Obitelj Depope

Gospođa Lucija i gospodin Mihovil slave 70 godina braka: “Zajednički život je naša najveća sreća”

Mladen Trinajstić

Lucija i Mihovil Depope / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Lucija i Mihovil Depope / Foto: M. TRINAJSTIĆ



Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić jučer je u svom uredu ugostio dvoje svojih sugrađana – slavljenika. Krčki akademski slikar Mihovil Depope i njegova supruga Lucija uskoro slave svoju 70. obljetnicu braka, odnosno sretnog života u obiteljskom zajedništvu pa su tako, u društvu svoje djece, kćeri Karmen i sina Milana, jučer i od prvog čovjeka grada u kojem žive primili čestitke, ali i zahvale za nemali doprinos krčkoj kulturi koji je, tijekom svog dugog i plodonosnog likovnog stvaralaštva, spomenuti slikar dao gradu u kojem živi i koji mu je, zajedno s cijelim otokom, oduvijek bio inspiracija.


Ugodno druženje s dvoje svojih vremešnih sugrađana, 87-godišnjom Lucijom i 93-godišnjim Mihovilom, bila je prigoda i da se okupljeni prisjete brojnih zgoda iz krčke prošlosti, među ostalim i davnih godina tijekom kojih su Depopeovi svoj životni put slijedom profesionalnih obveza proveli izvan svoga otoka i grada, ali i poduljeg niza desteljeća koje sad, uživajući u umirovljeničkoj svakodnevici, ovi sad provode u svome Krku.


Duševno ispunjenje


Desetljećima iznimno aktivan krčki slikar prije pet je godina svoju stvaralačku karijeru okrunio predstavljanjem monografije čija je prezentacija bila održana u Maloj vijećnici Grada. Iako još uvijek vitalan, Mihovil je, priznao je jučer, posljednjih godinu dana ipak posustao sa svojim slikarskim djelovanjem koje ga je ispunjavalo tijekom cijelog njegova života, posebice nakon što je početkom 70-tih diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, na studijskoj grupi Likovnih umjetnosti.




Potom je niz godina radio i kao likovni pedagog, a uz brojne skupne izložbe stigao je ostvariti i zavidan broj samostalnih izložbi, kako u zemlji tsko i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a kako je često naglašavao, slikarstvom se nikad nije bavio zbog prodaje svojih radova već isključivo zbog osobnog zadovoljstva i »duševnog ispunjenja« koje mu je ono pružalo.


Foto:M. TRINAJSTIĆ


Foto:M. TRINAJSTIĆ



Životna nagrada


Zaključivši da im je 70 godina zajedničkog života bila najveća sreća i »životna nagrada«, Depopeovi se u ovoj prilici nisu propustili pohvaliti i svojim potomcima, na koje su, kažu, iznimno ponosni. Dvoje djece, troje unučadi te čak osmero praunučadi, naša su najljepša ostavština, istakla je gđa Lucija uz napomenu – za sad. Otkrila nam je da je u trenutku dok oni slave sedam desetljeća zajedničkog života dvoje njihovih praunuka – »na putu«.


Vasilić je pak ovu priliku iskoristio i da zahvali za brojne radove koje je slavljenik u prošlosti darovao svome gradu. Godinama nakon što je Mihovil Depope fundus gradskih umjetnina (izloženih u javnim prostorima) obogatio doniranim radovima, u ovoj je prigodi ta njegova praksa formalizirana potpisom ugovora o darovanju njegovih slika Gradskoj upravi. Naravno, osim prigodnim prijamom i ugodnim druženjem s Depopeovima, krčki je gradonačelnik spomenute darivao prigodnim poklonima, a »istom su mjerom« i oni uzvratili prvom čovjeku Grada poklonivši mu mirisne dunje iz svoga vrta, ali i posebno za ovu prigodu izrađene konfete.