Burna sjednica

HDZ naglasan u Loparu: Stopirani projekti vrtića i lokalnih cesta

Hrvoje Hodak

Najviše napetosti izazvala je rasprava i neprihvaćanje prijedloga da Općina otkupi nekretnine u vlasništvu RH u svrhu izgradnje vrtića i uređenja ceste prema Andreškićima



Iako su vijećnici MODES-a, SDP-a, PGS-a, nezavisni i Unije Kvarnera, kod utvrđivanja predloženog dnevnog reda, sjednicu Općinskog vijeća Lopara s predloženih 17 skratili na ukupno 12 točaka, ona je ipak, u poprilično uzavreloj atmosferi, potrajala gotovo četiri sata. Unatoč načelnikovom protivljenju skidanja predloženih točaka dnevnog reda koje se tiču Plana korištenja javnih površina i Odluke o raspolaganju i upravljanju nekretninama u vlasništvu Općine Lopar jer, prema njegovom sudu, ugrožavaju normalno funkcioniranje i rad Općine, isto nije uvaženo.


Sramotan PP


Da rad sjednice neće glatko teći bilo je vidljivo već po aktualnom satu, u kojem je opširniju i nešto burniju raspravu izazvao vijećnik Tomislav Petrinić, koji je predloženi Prostorni plan Općine Lopar, trenutačno u fazi javne rasprave – nazvao pokvarenim i sramotnim prijedlogom, stavljenim na javnu raspravu s nezakonito kratkim trajanjem. Načelnik Josip Borić odgovorio je da je predloženi Prostorni plan prezentiran u skladu sa zakonom i da je javna rasprava još uvijek u tijeku, i to s rokom trajanja od 30 dana, kako to Zakon i određuje. Pitanja vijećnika odnosila su se i na stanje sigurnosti na području Općine, kao i učinak trajektne linije Lopar – Valbiska.


Nakon što nije prošao prijedlog Odluke o preraspodjeli sredstava u proračunu Općine za 2020. godinu i Projekcije Proračuna za 2021. i 2022. te nacrt ugovora za predloženi projekt uređenja nerazvrstane ceste, načelnik Borić je utvrdio kako se nakon ove nerazumne odluke nisu stekli uvjeti da se realizira uređenje ceste od restorana Laguna prema zaseoku Perići. Iako je pokušao obrazložiti potrebu realizacije ovog projekta i osiguravanja sredstava, nije naišao na razumijevanje vijećnika MODES-a, SDP-a, PGS-a, Unije Kvarnera i nezavisnoga. Vjećnici HDZ-a bili su preglasani.


Uzaludan trud




Ipak, najviše napetosti izazvala je rasprava i, na kraju, neprihvaćanje prijedloga o potpisivanju Ugovora o kupoprodaji nekretnina u k.o. Lopar, k.č. 4490/2 i 5.329 koje su u vlasništvu RH. Objašnjavajući potrebu otkupa tih čestica radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu realizacije projekta izgradnje vrtića i uređenja ceste prema zaseoku Andreškići, načelnik je naveo dosadašnju kronologiju događanja oko tih projekata. – Da se dođe do mogućnosti otkupa tih nekretnina, uloženo je puno vremena. S tim nekretninama na lakši i brži način došli bismo do potrebne građevinske dozvole za izgradnju vrtića i projekta za cestu prema Andreškićima – rekao je na kraju Borić.


Rasprava između vijećnika je na trenutke bila žestoka, s pauzama u zasjedanju i međusobnim uvjeravanjima za i protiv otkupa čestica. Iako su vijećnici HDZ-a podržali odluku, nije bilo dovoljno glasova da ista prođe. Vidno razočarani načelnik utvrdio je da ovakvo nerazumno i politikantsko ponašanje nekih vijećnika ne donosi Općini ništa dobroga, a onda sigurno ni samim vijećnicima.