Prijateljski susreti

Gradovi Cres i Motta di Livenza obnovili 20-godišnje bratstvo

Walter Salković

Iz humanitarne suradnje ratnih godina, kada su prijatelji iz Italije prikupljali pomoć za izbjeglice i prognanike smještene u Cresu, kao i za branitelje na bojištu, razvilo se prijateljstvo, a kasnije i bratimljenje koje traje već dva desetljeća



MOTTA DI LIVENZA/CRES Delegacija Grada Cresa, predvođena gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom, posjetila je talijanski grad Mottu di Livenza gdje je svečano obilježena 20. obljetnica bratimljenja Cresa i Motte. Jurjako i njegov talijanski kolega Paolo Speranzon potpisali su u Palači La Loggia obnovljeni sporazum o bratimljenju kojim su potvrdili da i dalje žele poticati i pomagati razmjene iskustava i inicijativa, plodonosnu i uspješnu suradnju među narodima, a s ciljem jačanja procesa europske integracije.


– Danas potvrđujemo naš sporazum o bratimljenju koji smo potpisali pred 20 godina. Želim izraziti svoje uvjerenje da ćemo i dalje nastaviti pronalaziti načine da naše bratimljenje iskoriste creske udruge i organizacije kako bismo povezivali naša dva grada, rekao je tom prilikom gradonačelnik Jurjako te podsjetio kako Turistička zajednica Cresa svake godine sudjeluje na Mottafloru, najvećem sajmu u Motti di Livenza.


Zastupnik u prvom sazivu Sabora Sergio Negovetić, jedan od inicijatora bratimljenja, prisjetio se ratnih godina kad su prijatelji iz Italije prikupljali pomoć za izbjeglice i prognanike smještene u Cresu, kao i za branitelje na bojištu. Iz te humanitarne suradnje razvilo se prijateljstvo, a kasnije i bratimljenje koje traje već 20 godina. Svoje uspomene na to razoblje evocirao je i Giampiero Rorato, u to vrijeme ravnatelj škole u Motti. Kao dugogodišnji posjetitelj Cresa i ljubitelj creske gastronomije Rorato je podsjetio zbog čega se sve isplati posjetiti taj hrvatski otok.




Svečanost je zaključena obraćanjem predsjednice Odbora za suradnju s jedinicama lokalne samouprave Sonje Pokupec Salković koja je govorila o mogućnostima daljnje suradnje na kulturnom i sportskom planu, te završila porukom: »Prijateljstvo nije jedna velika stvar nego je to milijun malih stvari. I ovaj naš dolazak u Mottu je mala stvar koja gradi naše veliko prijateljstvo«.



S delegacijom Grada u Mottu su otputovale i dvije creske klape, »Teha« i »Burin«, koje su održale večernji koncert u župnoj crkvi Sv. Nikole zajedno s domaćim zborom »Luca Lucchesi«. Klape su pjevale na misi koju su u čast Cresana predvodili župnik mons. Vittorino Battistella i rektor Svetišta Majke Božje od Čuda fra Marco Gallo.



Tijekom boravka u Motti, praćeni predstavnicima civilnih i vojnih vlasti, kao i veteranskh udruga, gradonačelnici Jurjako i Speranzon su položili vijenac pred spomenik poginulima u ratovima, a potom i na grobu Alberta Vidija, gradonačelnika Motte u vrijeme sklapanja bratimljenja.Boravak Motti di Livenza zaključen je posjetom 70. izdanju lokalnog karnevala u kojem je sudjelovalo desetak alegorijskih kola.