Noć muzeja na Boduliji

Geološka povijest, Tesla i vraćena slika

Mladen Trinajstić

Noć muzeja u Decumanusu / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Noć muzeja u Decumanusu / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Izložba »Kad otok nije bio otok« u Galeriji Decumanus dala je prigodu zaviriti u 110 milijuna godina dugu geološku povijest Krka



KRK  Unatoč kišnom i vjetrovitom vremenu, otočani su jučer svojim više no dobrim odzivom jubilarnoj, desetoj Noći muzeja pokazali da uistinu vole kvalitetna kulturna događanja, ali i u kolikoj mjeri cijene nastojanja promoviranja onog često nepravednog zapostavljenog dijela kulturnih sadržaja otoka na kojem žive.


Bodulima je ponuđeno pregršt zanimljivih događanja. Predstavnici Centra za kulturu Grada Krka javnosti u galeriji Decumanus predstavili su izložbu »Kad otok nije bio otok« organiziranu u suradnji s Prirodoslovnim muzejem Rijeka kojom su posjetitelji dobili prigodu zaviriti u 110 milijuna godina dugu geološku povijest Bodulije.


   U dobrinjskoj Etnografskoj zbirci otoka Krka upriličena je »Unplugged« izložba kojom su, u prigodi posvećenoj velikom umu Nikole Tesle, organizatori posjetiteljima pokazali kako je izgledao život bez struje i dočarali kako bi bez nje izgledala naša svakodnevica.




U Etno kući na Korniću, u organizaciji članova tamošnje Katedre Čakavskog sabora, održana je radionica pečenja kruha u krušnoj peći i predstavljena tehnika izrade kornićarskog sira kojeg su posjetitelji mogli i degustirati.


U Malinskoj je Noć muzeja obilježena zbivanjima u galeriji Sv. Nikole koja su se vrtila oko nedavno održanih Dubašljanskih kolejana. U Puntu je protekla noć bila u znaku karnevala. U galeriji »Toš« predstavljena je maškarana izložba fotografija, video snimki maškaranih zbivanja kao i starih »mesopusnih napovidi«, uz glazbeni nastup »Maškarane kumpanije«.


   Jedna od zanimljivijih epizoda Noći muzeja odvijala se u krčkoj crkvi sv. Kvirina. Krčka biskupija, koja se također priključila manifestaciji, upriličila je izložbu kojom je predstavljeno umjetničko blago krčke katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije.


U središnjem djelu programa nazvanom »Otkrivenje slike Bogorodice s djetetom iz samostana krčkih sestara benediktinki« mons. Zvonimir Seršić i preč. dr. Franjo Velčić progovorili su o ikonografskim i povijesnim zagonetkama te vrijedne i na punih deset godina nestale kasnorenesansne slike koja je, nakon restauracije, u studenom 2013. vraćena otočnom samostanu.