Cresani iznenađeni

Gradonačelnik Cresa: Žao mi je ako dr. Sušić odlazi, ali bjeloglavog supa ne damo

Ira Cupać Marković

Žao mi je što Goran odlazi i što to čini na ovako grub način. Ugled i karijeru izgradio je na Cresu. Mi ćemo poduzeti sve kako bi se zaštita supova na otoku nastavila, kaže creski gradonačelnik Kristijan Jurjako 



   – Žao mi je što Goran odlazi s Cresa i što to čini na ovako grub način. Ugled i karijeru izgradio je na Cresu, gdje je imao iznimnu podršku stanovnika. Doista sam mislio da nas veže mnogo više od novca, kazao je Jurjako te najavio kako će Grad Cres s nadležnim institucijama poduzeti aktivnosti kako bi se zaštita supova na otoku nastavila. 


   Dopis HAZU-u


– Već danas ćemo poslati dopis Zavodu za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), koja u Belom, u istoj zgradi gdje djeluje Eko centar ima Ornitološku postaju Cres u kojoj je zaposlenik dr. Sušić. Ukoliko on napušta otok vjerujem da će Zavod zaposliti drugog djelatnika, a na sastanku u HAZU-u dogovorit ćemo se i oko daljnjeg korištenja prostora u zgradi nekadašnje škole koja je u vlasništvu OŠ Frana Petrića, a o čemu sada nemamo ugovore, kazao je Jurjako. Najavio je i da će idući tjedan vezano za projekte zaštite kontaktirati i Javnu ustanovu Priroda u Rijeci i Ministarstvo zaštite okoliša. 


    Vezano za prozivke dr. Sušića da on osobno i Grad Cres ne provode politiku održivog razvoja i da mu je zaštita supova nebitna, a dokaz tome je i dodjela koncesije na plaži u rezervatu, Jurjako kaže: 




    – Kad bi bila istina da mi zaštita prirode i supova nije bitna, to bi značilo da radim protiv sebe. Kod dodjele koncesije na plaži zbog gradskih službi učinjen je previd jer prije izdavanja koncesijskog odobrenja nismo zatražili mišljenje ministarstva, no kad je previd uočen odmah smo mišljenje zatražili i čekamo očitovanje. Naglašavam da smo koncesiju dali na kratki rok i isključivo na postavljanje ležaljki i suncobrana i to na plaži koja je i inače posjećena. Ornitološki rezervat nema službu nadzora, sve plaže su posjećene, na mnogima se pali vatra, kampira, prema tome davanjem plaže u koncesiju i definiranjem djelatnosti smatrali smo da ćemo pridonijeti većoj kontroli na inače nekontroliranom području. Grad Cres sufinaciranjem iz proračuna godinama podržava rad Centra u Belom. Istina je da je posljednje tri godine iznos iz proračuna manji nego ranije, ali smanjeno je svim udrugama, pa tako i Eko centru, ali istovremeno, i to odmah kako sam preuzeo funkciju predsjednika Turističke zajednice, povećana su sredstva iz tog proračuna upravo kako bi kompenzirali smanjenje iz gradskog, kaže Jurjako.   


Naplata ulaznica


– U izvještaju Eko centra, dodaje gradonačelnik Cresa, stoji da su u prošloj godini ostvarili 362 tisuće kuna vlastitih prihoda, a ukoliko godišnje imaju 12 tisuća posjetitelja kako je rečeno načelniku Baške, mislim da je taj iznos, s obzirom na cijenu ulaznica u Eko centar i ostale prihode koje ostvaruju, nesrazmjeran. 


    Jurjako izražava i čuđenje što se dr. Sušić redovito žali na nedovoljnu financijsku podršku, a istovremeno od Baške traži da im osigura teren i infrastrukturu, a oni će izgraditi sve ostalo. 


    – Kako mu uz donacije i potpore na Cresu stalno nedostaje sredstava i posluju neprofitno, a u Baški planiraju profitabilno poslovanje i investiranje u gradnju objekata, pita se Jurjako. Pritom dodaje da je evidentno kako u udruzi posljednjih godina postoje unutarnji problemi, te da je upitno i članstvo koje se po njegovim saznanjima svodi na tek njih nekoliko, a uz to velik broj zaposlenika napustio je Centar.


__________________


Podrška Ministarstva   


    Početkom srpnja, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u očitovanju na prijedlog o suradnji koje je ministarstvu dostavio Eko centar Caput Insulae Beli, među ostalim je istaknuo.     – Zbog neosporne kvalitete rada i stručnosti Eko centar je nesumnjivo najkvalitetniji ovlašteni centar Ministarstva koji skrbi o strogo zaštićenoj vrsti. Tome u prilog govori podatak da je na području kvarnerskih otoka broj gnijezdećih parova bjeloglavih supova u 20 godina sa 75 porastao na 125 parova, a samo na Cresu sa 24 na 80 parova, upravo zahvaljujući uspješnosti provođenja cijelog projekta. Kako bi bilo omogućeno da ostvareni rezultati, iskustvo i znanje udruge u provođenju zaštite prirode budu trajno valorizirani Ministarstvo se obvezuje pokrenuti postupak kojim će omogućiti udruzi daljnje djelovanje kroz upravljanje područjem koje je posebno zaštićeno zakonom, stoji u očitovanju ministra. Da li će se upravljanje voditi s Krka ili Cresa pokazat će daljnji rasplet trenutno vrlo zamršene situacije.   

__________________


SANJA ŽIVANOVIĆ, DIREKTORICA TZ-a: Nekorektan postupak    


    S obzirom da su supovi creski brend i nerijetko motiv dolaska turista na otok, što misli o najavi odlaska dr. Sušića i premještanju Eko centra s Cresa, pitali smo direktoricu ureda Turističke zajednice Sanju Živanović. 


    – Jako me iznenadila informacija koju sam pročitala u novinama, posebno što sam posljednjih pet dana dva puta razgovarala s dr. Sušićem, a tu mi mogućnost nije niti jednom rječju spomenuo. Na ovoj funkciji sam tek nekoliko mjeseci, a u tom razdoblju sve što je od nas iz Eko centra traženo smo ispunili. U ovoj smo godini isplatili 20 tisuća kuna, koje lani nije bilo moguće isplatiti, kao i cijeli iznos koji je bio planiran za ovu godinu u visini 80 tisuća kuna. Bila sam u uvjerenju da dobro surađujemo pa mi je prestrašno da nas dr. Sušić o svom planu da napusti Cres nije izvjestio na korektan način, komentirala je direktorica Živanović. 


__________________


VALENTIN MIKIČIĆ: To se ne radi tako naprasno   


    Valentin Mikičić, stanovnik Belog i raniji dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora, također je iznenađen odlukom dr. Sušića da napusti otok i preseli u Bašku, a o tome je kao i ostali saznao iz novina.     – Kada je osnovan prije gotovo 20 godina, Eko centar je intenzivno radio na projektima od velikog značaja za Tramuntanu, uređivane su staze, obnavljane gromače, čišćene lokve. Eko centar i dr. Sušić su cijelim svijetom pronijeli ime Belog, predstavili su kulturno povijesne i prirodne vrijednosti Tramuntane i posebno bjeloglavog supa koji je postao zaštitni znak otoka Cresa. Posljednjih godina suradnja s lokalnom zajednicom je manja, aktivnosti su svedene na Eko centar i sadržaje koje provode unutar njega. Ne znam koji su stvarni razlozi ovakve odluke dr. Sušića, ali mislim da je probleme, koji očito postoje, trebalo riješti dijalogom, razgovorom, kompromisima, jer nakon toliko godina u kojima je uloženo mnogo truda, znanja i novaca, nije u redu sve naprasno prekinuti, komentirao je Mikičić.