Napredna uprava

Grad Krk želi biti “širokopojasniji” od spore države

Mladen Trinajstić

Foto:Marko Gracin

Foto:Marko Gracin

Krčka lokalna uprava u vlastitoj će režiji implementirati sustav nepokretne pristupne elektroničke komunikacijske mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) otvorenog pristupa



KRK Grad Krk pred nekoliko je godina pokrenuo Projekt izgradnje širokopojasne mreže sljedeće generacije – ambicioznog infrastrukturnog projekta 21. stoljeća. Tim projektnim planom, ne čekajući presporu i očito nedovoljno ambicioznu državu koja na planu omogućavanja i poticanja razvoja širokopojasne mreže dobrano kaska i za Europom ali i svijetom, krčka lokalna uprava planira u »vlastitoj režiji« implementirati sustav nepokretne pristupne elektroničke komunikacijske mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) otvorenog pristupa.


Ona bi, rekao nam je zamjenik krčkog gradonačelnika Čedomir Miler, trebala osigurati infrastrukturne preduvjete za održiv, dugoročni društveni i gospodarski razvitak Grada Krka.


Javna rasprava


– Projekt kanimo prijaviti za sufinanciranje bespovratnim sredstvima fondova Europske unije, a provodimo ga unutar nacionalnog »Okvirnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja«, nastavlja krčki dogradonačelnik napominjući i da Grad Krk, sukladno strukturnim pravilima spomenutog Okvirnog nacionalnog plana, ovih dana pokreće javnu raspravu odnosno već drugo »javno savjetovanje« o projektu gradnje širokopojasne optičke mreže sljedeće generacije.




Javna rasprava o ovom, u hrvatskim okvirima umnogome pionirskom planu započela je s prvim danom veljače, a kako nam kaže Miler, potrajat će sve do 3. ožujka ove godine do kada će se i Krčani, ali i svi za ulazak u taj projekt zainteresirani operateri imati priliku upoznati sa svim detaljima i aspektima plana gradnje »komunalne optike«, odnosno njenim tehničkim, izvedbenim i razvojnim karakteristikama. A one bi Krčanima, u doglednoj budućnosti, trebale omogućiti uživanje u blagodatima i prednostima suvremenih komunikacijskih tehnologija, napominju predstavnici izvršne vlasti Grada Krka.



Svi koje zanimaju naša dosadašnja ostvarenja ali i planovi daljnjih postupanja na realizaciji projekta koji planiramo financirati bespovratnim novcem EU-a, i to u sklopu investicijskog prioriteta (2a) Operativnog programa »Konkuretnost i kohezija 2014-2020.« u sklopu netom pokrenute javne rasprave mogu se informirati posredstvom službenih internetskih stranica Grada Krka. A ondje su, ističe Miler, uz sve ostalo objavljene i detaljne upute operatorima i ostalim zainteresiranim za ovaj projekt kao i službeni Nacrt Plana razvoja širokopojasne infrastrukture odnosno svi ostali do sad po tom pitanju izrađeni dokumenti, uključujući i Analizu isplativosti uvođenja optičke mreže.



Napredna elektronička komunikacijska infrastruktura i mreže sljedeće generacije predstavljaju osnovni infrastrukturni preduvjet koji omogućuje povećanje intenziteta i kvalitete korištenja suvremenih usluga i aplikacija temeljenih na informacijskoj i komunikacijskog tehnologiji, objasnio nam je Miler naglašavajući da su u Gradu već dugo i više nego svjesni da povećanje korištenja takvih tehnologija ubrzava gospodarski razvoj i povećava razinu društvenog boljitka.


Smanjenje razlika


– Jednolika razvijenost i dostupnost takve infrastrukture i mreža na cijelom području države, a što obuhvaća i naselja odnosno stanovnike manjih ruralnih zajednica, nedvojbeno pruža priliku ostvarenje ravnomjernijeg gospodarskog i društvenog razvoja kao i smanjenje razlika koje se pojavljuju na nacionalnoj, regionalnoj ili pak na lokalnoj razini, a koje se uobičajeno označavaju pojmom »digitalnog jaza« između žitelja onih gušće naseljenih, urbanih područja i onih koji žive u rijeđe naseljenim, ruralnim sredinama, obrazlaže zamjenik krčkog gradonačelnika predstavljajući razloge zbog kojih je Gradska uprava, kad već državna ne uspijeva, tako »zapela« oko plana gradnje svog svjetlovodnog sustava.