Roditeljski sastanak urodio dogovorom

Epilog slučaja bullyinga na Rabu: Cijeli 3. b opet krenuo na nastavu, nestašni dječak također

Ivor Balen

Od utorka do petka roditelji nisu puštali djecu na nastavu, nakon što je u ponedjeljak došlo do incidenta vezanog za njihovog nestašnog razrednog kolegu. Trajni boravak jednog učenika u posebnom razrednom odjeljenju nije u skladu sa zakonom



RAB » Kako ističu iz Osnovne škole Ivana Rabljanina, problem s nedolaženjem djece 3. b razreda na nastavu je pred rješavanjem. Jučer je održan roditeljski sastanak na kojem su, kako ističe ravnateljica Anamari Šarin, roditelji najavili da će završiti njihov »štrajk«.


  – Od ponedjeljka ide nastava, roditelji prihvaćaju dolazak djece, ali mole da se poduzmu sve mjere za normalno odvijanje nastave, rekla je ravnateljica.


  Djeca 3. b ukupno četiri dana nisu išla u školu, od utorka do petka nakon što je u ponedjeljak došlo do incidenta vezanog za nestašnog dječaka, osmogodišnjeg razrednog kolege njihove djece. Budući da je, kako tvrde roditelji, to bio samo najnoviji incident u nizu, odlučili su ne puštati djecu u školu dok se dotični učenik ne ukloni iz razreda. Kako su istaknuli, to su učinili zato što se pribojavaju za sigurnost svoje djece, njihovo zdravlje, pa čak i za život.




  Iz Ureda za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, koja je osnivač škole, kao i iz same OŠ Ivana Rabljanina, minulih dana moglo se čuti da će za dječaka biti organizirana jedna vrsta individualne nastave. To bi bila nastava privremenog tipa, nakon čega bi ga se vratilo u 3. b razred. Trajni boravak jednog učenika u posebnom razrednom odjeljenju nije u skladu sa zakonom.


  O ovoj temi minulih dana bruji cijeli otok. U svakoj raspravi ljudi su svrstavaju u dva bloka, one koji podržavaju roditelje i smatraju da je riječ o zaštiti djece koju bi svatko poduzeo i one koji smatraju da su roditelji bezobzirni jer nastoje maloljetnika separirati od ostale djece.


Kontradiktorne su i tvrdnje o incidentima koje je on izazvao, pa dok roditelji spominju premlaćivanja, mogući lom ruke i izbijanje zuba, iz škole se može čuti da se neki od tih incidenata uopće nisu dogodili, a za neke čak i da ih nije učinio dotični učenik, nego netko drugi, ali se svejedno pripisuju njemu. S obzirom da je riječ o maloljetniku i da je cijela ova priča prilično nezgodna, a broj dobro upućenih u ono što se u školi događalo ograničen, nije se moglo naći adekvatnog sugovornika koji bi želio analizirati zbivanja u 3. b.


  Jučerašnji roditeljski sastanak održan je u školskoj prostoriji za priredbe, a roditelji nisu bili voljni fotografirati se, te su pojedinci zaklanjali lica prilikom snimanja. Majka dotičnog dječaka nije bila na sastanku.