Gradilište utihnulo

Jadranka obustavila radove, stiže građevinska inspekcija

Slađana Vignjević

S gradilišta na kojem je započela rekonstrukcija vila Auguste i Alhambre povučeni su i radnici i teška mehanizacija, te je potvrđeno da »građevinska inspekcija ima u planu obići gradilište na Čikatu«



MALI LOŠINJ » Jadranka hoteli d.o.o. obustavili su građevinske radove, građevinska inspekcija najavila je dolazak – sažetak je aktualne situacije na terenu, a sudeći prema navedenom, proizlazi kako postoji velika vjerojatnost da je najveća lošinjska hotelijersko-turistička firma investiciju na Čikatu koja prelazi 20 milijuna eura, inače vezanu za rekonstrukciju vila Auguste i Alhambre, započela bez svih potrebnih dozvola. Indikativno je, naime, kako je oko 30 radnika koji su sudjelovali u građevinskim radovima oko velikog iskopa, smještenog neposredeno iza Alhambre i Auguste, dan nakon objave o započetim radovima – povučeno s gradilišta.



Za uređenje Alhambre i Auguste investitor Jadranka d.d. najavljuje kako će izdvojiti više od 20 milijuna eura, dok vrijednost radova kod rekonstrukcije Vile Hortensije, kažu, iznosi oko pet milijuna eura. Zanimljivo je kako trošak odudara od procjene navedene u glavnom arhitektonskom projektu koje je za Alhambru i Augustu napravila Artaprojektiranje d.o.o. iz Zagreba na čelu s glavnom projektanticom Amirom Čaušević. Ondje je navedena procjena troškova rekonstrukcije i dogradnje tih objekata za 49 milijuna kuna, odnosno oko sedam milijuna eura. Valja naglasiti kako dogradnja podrazumijeva uklanjanje starog aneksa i izgradnju novog s tri nivoa, smještenog neposredno iza Alhambre i Auguste.





S gradilišta koje nije propisno označeno u skladu sa Zakonom o gradnji, istodobno je udaljena i teška mehanizacija, odnosno tri bagera koji su dotad obavljali velike poslove. Iako se u Malom Lošinju ovih dana spekuliralo kako je građevinska inspekcija došla na gradilište te ga i zatvorila, iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potvrđeno nam je kako »građevinska inspekcija ima u planu obići gradilište na Čikatu u što skorije vrijeme«.


   Kao neslužbena potvrda da je Jadranka d.d. započela gradnju, odnosno građevinske radove i prije nego što je kao investitor za određene vrste poslova dobila sve potrebne dozvole, može se protumačiti šutnja iz te kompanije iz koje nakon izlaska teksta nisu demantirali ključne navode. Vrijedi naglasiti kako više ne izvode ni pripremne radove te kako su karakterizirali poslove koji su se obavljali, pozivajući se da im to dopušta pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.


   – Jadranka hoteli d.o.o kao investitor prijavili su i krenuli s izvođenjem pripremnih radova na objektima Alhambra, Augusta i Hortenzija, koje je sukladno Pravilniku moguće izvoditi na temelju izgrađenog glavnog projekta, odgovorili su tada iz Jadranke.


   Kako neslužbeno saznajemo, nije isključeno da su se u jednom trenutku u Jadranci odlučili započeti radove bez svih potrebnih dozvola pravdajući to željom da se investicija od preko 150 milijuna kuna završi do početka iduće turističke sezone, kako bi se uloženi kapital što prije počeo vraćati.