Mjesna samouprava

Formirani novi mjesni odbori: Krk Istok i Krk Zapad

Mladen Trinajstić

Obuhvat novoustrojenih mjesnih odbora Krk Istok i Krk Zapad

Obuhvat novoustrojenih mjesnih odbora Krk Istok i Krk Zapad

Ovaj oblik mjesne samouprave sada prvi put obuhvaća i samo naselje Krk, pri čemu će MO KrkIstok obuhvaćati dijelove grada s istočne/sjeveroistočne strane starogradske jezgre (Dražica i Vidikovac) i povijesnu jezgru, a Krk Zapad – zapadni dio grada



Jednoglasnom podrškom prijedlogu Odluke o granicama i sjedištima mjesnih odbora na području Grada Krka, članovi Gradskog vijeća i službeno su »zaokružili« nedavno pokrenuti postupak formiranja dvaju novih mjesnih odbora – onih kojima će sad prvi put takvim oblikom mjesne samouprave biti obuhvaćeno i samo naselje Krk. Službenim i konsenzualnim »amenovanjem« prijedloga koji su pred samo koji tjedan inicirali članovi krčkog Odbora za razvoj mjesne samouprave, sad je tako i formalno zaključen postupak kojim će se ubrzo i u ovakav, najniži ali građanima najbliži oblik njihova neposrednog sudjelovanja u odlučivanju o »lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na njihov život i rad« uključiti i žitelji najvećeg naselja na području Grada i otoka Krka.



Ovotjedna sjednica Gradskog vijeća, za razliku od nekoliko proteklih koje su silom prilika bili organizirane u pretijesnom gradonačelnikovu uredu, održana je u »osvježenoj« Maloj vijećnici. Taj je prostor »blago« obnovljen u sklopu znatno sveobuhvatnijih radova rekonstrukcije prizemlja zgrade Gradske uprave u kojemu je, na mjestu zastarjele Velike vijećnice, sad uređena nova multifunkcionalna kongresno-kinematografska dvorana. Prostor koji bi u uporabu trebao ući već idućeg tjedna, po završetku sjednice »premijerno« su dobili priliku razgledati vijećnici koji će već za koji dan imati priliku sudjelovati i u prigodnoj svečanosti otvorenja i prvoj kinoprojekciji!



Mjesni izbori 10. lipnja




Kako je, prezentirajući Gradskim vijećnicima odredbe spomenute Odluke predstavio pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka Marinko Bajčić, naselje Krk odsad će tako »pokrivati« mjesni odbori KrkIstok i Krk Zapad. – Crta razgraničenja dvaju naših novih mjesnih odbora određena je linijom koja će, s njihove vanjske strane, pratiti liniju zapadnih krčkih gradskih zidina, obrazložio je Bajčić. Mjesni odbor KrkIstok tako će, osim svih dijelova grada Krka lociranih s istočne, odnosno sjeveroistočne strane starogradske jezgre (Dražica i Vidikovac) obuhvaćati i cijelu povijesnu gradsku jezgru, dok će MO Krk Zapad obuhvatiti sve dijelove Krka sa zapadne i sjeverozapadne strane povijesnog središta. Sjedišta obaju MO-a bit će na Trgu bana Josipa Jelačića, odnosno u zgradi sjedišta Gradske uprave.


Osim akta o osnutku novih mjesnih odbora, vijećnici su jednoglasno prihvatili i prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada. Nakon razmatranja svih zakonski zacrtanih datuma i uzimajući u obzir raspored nadolazećih blagdana Duhova i Tijelova, kao i okolnosti ne tako dalekog početka turističke sezone i profesionalne zauzetosti mnogih Krčana, koja nedvojbeno ne ide u prilog postizanju čim veće izlaznosti na mjesne izbore, naposljetku je odlučeno da će se izbori za popunu sastava svih, sada sedam MO-a na području Grada (KrkIstok, Krk Zapad, Kornić, Milohnići, Poljica, Skrpčić-Pinezić i Vrh) održati u nedjelju, 10. lipnja.


Natječaj za POS


Na istoj sjednici, odgovarajući na pitanja vijećnika, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić izvijestio ih je da je, u organizaciji Agencije za pravni promet nekretninama, u provedbi novi, ponovljeni natječaj za izbor najpovoljnijeg izvođača za gradnju kompleksa krčkog POS-a na istočnom ulazu u grad gdje bi trebao u dogledno vrijeme niknuti stambeni kompleks s 30 novih stanova. Podsjetivši da je prethodno provedeni natječaj poništen zbog nespremnosti Grada da financijski pokrije 1,2 milijuna kuna veliku razliku između procijenjene vrijednosti buduće višestambene građevine i iznosa najpovoljnije ponude na natječaj prijavljenih građevinara, Vasilić je rekao da je iz APN-a izvješten da će već 5. travnja biti upriličeno otvaranje ponuda pristiglih u ponovljenom natječaju. Izražavajući nadu da će ovog puta ponude građevinara biti u »okvirima« predviđenih troškova, gradonačelnik je ustvrdio i da će, ukoliko to ne bude slučaj, a ocjenjujući da nema ni vremena ni potrebe za daljnjim odgađanjem Krku i Krčanima tako bitnog projekta, Gradska uprava tada u svom proračunu (slično kao što je ne tako davno učinila i Općina Punat op.a.) iznaći način osiguranja vlastitog učešća u zaokruženju financijske konstrukcije gradnje novog POS-ovog stambenjaka.