvari dozvoljava na tom području te kakva su očekivanja Općine, općinski načelnik Robert Anton Kraljić kazao je kako prostornoplanska dokumentacija ne dozvoljava širenje i dogradnju.




– Sigurno je da širenje neće biti moguće, s obzirom da je taj prostor već iskorišten. Nama kao općini bi sigurno bilo u interesu da se ovdje uredi kakav hostel ili slično, umjesto da to ostane samo apartmanska zgrada. Tko god to preuzeo, morat će uložiti s obzirom da je nekretnina u dosta lošem stanju, te se nadamo da neće doći u ruke mešetara koji će od 35 malih apartmana, napraviti 10 luksuznih za prodaju.


Što je također moguće, no ponavljam, nadam se da do toga neće doći, istaknuo je Kraljić. Načelnik je, također, podsjetio kako je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća jednoglasno donesena odluka kojom je riješena gotovo dvadeset godina duga zavrzlama oko zamjene ceste.


Naime, zamjena koja je dogovorena još prije gotovo dva desetljeća konačno je riješena na način da je Jadroagentova zgrada dobila parking, a Općini je predana pristupna cesta. Samim time se riješilo i problem parkiranja gostiju apartmana svuda po centru, s obzirom da nisu imali parkiralište.


Nova odredba


Za nadati se, dakle, da ovo neće ostati samo apartmanska priča, no to ostaje za vidjeti. Načelnik je podsjetio kako su Jadroagentovi apartmani doprinosili ukupnom turističkom prometu u destinaciji, kao i da je njihov predstavnik bio član Skupštine Turističke zajednice općine Malinska-Dubašnica.


Također je ukazao da je prema posljednjim izmjenama općinskog Prostornog plana donesena odredba prema kojoj je na području općine moguće graditi samo objekte s dva stana, ili dva poslovna prostora, ili jednim stanom i poslovnim prostorom na 500 kvadrata, upravo kako bi se onemogućilo daljnju apartmanizaciju destinacije.


Činjenica je da još uvijek ima slučajeva da se gradi prema dozvolama, odnosno zahtjevima koji su izdani prije nego je mijenjan Prostorni plan i doneseno ograničenje od dva stana po objektu. U svakom slučaju, u Malinskoj se nadaju kako će priča s prodajom Jadroagentove apartmanske zgrade ipak ići u pozitivnom smjeru te neće završiti rasprodajom pojedinačnih apartmana.


Investitori nastoje »ušićariti«


Lokalna samouprava nastoji obuzdati gradnju apartmana, iako, reći će načelnik, takozvani investitori još uvijek nastoje graditi preko dozvoljenog i nešto »ušićariti«. Mnogi, doznajemo, ne plaćaju komunalnu naknadu pa se Općina protiv te prakse bori ovrhama i slično.


U lokalnoj samoupravi će reći kako se nastoji izbjeći i plaćanje poreza na kuće za odmor pa se vlasnici na pola godine prijavljuju u Malinskoj. Izazova u obuzdavanju apartmanizacije, dakle, ima i više nego dovoljno.