Što se krije iza podataka

Grad Rab prepolovio dug, Grgurić: Za četiri godine nećemo biti dužni ni lipe

Ivor Balen

Snimio Ivor BALEN

Snimio Ivor BALEN



Kako ističe Grgurić, prošlogodišnje smanjenje plaća i smanjenje broja radnika možda nije bilo zadnje u njegovom mandatu.


– Mogući su i daljnji koraci u smjeru uštede jer ćemo mi sve raditi u cilju racionalizacije. Ako ne napravimo pomak u prihodima, morat ćemo dodatno smanjiti rashode, tako da nije isključena ni još jedna, nova sistematizacija – kaže Grgurić, koji smatra da su zaposlenici Gradske uprave i nakon smanjenja dobro plaćeni.


– Primjerice, u realnom gospodarstvu osoba s istim mjestom boravka koja dolazi na posao u grad dobiva ze putne troškove 70 kuna, a u Gradu se dobivalo 570 kuna. Sada smo taj iznos smanjili za oko pola, pa umjesto devet do 9.500 kuna mjesečno, na prijevoz se troši oko 5.000 kuna. Otpremnine su bile ugovorene na razini jedne mjesečne plaće za svaku godinu staža, a mi smo to sveli na trećinu plaće za svaku godinu staža, maksimalno do šest plaća. Ono što želimo naglasiti je da su, i nakon smanjenja, plaće i ostali primici naših djelatnika još uvijek vrlo dobri i veći su nego u realnom sektoru, ali i u odnosu na državne službe. Dakle naši ljudi nemaju male, nego realne prihode, koji su prije bili preveliki – rekao je Grgurić.




Puljar Matić je uštede islustrirao i primjerom korištenja mobilnih telefona.


– Mobitele su prije imali skoro svi zaposlenici, a sada ih imaju samo pročelnici i komunalni redari. Mjesečni računi su tako manji za oko 2.000 kuna, rekao je Puljar Matić.  



Rezultati po kojima je dug pao gotovo za polovicu odnose se na trenutačno stanje, pojašnjavaju Grgurić, pročelnica za financije Martina Španjol i »desna ruka«, pročelnik za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonko Puljar Matić. To stanje, kada se budu znale završne brojke, ipak neće biti toliko dobro, ali će biti znatno bolje od očekivanoga.  


– Očekujemo da dođu na naplatu još neki troškovi, jer je oko 25 gradilišta otvoreno i ti troškovi teretit će proračunsku 2015. godinu. Ali u svakom slučaju, ušteda će biti iznad očekivanja. Ako na koncu budemo imali 13 milijuna kuna duga, bit će odlično, kaže Grgurić.


Niži materijalni troškovi


Kako napominje rapski trojac, smanjenje duga postignuto je povećanjem prihoda i smanjenjem rashoda. Oko 9,5 milijuna kuna smanjenja (s 20,5 na 11 milijuna) postignuto je vraćanjem oko 2,7 milijuna kuna kredita i suficitom od oko sedam milijuna kuna.  


– Ukupni prihodi 2015., bez novih zaduživanja, iznose 38,3 milijuna kuna. Usporedbe radi, godinu prije je bilo ostvareno oko 34 milijuna. Trenutačno smo potrošili oko 31 milijun kuna, dakle imamo suficit od oko sedam milijuna. Prema planu pokrivanja gubitaka kompletan dug bi se pokrio u iduće četiri godine. Da bismo u tome uspjeli, potreban nam je godišnji suficit od 2,5 do 3 milijuna kuna, dodaje Grgurić.


Što se tiče točnih iznosa, oni će biti poznati nakon što se stavi konačna financijska točka na 2015. godinu. Naime, osim novih obveza koje će doći na naplatu, i sama visina duga bit će veća u odnosu na 20,5 milijuna kuna, koliko je evidentirano 1. siječnja 2015.


– Nakon što smo preuzeli vlast, ustanovili smo s vremenom da postoje obveze koje nisu bile evidentirane i koje su kasnije došle na naplatu. S tim obvezama, zatečeni dug se penje na oko 25 milijuna. Između ostaloga, što je zanimljivo, među novoustanovljenim obvezama ima i poslova koji su se odrađivali za Grad bez da su bila osigurana i predviđena sredstva za to, kao i ugovori koji su potpisani, ali nisu bile evidentirane obveze. Sve to nama dolazi na naplatu, kaže Grgurić. 



Od 1. siječnja zajednička riznica


Kako najavljuju iz Grada, od 1. siječnja s radom kreće zajednička riznica, što bi trebao biti novi iskorak u sređivanju gradskih financija.


– Zajedničkom riznicom će se vršiti veća kontrola financija proračunskih korisnika. Oni će i dalje sami odlučivati o nabavi, ali mi ćemo to odobravati – najavljuje Martina Španjol, dodavši da se razmišlja i o zajedničkoj nabavi.    



Uštede su postignute, napominju Grgurić, Španjol i Puljar Matić, prije svega štednjom u materijalnim troškovima. Ako se usporedi proračun za 2014. nakon rebalansa krajem prošle godine i proračun za 2015. nakon rebalansa, materijalni troškovi smanjeni su sa 20,7 na 14.6 milijuna kuna. Pritom su rashodi za materijal i energiju smanjeni sa 3,3 na 2,8 milijuna kuna, rashodi za usluge sa 13,8 na 9,3 milijuna, a ostali nespomenuti rashodi sa 2,7 na dva milijuna kuna. Primjerice, reprezentacija je sa 809.000 smanjena na 465.000 kuna. 


Štednja i za komunalce


Usprkos smanjenju broja radnika u gradskoj upravi, rashodi za zaposlene povećani su sa 9,7 na 9,9 milijuna kuna. Gradski čelnici objašnjavaju da je to zato što su radnici na raspolaganju ove godine još uvijek ostvarivali zakonska prava.


– Ušteda na plaćama od oko 1,5 milijuna kuna bit će vidljiva iduće godine, a potom će teret morati podnijeti i ostali. I dalje ćemo inzistirati na ovakvom upravljanju financijama, a naše teške ali odgovorne poteze morat će pratiti i ostali proračunski korisnici te komunalne tvrtke. Mi smo tek na početku i štednja se seli na ostale. Za sada su je u manjem dijelu osjetili samo proračunski korisnici. Komunalni društvima štednja tek slijedi. Naravno, paralelno se radi na povećanju prihoda kroz ažurnost i vođenje brige oko naplate putem razgovora i komunikacije. U planu je i pružanje dodatnih usluga naših komunalnih poduzeća, kao i stavljanje neiskorištene imovine u funkciju, što je novi prostor za povećanje prihoda, zaključuju Grgurić i suradnici, dodavši da će ušteđeni novac biti preusmjeren u razvoj poduzetništva, turizma, poljoprivrede i sportske infrastrukture.