Ernest Pekar u srijedu stiže kući

Iz španjolskog zatvora oslobođen pomorac iz Cresa

P. N.

Remorker Eisvogel / Foto MarineTraffic.com

Remorker Eisvogel / Foto MarineTraffic.com

Od posade remorkera Eisvogel je zatraženo da u tegalj od tegljača Sea Patron preuzmu brod Falkvaag bez posade ali sa šest plombiranih kontejnera tereta nepoznatog sadržaja. Upravo je taj teret ispao problematičan...



Ernest Pekar, pomorac iz Cresa koji je 5. srpnja prošle godine završio u zatvoru u Španjolskoj, u ponedjeljak navečer je pušten na slobodu te bi se u srijedu trebao vratiti kući, javlja portal Otoci.net. 


Pekar je kao kormilar plovio na remorkeru Eisvogel tršćanske kompanije Lucatelli, s kojim je prošlo ljeto 6. srpnja trebao uploviti u luku Huelvu, no na putu prema luci od posade je zatraženo da u tegalj od tegljača Sea Patron preuzmu brod Falkvaag bez posade ali sa šest plombiranih kontejnera tereta nepoznatog sadržaja. 


Upravo je taj teret ispao problematičan. Španjolska je policija naime utvrdila da su u kontejnerima 3,2 milijuna krijumčarenih cigareta vrijednosti 12 milijuna eura, a posadi zapovijedila da uplove u Cadiz, gdje su i privedeni.




Pomorčeva supruga Nataša Bakija Pekar kaže da na suđenju nisu izneseni nikakvi dokazi, ali su svi osuđeni na dvije godine zatvora, a kako su već bili pritvoreni godinu i četiri mjeseca, pušteni su na slobodu.


Osim Pekara, od hrvatskih pomoraca član posade ovog broda bio je i Nikola Tolja iz Dubrovnika, te trojica talijanskih i jedan rumunjski pomorac. 


Još na prvom saslušanju na sudu pomorci su se izjasnili da nisu krivi, a sudac je odlučio da mogu na slobodu uz jamčevinu od 10.000 eura po osobi pod uvjetom da ostanu u Španjolskoj. 


Sinoć su pomorci proveli noć u jednom hotelu u Cadizu, danas sređuju potrebne dokumente te će se preko Italije uputiti kući. 


‘Dokaza nije bilo, a da su zaista bili krivi dobili bi veće kazne’, kaže supruga Ernesta Pekara koja s njihovim sinom i kćeri željno iščekuje pomorčev povratak u Cres.