Komunalno društvo Ponikve kroz privatnu kuću silom postavilo cijev vodovoda

Ivanka Brusić: Bagere koji su bez dozvole prometovali mojom kućom nastojala sam zaustaviti na sve načine

Mladen Trinajstić

Mimo glavnog projekta i unatoč izričitom protivljenju obitelji Brusić, krčki komunalac proveo je odvojak vodovoda kroz zemljište u njihovu vlasništvu, ispod volte njihove kuće kojoj je time narušena stabilnost



RISIKA Iako je izgradnja vodovodne mreže jedan od temeljnih preduvjeta razvoja svakog mjesta, Ivanki Brusić, koja stalno stanuje u Rijeci, ali u mjestu Paprate pokraj Risike posjeduje naslijeđenu kuću, on je donio samo probleme. Gospođa Brusić već godinama muku muči s otočnim komunalcima, ali i vrbničkim općinarima koji ondje grade vodovodnu mrežu koja, umjesto veselja i olakšanja svakodnevice, njoj i suprugu donosi samo brigu, jad i očaj.


   – Umorna sam i slomljena od višegodišnje borbe s izvođačima i investitorima izgradnje dijela mjesne mreže Risike. Komunalno društvo »Ponikve« koje je investitor radova što se već godinama izvode na ovom području, prije nešto više od godinu i pol bez ikakve dozvole izgradilo je 90-metarski odvojak cjevovoda koji doslovce prolazi kroz moju kuću, požalila se Brusić pojasnivši kako je unatoč njenom jasnom i glasnom protivljenju odvojak proveden kroz zemljište u njihovu vlasništvu, ispod volte kuće kojoj je tim zahvatom narušena sigurnost i stabilnost.



O bespravno izgrađenom cjevovodu kroz kuću Brusićevih koji, sad je već jasno, mora biti izmaknut, očitovanje smo zatražili od Frana Mrakovčića, direktora krčkih Ponikava, investora projekta koji se finacira sredstvima Općine Vrbnik. Uz konstataciju kako »ne vidi smisla ni razloga« za naše propitkivanje o toj, po njemu potpuno nebitnoj stvari, on je potvrdio kako se dogodilo nešto što se nije trebalo dogoditi, ali i kako je »neupitna dobra namjera« izvođača i investitora.




– Taj je cjevovod izgrađen bez dozvole vlasnika zemljišta i mimo glavnog projekta, ali uz znanje Općine Vrbnik. Nije to jedini slučaj gdje se zbog objektivnih okolnosti moralo odstupiti od projekta. Radilo se u dobroj vjeri, ali ne bježim od zaključka da se napravljeno, unatoč dobrim namjerama, pokazalo lošim, rekao je Mrakovčić ne želeći detaljnije obrazložiti inzistiranje na trasi kojom su, unatoč prosvjedima vlasnika nekretnina koje su se našle na putu, vodovodne cijevi položene.


– Cijev ćemo izmaknuti najesen, to sad više ne dolazi u pitanje, objasnio nam je Mrakovčić izbjegavši decidirano odgovoriti tko je za propust odgovoran i koliko će uklanjanje cjevovoda i njegova ponovna izgradnja drugom trasom koštati, kao i na pitanje tko će u konačnici to platiti.



   – Neupitno je naše vlasništvo nad prolazom kojeg natkriva volta koja je dio moje kuće. Prolaz su godinama koristili stanari dvaju susjednih objekata, ali obzirom na njegove dimenzije, tuda su prolazila zaprežna vozila, u novije vrijeme i kakav traktor ili fićo, ali ne i veća, posebice ne građevinska vozila. Bespravnim radovima krčkih komunalaca već od prvog saznanja o planovima izgradnje vodovoda ispod naše kuće protivili smo se i na sve smo moguće načine nastojali zaustaviti prolaz cijevi, ali i građevinske mehanizacije ispod volte naše kuće.   

Ištemali temelje


Naposljetku, mimo našeg znanja i u trenutku kad mi ovdje nismo boravili, produbljen je i proširen prolaz pod kućom ištemavanjem stijena na kojima je, da apsurd bude veći, temeljena naša kuća. Nevjerojatni su razmjeri bahatosti i samovolje investitora i izvođača radova koji su ispod moje kuće iskopali skoro metar i pol duboki kanal, pikamerom ondje istukli kamenje koje im je u provođenju cjevovoda smetalo i u konačnici, nakon polaganja cijevi, spustili trup puta pod mojom kućom na zemljištu koje je, kako dokazuju dokumenti iz katastra i gruntovnice kojima svima već godinama mašem pred očima, neupitno moje vlasništvo, priča rezignirana Ivanka Brusić.


Priznaje i kako ju je borba sa investitorima i od njih angažiranim građevinarima već koštala zdravlja. – Bagere i »tamiće« koji su za trajanja radova bez ikakve dozvole prometovali mojom kućom, nastojala sam zaustaviti na sve moguće načine – fizički i pismeno se obraćajući Ponikvama, Općini Vrbnik i nadležnim inspekcijskim službama. Uzalud. Zvala sam i policiju koja me uputila da se, kako se radi o imovinsko-pravnim problemima, za pomoć obratim građevinskoj inspekciji.


Iako mi se u jednom trenutku činilo da su moji prosvjedi urodili plodom i da je nakon desetaka dopisa netko ipak shvatio da su stvari otišle predaleko te da će radovi ipak stati, i to na samo koji metar od moje kuće i prolaza pod njom, koje je tad već bilo doseglo gradilište, radovi su iznenada »oživjeli«. U siječnju 2010., u vrijeme kad smo bili kod kuće u Rijeci, od Ponikava angažirani građevinari u svega tri dana kradomice su iskopali kanal kroz prolaz po voltom naše kuće i dovršili izgradnju 90-metarskog cjevovoda, priča naša sugovornica.   

Naređeno rušenje


Brusići su samo koji mjesec nakon toga, godinu dana po upućenom »pozivu upomoć«, ipak dočekali izlazak građevinske inspekcije na teren. Nakon što su se prethodno, uvidom u glavni projekt sami uvjerili kako se radi o potpuno bespravnoj izgradnji dijela mjesne vodovodne mreže koja je, suprotno glavnom projektu, zašla u njihovo vlasništvo, Brusićima to u travnju prošle godine potvrđuje i viša građevinska inspektorica Vildana Žuža koja rješenjem od 9. travnja 2010. obustavlja sve radove i u roku od 30 dana nalaže Ponikvama uklanjanje bespravno izvedenog cjevovoda duljine 90 metara!


   Prošlo je više od godinu dana, a ništa još uvijek nije napravljeno. Ne samo da je cjevovod još uvijek tu, već se otvorenom i »uređenom« kolnom komunikacijom sad naveliko koriste i susjedni stanari i njihovi gosti kojima na putu sad smetamo i mi i naša kuća, kaže Ivanka Brusić, dodajući kako je nedavno, nakon što je njen suprug u spomenutom prolazu napravio betonsku stepenicu radi lakšeg ulaska u konobu, netko tu stepenicu ištemao. Eto, valjda smeta ljudima u prometovanju, kažu Brusići dodajući kako bespravni cjevovod i vozila njihovih susjeda imaju mogućnost prolaska do javne prometnice drugim dvama klancima. Istina je da ih je potrebno proširiti i urediti, ali to nije neizvedivo.


– Ne znam zašto je svima, i to bez ikakvog pitanja i dobivanja naše privole, bilo jednostavnije isto to izvesti kroz našu kuću, pita se Ivanka Brusić.