Prizori kvarnerskog otoka koji ostavljaju bez daha

Evo, tako Krk izgleda gledan očima bogova!

Marinko Glavan



Gledajući ljepote otoka Krka iz zraka prilikom panoramskog leta zrakoplovom pilotske škole Ecos, čovjek jednostavno ne može odoljeti a da ne ukrade misao velikog fotografa Roberta Haasa – »evo, tako to izgleda gledano očima bogova«, izgovorenu dok je radio na  fenomenalnom serijalu fotografija Afrike iz zraka.  Njegov serijal je na kraju i objavljen pod naslovom »Očima bogova«, a Haasove fotografije do danas ne prestaju izazivati sumnje u znanstvene teorije o nastanku Zemlje i života na njoj, jer tko god ih vidi jednostavno mora pomisliti da je u stvaranju svih tih čudesnih krajolika, ljudi i životinja naprosto morala imati prste i neka viša sila. 


A ta viša sila, Bog ili više njih, nesumnjivo se itekako potrudila dok je stvarala drugi po veličini jadranski i kvarnerski otok. Fascinantna raznolikost i ljepota Krka, bilo da je riječ o prirodi, djelima ljudskih ruku ili o savršenom prožimanju jednog i drugog, neodoljiva i kada se otok obilazi kopnenim putevima, tek kada se vidi iz »božanske« perspektive jednostavno ostavlja bez daha.


U razgledavanje otoka iz zraka poletjeli smo sa Zračne luke Rijeka, koja od ovoga ljeta turistima i stanovnicima Kvarnera nudi mogućnost da uživaju u pogledu na more i otoke iz aviona Ecos pilot school-a, zagrebačke tvrtke specijalizirane za obuku pilota, panoramske letove i avio-taxi usluge.




Tvrtka Ecos pilot school na krčkom aerodromu nudi tri paketa panoramskih letova, a cijene su formirane za najam cijelog zrakoplova, bez obzira na broj putnika. Tako oni željni ptičje perspektive za dvadesetominutni let izbrojiti 120 eura, za obilazak cijelog Krka 150, a za brojanje kornatskih otoka i otočića 590 eura.


 Više pročitajte u Novom listu, u nedjelju, 28. kolovoza