Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Rab

Ipak Ipak nema krize vlasti u Loparu, sjednica uspjela "iz druge"

Foto: H. HODAK
Foto: H. HODAK
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2019. u 10:17 2019-07-19T10:17:54+02:00

Ovog puta odazvalo se svih 11 vijećnika, a sjednica je prošla u tolerantnoj raspravi

LOPAR - Nakon ponovljene sjednice Općinskog vijeća, može se zaključiti da ipak nema krize vlasti u Loparu. Tako, međutim, nije izgledalo prije 15-ak dana, kod prvog saziva 19. sjednice OV-a, čije je održavanje predsjednik Vijeća Dino Ivanić morao otkazati jer se od ukupno 11 vijećnika, tada odazvalo svega njih pet, a od šestorice koji nisu došli, samo je jedan unaprijed opravdao svoj izostanak. Sve je tada upućivalo na moguću opstrukciju rada Vijeća većeg broja vijećnika, međutim, ponovnom sazivu 19. sjednice, još uvijek u zakonskom roku, uredno se odazvalo svih 11 vijećnika, a o razlozima odgađanja sjednice ovoga puta nije bilo govora. Štoviše, aktualni sat, kao i daljnji tijek sjednice prošli su u tolerantnoj raspravi, a s obzirom na prihvaćanje izvješća o izvršenju dosad rekordnog proračuna Općine Lopar za 2018. i prijedloga istih financijskih akata za 2020., odnosno 2021. godinu, izgleda da lokalna samouprava u Loparu nema problema s nastavkom svojeg funkcioniranja.

U 2018. su ukupni prihodi i primici u proračunu ostvareni u iznosu od 18,5 milijuna kuna, što u odnosu na planiranih 20,7 milijuna predstavlja izvršenje od 89,4%. Istovremeno su rashodi dosegnuli 17,4 milijuna, odnosno 87,8% od plana. Najznačajniji rashodi u ukupnom iznosu od 7,5 milijuna, ili gotovo pola proračuna, utrošeni su na realizaciju projekata sportske dvorane, groblja, ceste u radnoj zoni, programe komunalne infrastrukture, javnu rasvjetu itd.

Dobitnici općinskih priznanja

Nakon nešto dulje rasprave i novih prijedloga, jednoglasno su prihvaćena i imena dobitnika općinskih priznanja koja će laureatima biti uručena na svečanoj sjednici uz Dan općine. Nagrade Općine Lopar primit će pročelnica rapskog područnog odjela Glazbene škole I. M. Ronjgov iz Rijeke, profesorica solfeggia i harmonike Danijela Škarić i učiteljica u PŠ Ivana Rabljanina Rab u Loparu Tatjana Pećarina, dok će zahvalnice biti uručene Milivoju Ličini, Karate klubu »Rab-Enpi«, Dejanu Pičuljanu, Ivanu Tomičiću, Tinu Čoliću, Reneu Boriću, Zari Paparić, Jadroliniji te G&V Line Iadera Zadar.

Inače, u 2018. godini ostvaren je višak od 1,122.255 kuna, kojim je pokriven manjak iz prethodnih godina.

Pod drugom točkom dnevnog reda usvojene su I. izmjene i dopune proračuna za 2019. kojima se predlaže povećanje prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka za 640.700 kn ili za 2,49%, pa bi novi izmijenjeni proračun iznosio 26.329.700 kuna. Vezano uz proračun, načelnik Josip Borić najavio je mogućnost donošenja još jednog rebalansa do kraja godine.

Nešto dulja rasprava vođena je oko prijedloga skidanja statusa nerazvrstane ceste prometnici koja vodi do Loparskog gušća, i to zbog bolje protupožarne preventive, o čemu je stručno obrazloženje dao Milivoj Ličina, zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab. Prijedlog je na kraju rasprave prihvaćen s 5 glasova za, 3 protiv i 2 suzdržana. Jednoglasno je, međutim, prihvaćeno imenovanje, i to u drugom mandatu, prof. Tonke Kavran za ravnateljicu izuzetno aktivnog Centra za kulturu Lopar koji kao proračunski korisnik Općine Lopar ima usvojen proračunski plan »težak« 641.300 kuna. Ipak, radi povećanih prihoda, tj. pomoći od strane ministarstva i PGŽ-a za prijavljene programe i za realizaciju novih programa do kraja 2019., u CZK-u Lopar planiraju gotovo dvostruko veće prihode i primitke te rashode i izdatke, u iznosu od 1.256.800 kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.