Popularna manifestacija

Evo što su za Noć muzeja pripremili Vrbnik, Punat i Malinska

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Dok je vrbnička Noć muzeja posvećena ostavštini braće Vitezić i 110. obljetnici Knjižnice obitelji Vitezić, Puntari je posvećuju galeriji Toš, a Malinskari svojoj galeriji Sveti Nikola te Arheološkoj zbirki Cickini  



KRK – Već ovog petka sve otočne ljubitelje muzeja i povijesne i kulturne baštine očekuje još jedno izdanje popularne manifestacije Noć muzeja. Petnaesto izdanje tog posvuda odlično prihvaćenog, a od publike i posjećenog programa iza kojeg stoji Hrvatsko muzejsko društvo, ove će godine, u svom jubileju, biti tematski posvećeno velikim obljetnicama hrvatskih muzeja – među ostalim i obilježavanju 200. godišnjice djelovanja Arheološkog muzeja Split te 140. obljetnice Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izniman interes muzejskih i brojnih drugih baštinskih, obrazovnih i znanstvenih institucija i ove godine potvrđuje da će 15. Noć muzeja privući veliki broj posjetitelja u najdužu muzejsku noć koja će se održati 31. siječnja, i to od 18 sati uvečer pa do sitnih noćnih sati. Što se otoka Krka tiče, program 15. Noći muzeja u večernjim i noćnim satima posljednjeg siječanjskog petka održat će se u Vrbniku, Puntu i Malinskoj.


Obilazak knjižnice


»Tragom vrbničkih knjiga« naziv je programa koji su za tu priliku pripremili predstavnici Vrbničkog kulturnog društva »Frankopan«, inicijatori i organizatori programa koji će se u tom otočnom lokalnom središtu odvijati u ovogodišnjoj Noći muzeja. U povodu 110. obljetnice otvaranja Knjižnice obitelji Vitezić koja je 1973. proglašena kulturnim dobrom, ovogodišnju Noć muzeja Vrbenčani posvećuju braći Ivanu Josipu Viteziću – krčkom biskupu i dr. Dinku Viteziću – doktoru prava i bečkom parlamentarcu te njihovoj vrijednoj ostavštini. Program će se održati na čak tri lokacije, i to u Domu na Škujici, u Knjižnici obitelji Vitezić na Placi te u prostorijama Župnog stana, a obuhvatit će organizirani obilazak knjižnice (uz stručno vođenje), predavanja, projekciju, izložbu, kreativnu radionicu i druženje.


O Knjižnici obitelji Vitezić i njezinoj vrijednoj građi u toj će prigodi izlagati Daria Papa, dok će o samoj braći Vitezić govoriti Dina Valković. Svoja nostalgična promišljanja o knjigama s posjetiteljima Vrbnika i tamošnje Noći muzeja podijelit će i Željka Dobrinčić. Treba reći da su pokretači i realizatori Noći muzeja u tom krčkom mjestu entuzijasti VKD-a Frankopan koji su ujedno članovi tima Susjedstva Vrbnik kreiranog u projektu »27 susjedstava/Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture«.


Obljetnica galerije




Iako nije uvršten u službenu programsku knjižicu 15. Noći muzeja, sastavnicom tog programa bit će i događaj koji će ovog petka u galeriji Toš upriličiti Puntari, točnije predstavnici Općine i TZO-a Punat. S početkom od 18 sati, doznali smo od Branka Karabaića, direktora Turističkog ureda Punta, u tom će društvenom prostoru najprije biti upriličena svečanost otvaranja prigodne retrospektivne izložbe kataloga, plakata i pozivnica nazvana »Galerija Toš – 198…-2020.«, a potom i fotoretrospektivne izložbe »Pronađi se«. U istom će prostoru s početkom od 19 sati posjetitelje Noći muzeja svojim glazbenim izvedbama počastiti popularni duo Eni & Vjeko.


Programu Noći muzeja priključit će se i kulturnjaci s područja Malinske. Oni su pak ove godine tim povodom u galeriji Sveti Nikola smještenoj u samom središtu mjesta pripremili zanimljiv i sadržajan program kojim će se obilježiti 20. obljetnica rada tog galerijskog prostora, i to prigodnom izložbom, ali i neformalnim druženjem uz glazbeni program. Program u galeriji Sveti Nikola počinje u 18 sati, a u istoj prigodi svoja će vrata u susjednom Svetome Vidu, otvoriti i Arheološka zbirka Cickini. Posjetitelji tog atraktivnog kompleksa ondje će izložene arheološke artefakte moći razgledati između 17 i 20 sati.


Otkazana događanja u Korniću


Iako su se prigodna događanja u Noći muzeja svih prethodnih zima održavala i u Korniću te je u programskoj knjižici i za ovu godinu već bio najavljen šarolik program koji se, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kornić, ondje trebao odvijati u prostoru kornićarske etnokuće, organizatori su zbog opravdanih razloga (smrtnog slučaja op.a.) taj program naposljetku ipak odlučili otkazati pa Noći muzeja u tom krčkom mjestu ove godine ipak neće biti!