Dani iseljenika

Iseljeni Cresani se družili uz orlečki folklor, harmoniku i pjesmu

Walter Salković

Creski iseljenici okupili se po drugi put / snimio W. SALKOVIĆ

Creski iseljenici okupili se po drugi put / snimio W. SALKOVIĆ

Nakon što je lani, odlukom Gradskog vijeća, po prvi put u Cresu održan Daniseljenika, ove se godine okupilo dvostruko više Cresana koji su svoju životnu sudbinu potražili širom svijeta



Nakon što je lani, odlukom Gradskog vijeća, po prvi put u Cresu održan Daniseljenika, ove se godine okupilo dvostruko više Cresana koji su svoju životnu sudbinu potražili širom svijeta. Susret je održan u novootvorenom restoranu »Mistral« u ACI marini, a pozdravne riječi iseljenicima izrekli su gradonačelnik Kristijan Jurjako, voditelj riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika Dejan Miculinić i Sonja Pokupec Salković, predsjednica Gradskog odbora za suradnju s jedinicama lokalne samouprave u čijoj je nadležnosti i organizacija Dana iseljenika.


– Ovo je prilika da se na jednom mjestu svi susretnemo i popričamo, a nadam se da će se ovdje roditi i nove ideje kako bismo se mogli kvalitetnije družiti i surađivati sljedećih godina – rekao je gradonačelnik Jurjako.


Bez obzira što se iseljenicima obratila na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, Pokupec Salković je naglasila kako jezik nikako ne smije biti prepreka u komunikaciji jer iskrenost, dobre namjere i prijateljstvo ne poznaju granice i razumiju sve jezike. Iseljenicima iz Sjednjenih Američkih Država, Australije, Kanade, Italije, Njemačke i Francuske poželjela je da im ova večer bude susret starih prijatelja koji međusobno dijele uspomene, te s druženjima žele nastaviti i u budućnosti.




Večernjem okupljanju iseljenika uz orlečki folklor, harmoniku, pjesmu i ples prethodila je višejezična misa u župnoj crkvi koju je predvodio dr. Božidar Mrakovčić, pomoćnik predstojnika Teologije u Rijeci. Pozdravljajući sve vjernike, a posebice predstavnike gradskih vlasti, Mrakovčić je naglasio da misu služi u spomen na nedavno preminulog prof. Luigija Tomaza, istaknutog predstavnika creskog iseljeništva u Italiji.