Bjelonokta vjetruša u izbornoj kampanji

HDZ protiv rapskog aerodroma, SDP će i dalje inzistirati

Ivor Balen

Oko izgradnje rapskog aerodroma i dalje će se lomiti koplja

Oko izgradnje rapskog aerodroma i dalje će se lomiti koplja

Kandidat HDZ-a Nikola Grgurić ističe da je izgradnja zračne luke Rab megalomanski projekt, a SDP-ova kandidatkinja Rosanda Krstinić Gušćić kaže da je aerodrom za razvoj otoka jednako važan kao i uvođenje prve trajektne linije



RAB  Negativno Rješenje koje je projekt rapskog aerodroma dobio od Ministarstva zaštite okoliša i prirode prva je prilika za sučeljavanje mišljenja suprotstavljenih snaga uoči prijevremenih izbora. Kandidat HDZ-a Nikola Grgurić ističe da je to Rješenje dokaz onome što je njihova koalicija isticala u Vijeću.


   – Treba znati da je projekt aerodrom Rab jedini novi projekt koji je ponudila bivša izvršna vlast Grada Raba, prvo preko gospodina Antešića, a potom preko bivše gradonačelnice. Upravo u tome leži razlog zašto SDP-ova lokalna vlast na Rabu želi pod svaku cijenu progurati ovaj projekt, unatoč brojnim nedorečenostima, nepoznanicama, sumnjama pa i kritikama, koje su dolazile i dolaze ne samo od HDZ-a i njegovih političkih partnera, već i velikog dijela ozbiljne stručne i otočke javnosti, ističe Grgurić, dodavši da je nevjerojatna lakoća kojom se bivša SDP-ova izvršna vlast odnosila prema ovom megalomanskom projektu, nazivajući ga povijesnim i uspoređujući ga s dolaskom prvog trajekta na Rab.   

Obmanjuju ljude


– Govore o projektu teškom nekoliko desetaka milijuna eura bez jasne računice tko će to, kada i koliko platiti. Također se govori o produženju turističke sezone zbog aerodroma i novim radnim mjestima, a bez jasne ocjene o njegovoj isplativosti i utjecaju na okoliš, ocjena o meteorološkim mikrouvjetima i utjecaju na sadašnji način života otoka i otočana. Projekt aerodrom u ovom smislu, općenito govoreći, potpuno je neutemeljen i neozbiljan, kaže Grgurić, koji smatra da je javnost podijeljena oko aerodroma samo zbog nepoznavanja činjenica koje, kako kaže, nikad nisu jasno prezentirane.    – Uvijek ću se zalagati za bolju prometnu povezanost Raba, no za to moraju biti ispunjene sve pretpostavke, a svakako i financijska konstrukcija. Uporno se zanemaruje činjenica da Rab gravitira prema nekoliko bližih zračnih luka te je bolja komunikacija s njima jedno od rješenja kojim ćemo Rab približiti svijetu. U ovom trenutku gotovo je neozbiljno razgovarati o ovakvom projektu, obmanjujući ljude gdje su najosjetljiviji – produženjem turističke sezone. Turistička sezona produžuje se razvojem ukupnog turističkog proizvoda, dok god imamo sramotno loše prometnice, nedostatak javne rasvjete, nezavršenu kanalizaciju, nedostatak uređenih plaža, sramotnu prateću infrastrukturu trajektne luke Stinica, koja je prva dodirna točka svakog putnika s Rabom i slično, taj se problem neće riješiti. Aerodrom je priča o gradnji krova, a bez temelja, zaključuje Grgurić.   


Olako se barata o očekivanoj brojci od 200.000 putnika koji bi zračnim putem mogli stići na Rab tijekom godine, a prema statističkim podacima na cijelom je otoku u 2014. godini boravilo oko 210.000 turista. Da li se na ovaj način aludira da bi se taj broj povećao za novih 200.000, pita se Grgurić.



Nije nepremostivo




Kandidatkinja SDP-a Rosanda Krstinić Gušćić kaže da je Zračna luka Rab jedan od najvažijih projekata na otoku u zadnjih pedeset godina.


   – Za cjelokupni razvoj otoka aerodrom je jednako važan kao i uvođenje prve trajektne linije s kopnom. Ovaj projekt kompatibilan je sa Strategijom prometnog razvoja Republike Hrvatske, a prva faza projekta, odnosno izrada projektne dokumentacije, dobila je svoj nastavak kroz projekt CAN. Važno je napomenuti kako je ta faza sufinacirana iz EU fonodova, što dodatno osnažuje činjenicu opravdanosti tog projekta za koji smo uvjereni kako će radikalno potaknuti nove turističke i gospodarske tokove na otoku, ističe Krstinić Gušćić. Donedavna gradonačelnica smatra da Rješenje Ministarstva okoliša nije nepremostiva prepreka.


   – Ministarstvo okoliša je odbilo zahtjev Grada Raba, kako navode, zbog značajnog negativnog utjecaja na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže, prvenstveno zbog hranilišta bjelonokte vjetruše na području Mišnjaka. Valja međutim napomenuti kako u istom Rješenju također stoji i uputa prema kojoj Grad Rab može podnijeti Ministarstvu zahtjev za utvrđivanje prevladavajućeg javnog interesa i odobrenje zahvata uz kompenzacijske uvjete, kaže Krstinić Gušćić, napomenuvši da je ovaj projekt očiti pokazatelj da se bez poštovanja procedure i stručnih, neovisnih mišljenja niti jedan kapitalni projekt ne može i ne smije provoditi.



Grad je u svim detaljima ispoštovao proceduru vezanu uz pojavljivanje ptice bjelonokte vjetruše u istraživanjima, što je činjenica koju dežurni pseudoekolozi i lažni moralisti namjerno iskrivljuju i tendenciozno izvrću. Navedena procedura je prema mojem osobnom mišljenju doista prekomplicirana, ali je kao takva na snazi i mi je kao jedinica lokalne samouprave apsolutno poštujemo, kaže Krstinić Gušćić.



  


Populizam


– Odgovornost prema javnosti i javnom novcu se ne pokazuje pukim populističkim zazivanjem prekida projekta bez potrebnih informacija ili s netočnim poluinformacijama, već isključivo poštovanjem procedure i stručnih mišljenja. Kao i uvijek, najšira javnost ima pravo na svoje mišljenje, a naša je dužnost da u svakome trenutku osiguramo relevantne odgovore struke na sva pitanja svih zainteresiranih pojedinaca. Održavanje zborova građana bila je prilika da se postave sva moguća pitanja, a kompetentni stručnjaci su bivšem sastavu Vijeća održali iscrpnu prezentaciju. Moram upozoriti da je upravo na inzistiranje bivšeg sastava Vijeća ta prezentacija ekskluzivno održana samo za njih, no ona se svakako mora organizirati i za najširu javnost, kaže kandidatkinja SDP-a, ponovivši da je Zračna luka Rab neophodna platforma za daljnji razvoj otoka. – I to ćemo svim stručnim argumentima u budućem razdoblju nastojati dokazati, ali ništa nećemo učiniti protivno većinskoj volji naših građana, zaključila je Krstinić Gušćić.