Pomoć u kući

Gerontodomaćice uskoro na usluzi Bašćanima

Mladen Trinajstić

Do 12. veljače u Općinu se mogu javiti starije, bolesne, teško pokretne ili nepokretne osobe koje imaju potrebu za pomoći, a nemaju bliže rodbine koja skrbi o njima



BAŠKA  Općina Baška jedna je od triju krčkih lokalnih jedinica koje su se s početkom ove godine priključile programu »Pomoći u kući« kojeg već niz godina organizira i učinkovito provodi Gradsko društvo Crvenog križa Krk. Program kakav se još od 2011. provodi na području Općine Dobrinj, a od 2014. i u naseljima Općine Malinska-Dubašnica sada se, odlukom vodstava više krčkih lokalnih jedinica, širi i na Grad Krk te općine Punat i Baška.


Upravo iz ove potonje potencijalnim je korisnicima usluga gerontodomaćice ovih dana upućen poziv da se jave nedležnim službenicima lokalne uprave. Javiti se mogu starije, bolesne, teško pokretne ili nepokretne osobe koje imaju potrebu za uslugama gerontodomaćice, a žive same te na području Općine Baška nemaju bliže rodbine koja skrbi o njima, stoji u obavijesti  iz Općine. Zainteresirani se mogu do 12. veljače javiti osobno ili telefonskim putem (051/750-559) u uredovno vrijeme. Crveni križ Krk prijavljene će osobe potom anketirati te na taj način u konačnici utvrditi stvarne potrebe i dogovoriti raspored pružanja usluga za koje je Općina Baška u svom proračunu predvidjela potrebna sredstva.


Gerontodomaćice će pružati usluge dostave namirnica, pomoći u pripremi obroka i organiziranja prehrane, održavanja čistoće stambenog prostora, pranja i glačanja rublja, pomoći u kući i okućnici, ali i »asistiranja« pri kupanju, oblačenju i svlačenju te održavanju higijene i osobnog izgleda. Gerontodomaćice će korisnike programa kojim će odskora biti »pokriven« gotovo cijeli otok moći posjećivati svakoga dana ili povremeno, a sve prema dogovoru i stvarnoj potrebi starih i nemoćnih otočana koji će biti uključeni u program GDCK-a Krk.