Udarni svibanj

Iza Raba su dani janjetine i – turističkih rekorda

Biljana Savić

Foto Petar Lupić

Foto Petar Lupić

U svibnju je dosad zbrojeno 35.500 noćenja, 69 posto više nego u isto doba lani.  Hoteli su ostvarili 13.092 noćenja – 45% više, privatni smještaj 10.663 noćenja – 88% više, a kampovi s 1.309 noćenja 60% više



RAB Kako bi rapski turisti ipak osjetili nadolazeće ljeto, ali i dio tradicije grada Raba, na Trgu sv. Kristofora, održala se i završna fešta Festivala otočne janjetine. Prvi dio bio je rezerviran za izložbu ovaca koja se na prostoru sadašnjeg Starog varoša održala po 17. put u organizaciji Udruge ovčara Škraparica Rab. Osim izložbe ovaca, posjetitelje je zabavilo i natjecanje u striži ovaca, a podijeljene su i nagrade najboljim izložbenim primjercima.


Dok su kroz mjesec svibanj rapski restorani prilagodili svoje menije janjećim specijalitetima, u drugom dijelu ove fešte i različite udruge i klubovi okušali su se u natjecanju u pripremi najboljeg janjećeg jela  – u kotliću na otvorenoj vatri. Žiri u sastavu ponajboljih rapskih kuhara Andrije Kordića i Zdravka Šajbića te poznatog hrvatskog chefa Tomislava Špičeka, budno je pratio pripremu izvrsne janjetine, ali i pomagao savjetima. Tako je od pet natjecateljskih timova: DŠR Kampor, ŠRK Tunera, UDVDR Rab, Udruga Komin, ŠRK Dolin, najbolji ipak bio tim Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata u sastavu Jozo Herceg i Joško Deželjin – Bepo. Nakon proglašenja pobjednika, uslijedila je podjela skuhane hrane, uživanje u gastro ponudi Imperiala d.d. managed by Valamar, ali i zabava uz glazbeni program.


Obećavajuće brojke


Međutim, dok se svibanj polako primiče svome kraju, Rabljani mogu biti izuzetno zadovoljni i svojim turističkim rezultatima.Kako doznajemo iz TZG-a Rab, prema sustavu e Visitor na području grada Raba na dan 25. svibnja odmaralo se oko 2.500 turista, što je u odnosu na lani 24-postotno povećanje. U svibnju je dosad zbrojeno respektabilnih 35.500 noćenja, što je 69-postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje lani.  Na Rabu su se u svibnju najviše odmarali Nijemci, Austrijanci, zatim slijede domaći gosti, pa Slovenci i Česi.

Niz manifestacija


Turisti su se naviše odmarali u hotelima, u kojima je ostvareno čak 13.092 noćenja, što je za 45 posto više nego lani, slijede objekti u domaćinstvu s 10.663 noćenja i čak 88-postotnim povećanjem te kampovi s 1.309 noćenja i 60-postotnim povećanjem.– Iako mjesec još nije gotov, može se konstatirati da će ovaj svibanj zaista biti među rekorderskim mjesecima sezone, što i ne čudi s obzirom da praznike Duhova i Tijelova koji su ove godine upravo u ovom mjesecu. Ulazimo u lipanj s odličnim dosadašnjim rezultatima, a vjerujemo da ih u lipnju nećemo izgubiti – rekla nam je Ivana Matušan, direktorica Ureda TZG-a Rab.

– Činjenica je da smo pripremili ili podupiremo i razne manifestacije koje će biti  našim turistima i motivom dolaska, a to su biciklistička utrka BIG 4 MTB XCM UCI, zatim Alpe Adria Triatlon, Kantuni, Rapske glazbene večeri… Marljivo radimo zajedno s Gradom i Pučkim otvorenim učilištem da Rab bude zanimljiva i rado posjećena destinacija, ali i da lokalno stanovništvo bude zadovoljno postignutim – zaključila je direktorica TZ-a grada Raba.