Brzo, komforno i udobno

Hidroavioni poletjeli iz Novalje: Svečano otvoreno hidroavionsko pristanište

P. N.

Klaus Dieter Martin, ECA i Ante Dabo

Klaus Dieter Martin, ECA i Ante Dabo



Na samom početku turističke sezone u Novalji svečano je otvoreno hidroavionsko pristanište i to slijetanjem hidroaviona koji je poletio iz Splita. Tako jestartala putnička linija hidroavionom koja će ovo poznato turističko središte svakodnevno povezivati sa Splitom i Rijekom.


Hidroavion, s gradonačelnikom Novalje Antom Dabom kao prvim putnikom, sretno je sletio u Novalju nakon samo 43 minute vožnje i najavio novu eru brzog povezivanja kopna i otoka zračnim putem. Brojni građani i turisti okupili su se na rivi kako bi svjedočili ovom nesvakidašnjem događaju, a prvi dojmovi nakon osiguranih demo letova bili su – brzo, jednostavno, nadasve atraktivno, ali i pristupačno i komforno.


Grad je tako ostvario suradnju s avioprijevoznikom European Coastal Airlines – ECA, tvrtkom sa sjedištem u Splitu, koja već povezuje brojne destinacije diljem Hrvatske te zasad leti prema dvije destinacije u Italiji. Vrijeme letenja na relaciji Novalja – Split iznosi 43 minute, dok vožnja na relaciji Novalja – Rijeka traje samo 23 minute.




„Izuzetno smo ponosni i zadovoljni što je na samom startu sezone otvoreno pristanište za hidroavion i linija koja će povezivati Novalju s Rijekom i Splitom, u koji zahvaljujući sve prisutnijim inozemnim avio kompanijama i letovima iz cijelog svijeta stiže sv  veći broj naših gostiju.


Turisti tako na najkraći mogući način, u roku od 40 minuta mogu doći u Novalju i pri tom još uživati u posebnom doživljaju, ljepoti prirode i našeg mora, ali i izbjeći prometnu gužvu na putovanju. Vjerujem da će i naši domaći ljudi iskušati ovu novu i zanimljivu vrstu putovanja, što također smatram značajnim. Drugim riječima Novalja je kao turistička destinacija i mjesto za život, dobila dodatni značaj na što smo svi ponosni“,istaknuo je  Ante Dabo.


Letovi hidroavionom prvenstveno su dodatak turističkoj ponudi, jer omogućavaju brz dolazak na destinaciju i posebno turističko iskustvo, ali također pružaju priliku i domaćem stanovništvu da do nekih odredišta koriste jedinstvenu liniju koja će ih „u jednom potezu“ vrlo brzo dovesti do željenog odredišta. Cijena za ovakvu uslugu je prihvatljiva te karta Rijeka – Novalja u jednom smjeru iznosi 349,00 kuna, dok karta Split – Novalja stoji 699,00 kuna.


Iako ECA po svojim standardima leti iz luke u luku, po potrebi turiste može preuzeti direktno na aerodromima, što je jako praktično ako se radi o avio gostima i charterima, a često je riječ o gostima bolje platežne moći. Ujedno statistike ukazuju da se boravak na destinaciji znatno skratio, a da je dolazak avio kompanijama, pogotovo onima low cost ili charterima sve poželjniji.


Osim brzine, komfora i sasvim ugodnih cijena karata, turisti dobivaju i novu, dodatnu mogućnost prijevoza do destinacije te im se pruža i poseban, nov, pomalo ekskluzivan doživljaj letenja hidroavionom.