16. izložba

Izložba rapske ovce: Šampionsko zvono ovnu uzgajivača Nedjeljka Bega

Ante Matijević



RAB U organizaciji Udruge ovčara »Škraparica« i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Raba, proteklog je vikenda, po prvi put na staroj rapskoj pijaci na Varošu, održana 16. izložba rapske ovce. Deset rapskih izlagača prezentiralo je svoje kolekcije izvornih rapskih ovaca – »škraparica«. Izložbenu kolekciju svakog uzgajivača činile su tri ovce i jedan ovan.


Prvu nagradu za kolekciju ovaca dobio je uzgajivač Željko Šćerbe iz Mundanija, drugu Žarko Kaštelan iz Barbata, a treću Ante Tomulić iz Supetarske Drage. U konkurenciji rasplodnih ovnova prvonagrađeni je ovan uzgajivača Ivana Kordića iz Barbata, drugonagrađeni je ovan Ivice Pahljine iz Mundanija, a trećenagrađeni ovan Petra Debelića iz Banjola.


Šampionom izložbe proglašen je ovan Nedjeljka Bega, predsjednika Udruge »Škraparica«. Šampionsko zvono stavio je oko vrata ovnu pobjedniku stručni tajnik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Danijel Mulc. Održano je i takmičenje u striži ovaca na tradicionalan način na kojemu su sudjelovale četiri natjecateljice. Najbrža je bila Biserka Hasanagić koja je ovcu Katarinu ošišala za nešto manje od šest minuta.




Nakon proglašenja pobjednika na glavnom trgu nastavila se završna fešta otočne janjetine u kojoj se sedam rapskih udruga natjecalo u pripremi janjećeg jela u kotliću pod budnim okom poznatog chefa Tomislava Špičeka. Pobijedili su Branimir Štokić i Andrejas Peran iz Udruge Komin iz Barbata. Za ugodan nastavak večeri uz gastro ponudu pobrinuo se rapski Imperial d.d. te grupa Team.


Napomenimo kako se Festival otočne janjetine održava u suradnji Udruge »Škraparica«, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, TZG Rab, TZO Lopar, Imperiala d.d., POU Rab te Grada Raba.