Vraćaju se za godinu dana

“Hir 3” isplovio iz Malog Lošinja na još jedan put oko svijeta

Bojan Purić

Foto Bojan PURIĆ

Foto Bojan PURIĆ

Saša Fegić, Zagrepčanin koji se još kao dječak "zarazio" jedrenjem i cijeli je svoj život posvetio tom pozivu, profesionalno i hobistički, bit će jedini stalni član posade na kružnom putovanju - ostali će se izmjenjivati. 



MALI LOŠINJ “Gledajući etapu po etapu, sve se čini puno izvedivijim”, kazao je Saša Fegić, vlasnik i kormilar jedrilice “Hir 3” prije isplovljavanja na put oko svijeta iz luke u Malom Lošinju. Mnogo uzbuđenja bilo je u lošinjskoj marini, gdje je organiziraj ispraćaj posade u ovu nesvakidašnju avanturu, koja bi trebala trajati godinu dana, a rezultat bi trebao biti taj da posada “Hira 3” postane prva hrvatska ekspedicija koja je u tako kratkom vremenu oplovila svijet, krenuvši od zapada prema istoku. 


Saša Fegić, Zagrepčanin koji se još kao dječak “zarazio” jedrenjem i cijeli je svoj život posvetio tom pozivu, profesionalno i hobistički, bit će jedini stalni član posade na kružnom putovanju – ostali će se izmjenjivati. S njim su iz Malog Lošinja isplovili Marina Đukanović iz Malog Lošinja, Andrej Prpić iz Poreča, Branislav Bojić iz Kragujevca, Ante Bučević iz Zagreba, dok će se Zagrepčanka Ivana Kordić pridružiti posadi u Cagliariju. Primjerice, Lošinjanka Marina Đukanović jedrit će do Južnoafričke Republike, potom se avionom vratiti kući, a uključit će se ponovo u završnoj fazi plovidbe, od Buenos Airesa, preko Atlantika do Jadrana.


Njihovi najbliži, drugi znatiželjni građani, te članovi ovdašnjeg Jedriličarskog kluba “Jugo” predvođeni Vedranom Kabalinom koji i sam ima bogato iskustvo pustolovnog oceanskog jedrenja, te predstavnici Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice, došli su im poželjeti dobro more, a uz zvuk sirene s obale, te pratnju na raznim plovilima do izlaska iz lošinjske luke, “Hir 3” je krenuo u avanturu.




Nakon Malog Lošinja, prva sljedeća luka uplovljavanja trebao bi biti Bari, a dalje slijede Cagliari, Gibraltar, Kanari, Zelenortski Otoci, Cape Town, Freemantle, Melbourne, Wellington, Puerto Williams, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Recife, Azori, Gibraltar, Malta, te povratak u Jadran. Nesumnjivo će najveći izazov predstavljati 5000 milja duga etapa od Novog Zelanda do rta Horn. U Malom Lošinju ispisana je još jedna stranica ionako bogate pomorske povijesti.