Ponikve eko otok Krk

Ekološka zaštita mora: Projekt Plava vreća doveo Krčane na vrh u zaštiti mora

Mladen Trinajstić

Plava vreća, kao »alat« za skupljanje naplavina, pojavila se na Krku prije četiri godine  / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Plava vreća, kao »alat« za skupljanje naplavina, pojavila se na Krku prije četiri godine / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Na međunarodnoj konferenciji »Otpad u moru – izazovi i rješenja« u organizaciji EU parlamentarca Davora Škrleca, projekt Plava vreća ocijenjen je kao svijetli primjer dobre prakse



KRK  Predstavnici krčke komunalne tvrtke »Ponikve eko otok Krk« sudjelovali su na Međunarodnoj konferenciji »Otpad u moru – izazovi i rješenja« koja je, u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, održana u Splitu.


Konferencija je, kaže tehnički direktor krčkog komunalnog društva Dejan Kosić, okupila brojne domaće i inozemne stručnjake, predstavnike državnih institucija, aktiviste i sve zainteresirane koji su raspravljali o problemu otpada u Jadranskome moru te iznosili svoja iskustva u rješavanju tog pitanja.



Nacionalna kampanja


Konferencijom je, ističe Kosić, završena nacionalna kampanja protiv otpada u moru koju je, tijekom lipnja i srpnja, provodio ured europarlamentarca Škrleca potaknut činjenicom da Hrvatska još nema razrađen model praćenja i zbrinjavanja otpada u moru.





Bitno je prikupiti sve što je more izbacilo na obalu, a tko želi, svoj »podvig« može snimiti i javno ga objaviti na društvenim mrežama uz obavezan #BlueBagKrk ili nam svoj uradak dostaviti na internetsku stranicu krk.bluebag.hr, objašnjava Kosić ističući i da bodulski komunalci autore najoriginalnijih foto i video priče potom nagrađuju – promotivnim majicama. Doznali smo i da su u završnIci splitskog skupa otočani svoje prepoznatljive Plave vreće podijelili svim sudionicima konferencije, uključujući i eurozastupnike.



– Budući da je more iznimno važan resurs hrvatske ekonomije, cilj kampanje bio je podignuti svijest građana i turista o tom problemu te ukazati na potrebu uspostavljanja učinkovitog i održivog modela zbrinjavanja otpada u Jadranskome moru, kaže Kosić, ističući da je upravo otočno komunalno društvo, baš kao i u nizu drugih pitanja vezanih uz tematiku zbrinjavanja otpada, i na tom planu predstavljeno kao svijetli »primjer dobre prakse«. Splitskim predstavljanjem našeg projekta »Plava vreća« od odnosno Blue bag, kako ga još nazivamo, zaniteresiranoj smo javnosti imali čast prezentirati iskustva stečena provedbom tog, zapravo samo jednog od naših brojnih eko-projekata koje već godinama uspješno provodimo na Krku, naglašava Kosić podsjetivši da je u ovom slučaju riječ o ekološko-turističkom programu okrenutom nautičarima, kupačima, turistima i svim zaljubljenicima u prirodu.


Lideri u inovacijama


Sve njih, naime, Ponikvari potiču i motiviraju na volontersko čišćenje obale od naplavina koje svatko od sudionika te kontinuirane akcije ima prilike »pospremiti« i zbrinuti u posebno dizajniranim plavim vrećama.



Ovogodišnja, 4. po redu ekološka akcija upravo je u tijeku, a u nju se, objašnjavaju nam krčki komunalci, moguće uključiti preuzimanjem posebno dizajniranog, plavog »sakupljačkog alata« od Ponikvinih distributera.



Prve plave vreće na hrvatskoj su obali, najprije na otoku Krku, pojavile pred četiri godine, nastavlja Kosić ističući da su se time Krčani iznova pokazali liderima u inovativnim aktivnostima kojima se promiče ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj.


Cilj akcije »Plava vreća« jest da svaki nautičar tijekom sezone ispuni barem jednu takvu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo koje također nastojimo motivirati na čišćenje mora i očuvanje obalnog pojasa, tako, čiste plaže pokazujući pri tom svoju ekološku osviještenost te brigu o okolišu.