Lošinjski muzej

Figura Dama iz Čikata stara više od 2.700 godina

Slađana Vignjević



MALI LOŠINJ  U Lošinjskom muzeju do 1. rujna ove godine bit će moguće pogledati Damu iz Čikata, figuru pronađenu 1975. godine u uvali Čikat prilikom rekonstrukcije turističkog objekta Vila Diana, koja je u posjedu Muzeja od 2002. godine. Prema riječima Borisa Kavura s Univerze na Primorskem, riječ je o jednom od tri najvažnija arheološka nalaza na cresko-lošinjskom području, uz Apoksiomena pronađenog 1996. godine kraj Velih Orjula i portretne glave rimskog cara Oktavijana (Augusta) pronađene u Osoru.


Prilikom svečanosti otvaranja izložbe kojoj su nazočili i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli te ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić, predstavljena je istoimena knjiga autorice Martine Blečić Kavur.

– Dama iz Čikata vrlo je zanimljiva i nadasve jedinstvena antropomorfna keramička plastika. Figurica je jedinstveni poznati primjerak na prostoru željeznodobnih kultura istočne obale Jadrana i smatra se proizvodom etruščanskih ateljea i njihovih majstora iz prve polovine 7. stoljeća prije Krista, zaključila je Blečić Kavur.