Prostorni plan

Izmjene UPU-a daju zeleno svjetlo rotoru kod Plodina

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Gradonačelnik Darijo Vasilić ocijenio je da je realno očekivati da ovaj prometni objekt neće biti u funkciji prije 2020. godine, i to stoga što pred investitorima još stoji i izrada nužne projektno-izvedbene dokumentacije, ali i potreba rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta



KRK Gradsko vijeće Grada Krka na svojem je ovotjednom zasjedanju donijelo nekoliko odluka povezanih s izmjenama važećih prostornoplanskih dokumenata. Među ostalima, tako je jednoglasno usvojena odluka o donošenju trećih izmjena Urbanističkog plana uređenja UPU 1-Krk kojim su određeni uvjeti izgradnje rotora pored supermarketa Plodina.


Omogućavanjem tog prometnog rješenja članovi predstavničkog tijela tako su napokon stvorili formalne uvjete ostvarenja boljeg, protočnijeg i za sve sudionike u prometu sigurnijeg načina povezivanja više iznimno prometnih pravaca – postojeće prometnice koja Krk povezuje s naseljem Vrh, ali i njegova spoja s odvojkom kojim se, upravo pred ovim maloprodajnim kompleksom, ta prometnica povezuje s područjem u kojem djeluje više drugih trgovačkih centara.


Rotor koji bi na tom danas u najmanju ruku neobičnim prometnim rješenjem reguliranom raskrižju trebao omogućiti sigurnije prometovanje jedan od svoja buduća četiri izlazna priključka imat će i prema budućoj zapadnoj obilaznici grada Krka, a koja bi tu zonu u idućim godinama trebala povezati s rubnim, zapadnim područjem naselja – Luntom.


Valamarov kompleks




Iako je izmjenama plana omogućeno pokretanje formalnih postupaka nužnih za gradnju dugo čekanog kružnog toka, gradonačelnik Darijo Vasilić u odgovoru na vijećničko pitanje ocijenio je da je realno očekivati da ovaj prometni objekt neće biti u funkciji prije 2020. godine, i to stoga što pred investitorima još stoji i izrada nužne projektno-izvedbene dokumentacije, ali i potreba rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta u koja će budući rotor neupitno morati zaći.


Druga prostornoplanska odluka donesena na ovotjednoj sjednici ona je o izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja dijela područja Radićeve ulice, a kojom će se omogućiti dovršetak izgradnje novog krila kompleksa u kojem Valamar Riviera kani organizirati smještaj svojih zaposlenika. Upravo je na toj točki u vijećničkoj raspravi na tren zaiskrilo i to nakon što je vijećnike Nezavisne liste Krk zasmetala spoznaja da je spomenta turistička tvrtka radove na kompleksu svog novog krila »personalnog smještaja« započela i prije no što je jučer usvojena odluka formalno bila donesena.


Držeći da je Valamarovo prejudiciranje pozitivnog odgovora Grada u najmanju ruku nekorektno, trojica vijećnika s nezavisne liste držali su da bi hotelijerima, kao i svakom drugom investitoru koji postupi slično, makar i zbog »edukativnih« razloga trebalo još malo prolongirati donošenje očekivane pozitivne odluke kojom se sad omogućava dovršetak izgradnje građevine u kojoj će idućeg ljeta biti smješteni Valamarovi sezonci.S time se ostatak vijeća ipak nije složio. Nakon što je gradonačelnik Vasilić ustvrdio da se sve što se ondje radilo i gradilo (unatoč hotelijerskom »trčanju pred rudo«) ipak činilo u potpunom skladu s važećim Urbanističkim planom i svim njegovim odredbama, većinom glasova hotelijerima je ipak omogućeno da po završetku ljeta dovrše svoj željeni »hotel za zaposlenike«.

Nastavak gradnje


– Iako ne podržavam postupke Valamara, mogu razumjeti nastojanja naših hotelijera da ondje svoje gostujuće zaposlenike već ovog ljeta smjeste na prikladan i kvalitetan način, odnosno da sezoncima omoguće uvjete stanovanja o kojima mnogi sezonski radnici u brojnim drugim turističkim centrima na Jadranu mogu samo sanjati. Grad je posredno i zaustavio izgradnju koja će, a nakon što smo sad formalno izregulirali ovu problematiku, moći biti nastavljena slijedom akata o gradnji koji sad konačno mogu biti izdani – zaključio je Vasilić.


Vijećnici su k tome, donošenjem odluke o donošenju »UPU-a 25 Kamp Glavotok«, otvorili i mogućnost ostvarenja novog razvojno-ulagačkog ciklusa i u tom privatnom eko-kampu lociranom na području Šotoventa. U dijelu točaka usmjerenih financijama, odnosno Gradskom proračunu, jednoglasno je usvojen izvještaj o njegovom polugodišnjem izvršenju te ujedno, konsenzualno, »blagoslovljen« i gradonačelnikov prijedlog ovogodišnjeg rebalansa. Prihvaćenim proračunskim izmjenama i dopunama planirani je proračunski godišnji saldo s dosadašnjih 86,8 sad »podebljan« na čak 94,7 milijuna kuna i to mahom zbog novih kreditnih zaduženja kojima će Grad nastaviti financirati već poodmakli projekt modernizacije svog sustava javne rasvjete (s 3 milijuna kuna), ali i realizaciju projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste na Malom Kartecu, s iznosom od 5,5 milijuna kuna.