Turističke ambulante

Hitna pomoć na otocima grca zbog navale bolesnih turista, a liječnika nema ni za – lijek

Barbara Čalušić

Bez turističke ambulante gosti zdravstvenu pomoć traže u hitnoj službi / foto M. ANIČIĆ

Bez turističke ambulante gosti zdravstvenu pomoć traže u hitnoj službi / foto M. ANIČIĆ

Dom zdravlja PGŽ-a ovo ljeto nije uspio naći timove za ambulante u Rabu, Loparu, Martinšćici i Baški, pa je njihovu ulogu preuzela Hitna pomoć, što je jako opteretilo timove



U odnosu na prošlu godinu, kad je u turističkim središtima Primorsko-goranske županije radilo 20 timova u turističkim ambulantama, zbog nedostatka medicinskog kadra ove su godine ostale prazne četiri turističke ambulante. Dom zdravlja PGŽ ove je godine uspio organizirati 16 timova turističkih ambulanti, a turistička mjesta u kojima to nije uspio su Rab, Lopar, Martinšćica i Baška.


U Baški turistička ambulanta doduše radi, ali samo u jednoj smjeni jer joj nedostaje jedan tim. Do polovice kolovoza, u turističkim ambulantama na otocima Krku, Cresu i Lošinju, te Opatiji, Crikvenici i Novom Vinodolskom obavljeno je ukupno 10.512 pregleda, što je, kako ističu u Domu zdravlja PGŽ-a, u ukupnom broju slično prošlogodišnjim brojkama. Pritom je 6.132 ili 58 posto usluga pružene stranim turistima kojima se za razliku od domaćih turista usluge turističkih ambulanti naplaćuju.

Turisti i liječnici na muci


Prošle je godine u turističkim ambulantama koje ovisno o lokaciji u pravilu rade od 1. lipnja do 30. rujna, učinjeno 20.025 pregleda u turističkim ambulantama, od kojih je 10.194 učinjeno osiguranicima HZZO-a izvan mjesta boravišta.



Autoceste sve sigurnije


– I u ispostavi Vrbovsko zaposlena su četiri nova liječnika koji ulaze u tamošnje T2 timove i rade do 17. rujna. Oni se u pravilu zapošljavaju zbog potrebe autoceste, no kako su naše ceste sve sigurnije, ti liječnici obavljaju i intervencije koje su potrebne pacijentima na području Gorskog kotara. Točno je da je broj pregleda u prostoriji za reanimaciju u našoj ispostavi u Opatiji praktički isti tijekom cijele godine, zahvaljujući upravo činjenici što u Opatiji tijekom cijele godine radi turistička ambulanta koja u istom cjelogodišnjem režimu radi i na Cresu, dodaje dr. Vukobrat.





Nedostatak turističkih ambulanti pacijente je, bilo da je riječ o domaćim ili stranim turistima, automatizmom preusmjerio u ispostave Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a. Pacijenti u ispostavama hitne medicinske pomoći uslugu mogu dobiti samo ako medicinski tim nije na terenu. Posljedice nedostatka turističkih ambulanti najbolje ilustriraju brojevi pregleda u tzv. prostorima za reanimaciju ispostave na Rabu. Izvan sezone taj se broj kreće oko 200 pregleda, no već u lipnju učinjeno ih je 522, u srpnju 944, a u prvih 15 dana kolovoza čak 747.


– U Rabu i Loparu timovima turističkih ambulanti nije osiguran smještaj pa su ta mjesta ove godine bez turističkih ambulanti što se jasno vidi u brojkama pregleda u našim prostorima za reanimaciju tamošnje ispostave. Pacijenti zdravstvenu uslugu u prostoru za reanimaciju mogu dobiti samo ako timovi hitne medicine nisu na terenu, što je njihov primarni zadatak. Nama hitnjacima u ljetnoj sezoni turističke ambulante značajno olakšavaju posao, objašnjava ravnatelj zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a dr. Davor Vukobrat.


Povećanja broja pacijenata vidljiva su i u ispostavama Zavoda u Crikvenici gdje je u srpnju obavljeno 255 pregleda što je između dva do tri puta više nego izvan sezone, zatim u Cresu gdje je u srpnju obavljeno 260 pregleda što je ako se promatra broj pregleda u siječnju ove godine povećanje veće od deset puta, kao i u Malom Lošinju gdje u srpnju obavljen 451 pregled, što je dvostruko više od prosječnog broja.


Nova zapošljavanja


Za potrebe turističke sezone Zavod je ove godine ukupno zaposlio 19 novih osoba, od čega je 13 liječnika, četiri medicinske sestre i dva vozača.


U ispostavi Crikvenica zaposlena su četiri nova liječnika koji su ušli u već postojeće T2 timove i radit će kao T1 tim (tim s liječnikom) tijekom sezone do 17. rujna. U ispostavi Krk uposlena su još tri liječnika koji također ulaze u postojeće T2 timove dok su ispostavi Cres do kraja kolovoza zaposleni dodatno jedan liječnik i jedna medicinska sestra koji obavljaju uglavnom ambulantne preglede u prostoriji za reanimaciju, a povremeno i pripravnost na terenu. Dodatni tim koji također prvenstveno obavlja preglede u prostorima hitne medicinske pomoći dobio je i Rab dok su u Rijeci formirana dva tima T2 (timovi bez liječnika) koji u prvom redu funkcioniraju kao pomoć ispostavama u Crikvenici i Krku preuzimajući od njih pacijente za transport u riječki KBC.