Info alat

Interaktivni Krk: Dodirom ekrana do bitnih informacija

Mladen Trinajstić

Nataša Jurina, direktorica TU-a TZG-a Krka ispred funkcionalnog interaktivnog »info alata« / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Nataša Jurina, direktorica TU-a TZG-a Krka ispred funkcionalnog interaktivnog »info alata« / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

U 24-satnom režimu može se pronaći pregršt zanimljivih »dnevnih« informacija, a umjesto posjećivanja Turističkog informativnog centra posjetitelji sad i danju i noću na jednom mjestu mogu doći do svega što bi ih moglo zanimati



KRK – U nastojanju kvalitetnijeg upoznavanja posjetitelja grada Krka sa svim njima korisnim i potrebnim informacijama, ali i praćenja dosega novih tehnologija, u suradnji Grada i TZ-a grada Krka ovih je dana realiziran zanimljiv projekt postave interaktivnog info displaya – velikog ekrana osjetljivog na dodir. Na jednom od najfrekventnijih punktova središta grada, u hladovini koprivića na glavnom okupljalištu Krčana i njihovih gostiju instaliran je poveći monitor uz pomoć kojeg se sad i turisti, ali i domaći, na vrlo jednostavan i praktičan način, mogu informirati o svemu što bi ih u i oko Krka moglo zanimati, bilo u smislu pronalaska nekog kulturno-povijesnog lokaliteta, vremena i mjesta održavanja događanja koje ih zanima, potrebne im usluge, ali i svemu onome što bi im moglo »proširiti spoznaje« o destinaciji u kojoj su odsjeli.


Komunikacija s gostima


Radi se o ideji koju smo dulje razvijali unutar struktura TZ-a i Grada, a kojom smo željeli unaprijediti način naše komunikacije s turistima, prenijela nam je predstavljajući netom instalirani funkcionalni interaktivni »info alat« Nataša Jurina, direktorica TU-a TZG-a Krka. Nakon što je Gradska uprava za nabavu i softversko opremanje tog uređaja nedavno odlučila izdvojiti potrebna sredstva, a radi se o iznosu koji je »od ideje do realizacije« dosegao iznos od kojih 170-ak tisuća kuna, na ovom smo vrlo posjećenom lokalitetu postavili najsofisticiraniji uređaj takve vrste na tržištu, a koji je, zajedno sa svom programskom infrastrukturom nužnom za ovakvu vrst komunikacije s našim posjetiteljima, razvijen od zagrebačke tvrtke »Omnivor« specijalizirane za takve »multi touch« sisteme kao i ekrane velikog formata, nastavlja Jurina.


Otkad je postavljen pod koprivićem, interaktivni ekran stalno u uporabi / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Otkad je postavljen pod koprivićem, interaktivni ekran stalno u uporabi / Foto Mladen TRINAJSTIĆ





U našem slučaju, posredstvom ovog smo uređaja odnosno njime ponuđenim aplikacijama nastojali integrirati alate informiranja i komuniciranja s gostima, ali jednako tako i one namijenjene domaćem stanovništvu. U 24-satnom režimu sad se tako ondje može pronaći pregršt interesantnih »dnevnih« informacija, a umjesto posjećivanja našeg Turističkog informativnog centra, posjetitelji sad i danju i noću na jednom mjestu mogu doći do svega što bi ih moglo zanimati.


Povijesni vodič »Story of Krk«


Uz pomoć tog »alata« gosti se sad mogu poslužiti i interaktivnim planom grada i locirati točke interesa – javne službe, trgovine, ugostiteljske objekte, ali i kulturno-povijesne znamenitosti o kojima ondje također mogu doznati i one najzanimljivije informacije.



U planu je dobava i postavljanje još nekoliko takvih interaktivnih ekrana kojima namjeravamo opremiti i najfrekventnije lokalitete u okolnim naseljima u kojima bilježimo veći intenzitet turističkih kretanja, naglašava Jurina ističući da će se u širenje sustava, ponajviše zbog nemalih troškova dobave i instalacije potrebne infrastrukture, ići postupno. Zasigurno bi takvi uređaji od središta grada i žarišta informacija udaljenijim mjestima dobro došli, zaključuje čelnica TZ-a ocijenivši da bi takvi moderni alati nedvojbeno podigli razinu i kvalitetu informiranosti posjetitelja kao i stalnih odnosno sezonskih stanovnika Kornića, Pinezića i drugih naselja – završila je Jurina koja je, recimo i to, bila više no zadovoljna povratnim informacijama dobivenim od prvih korisnika tog suvremenog komunikacijsko-informacijskog alata.



Uz pomoć samo nekoliko dodira prstom posjetitelji ondje mogu locirati, a uz pomoć panoramskih fotopreglednika i virtualno razgledati sve gradske plaže, informirati se o vremenskoj prognozi te se kroz interaktivni povijesni vodič »Story of Krk« i detaljnije upoznati i s dugom, bogatom poviješću grada, nastavlja čelnica TZG-a Krka ističući i da je posredstvom novog interaktivnog ekrana turistima, ali i Krčanima omogućen i vrlo praktičan pregled kalendara događanja u samom gradu Krku, ali i u svim ostalim destinacijama otoka Krka, dakle i izvan teritorijalnog obuhvata Grada. Doznali smo i da je održavanje tog atraktivnog i funkcionalnog info-alata povjereno znalcima krčke informatičke tvrtke »FRISD«, dok je za svakodnevno »informacijsko punjenje« tog sa serverima Gradskih službi optikom povezanog uređaja zadužena Turistička zajednica grada.


Ono što je također vrlo važno jest i što nam cjelokupni sustav omogućava beskonačne mogućnosti njegove nadogradnje i upotpunjavanja novim korisničkim sadržajima pa ćemo ga, bez dvojbe, stalno razvijati i dopunjavati novim aplikacijama i informacijama. A to će, zaključuje Jurina, u budućnosti omogućiti i bolju promociju svih lokalnih poduzetnika odnosno pružatelja svih vrsta usluga. Uređaj će biti u funkciji tijekom cijele godine pa ćemo ga, u onom vansezonskom periodu, moći koristiti i u obliku vrlo praktične interaktivne »oglasne ploče« uz pomoć koje će se i stalni žitelji grada moći informirati o svemu što su dosad saznavali iz lokalnih medija ili s plakata kojima su obljepljivani zidovi središta Krka – zaključila je direktorica TU-a TZG-a Krka.