Za djecu i odrasle

Gradski trg svijetli kao nikada prije: Ovogodišnji Advent na Lošinju u novom ruhu

Anja Tomović

Centar ovogodišnjih božićnih i novogodišnjih događanja je malološinjski trg na kojemu će se nastaviti zabavna zbivanja



MALI LOŠINJ Ovogodišnji Advent na Lošinju osvanuo je u novom ruhu. Naime, malološinjski gradski trg svijetli kao nikada prije, a od građana se mogu čuti samo pohvale i divljenje. Uz prigodne božićne kućice na kojima se mogu pronaći razni suveniri, ukrasi, suhomesnate delicije, kao i božićni specijaliteti i kuhano vino, za najmlađe posjetitelje gradskog trga otvorena je i kućica (šator) Djeda Božićnjaka u kojoj će se do 22. prosinca održavati prigodni dječji programi. Ove godine malološinjski je trg centar većine božićnih i novogodišnjih događanja te je upravo na njemu i otvoren ovogodišnji Advent.


Na otvorenju Adventa, uz obnašateljicu dužnosti gradonačelnika Anu Kučić, sudjelovale su odgojno obrazovne ustanove Malog Lošinja, pa su tako djeca Dječjeg vrtića Cvrčak, Osnovne škole M.Martinolića te Srednje škole A. Haračića okitila male jelke postavljene u tri niza na različitim dijelovima trga. Srednjoškolci su čak sami izradili ukrase od borova češera i tetivika te male barke. Članovi novoosnovane udruge mladih pod nazivom »Be more« građanima i posjetiteljima nudili su brudet pripremljen od ulova s podvodnog ribolova, a čija zarada je namijenjena u dobrotvorne svrhe, oboljelima od raka.


Humanitarni cilj


Također, nastupima Puhačkog orkestra Josip Kašman, Lošinjskih mažoretkinja, skupina djece iz malološinjskog vrtića i učenika Srednje škole iz Malog Lošinja i Cresa već tradicionalno je otvoren i sedmi po redu Advent na Lošinju u organizaciji Društva Naša djeca, Grada Malog Lošinja i drugih partnera. Tom su prilikom pozdravne riječi uputile predsjednica Društva Naša djeca Jadranka Hoffmann i o.d.gradonačelnika Ana Kučić koje su se osvrnule na ovogodišnji humanitarni cilj.




Kao i ranijih godina želja organizatora je pokazati svu raskoš kreativnosti našeg grada, te da taj program bude točka spajanja njegovih građana. Svake godine cijeli program ima i svoj humanitarni cilj i svi građani su se svih ovih godina s radošću odazivali na sudjelovanje.


Do sada je kupljena nužno potrebna oprema za hitnu službu Doma zdravlja i kirurgije, sakupljena su inicijalna sredstva za lift – podiznu rampu za prilaz kinu Vladimira Nazora u Malome Lošinju, koja je sagrađena zahvaljujući i Gradu Malome Lošinju te ostalim poduzećima koja su prepoznala značaj tog projekta, nabavljeni su neophodni testovi i opremanje školske ambulante po iskazanim potrebama osnovne škole, kupljena je didaktička oprema za djecu s teškoćama u razvoju, i radionica uspješno radi već dvije godine u iznajmljenom prostoru osnovne škole, a s Gradom se radi i na tome da se omogući trajno rješavanje prostora za tu radionicu.


Dakle, kroz sve ove godine bili su ostvareni svi planirani ciljevi, za dobrobit djece i građana Maloga Lošinja, pa se vjeruje kako će tako biti i ove godine. Ovaj Advent posvećen je također humanitarnom cilju – nabavi brajice, te više instrumenata za Dom zdravlja, koji će služiti za potrebe građana Maloga Lošinja.


Koncerti i turniri


Adventski program Društva Naša djeca u kojem će se održati izložba likovnih dječjih i odraslih uradaka s temom Medenjaci, humanitarna akcija i lutrija te razni glazbeni, plesni, dramski, recitatorski zabavni program, trajat će do 22. prosinca.


U organizaciji Zajednice Talijana iz Malog Lošinja, u Kinu Vladimira Nazora i ove je godine održano tradicionalno, osmo druženje i koncert Zbora Zajednice Vittorio Craglieto po nazivom »El Nadal lussignan«. Kao i prethodnih godina, odaziv posjetitelja bio je velik, a nastupali su predstavnici Zajednice Talijana Cresa te talijanskog odjeljenja Dječjeg vrtića Cvrčak.


Svakodnevna kulturno zabavna događanja na Lošinju nastavljaju se u božićnom duhu. Tako nakon Vedrana Ružića jazz kvarteta, koncerta kvarteta Veljak, slijede božićno-novogodišnji koncerti i nastupi, humanitarni turniri, degustacija prehrambenih delicija, studentske večeri i mnogo cjelodnevnih programa i druženja.