Vjeran Piršić o davanju u koncesiju 26 hektara državnog zemljišta

Eko Kvarner: Brozovićeve masline ugrozit će rezerve pitke vode u Malom lugu

Mladen Trinajstić

Zašto je i kako moguće da netko poput Zvonka Brozovića dovozi i upotrebljava desetke tona stajskoga gnoja te kako je moguće da Hrvatske šume na potpuno netransparentan način za poljoprivredno korištenje »blagoslivljaju« zemljište koje je tako bitno za vodoopskrbu otoka



NJIVICE S obzirom na to da se na području Malog luga, lokaliteta unutar druge zone vodozaštite otočnog vodocrpilišta Jezero i nakon upozorenja lokalnih ekologa i prirodnjaka nastavljaju odvijati radovi pripreme zemljišta za sadnju maslina koje ondje poduzima Zvonko Brozović iz Selaca, reagirao je jučer i Vjeran Piršić, čelnik Eko Kvarnera.


 Piršić u Malom lugu, odnosno slučaju očito nedovoljno promišljenog davanja u koncesiju 26-hektarskog državnog zemljišta za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, najprije vidi dokaz posvemašnjeg kaosa u kojem naša zemlja danas živi.  

Uzgoj stoke bez dozvola


– Hrvatska nije slučajna zemlja, kako to kaže premijer Milanović. Sudeći prema svemu što se događa unutar tog, u vodoopskrbnom smislu strateški važnom dijelu otoka Krka, Hrvatska je zemlja u kojoj caruje stihija, kaos i rasulo – rekao je čelnik Eko Kvarnera nalazeći potvrdu utemeljenosti te tvrdnje upravo na primjeru Jezera i Malog luga.  


  Govoreći o zemljištu na kojem je država Brozoviću dala saditi na tisuće maslina ne možemo ne konstatirati da se takva odluka odnosi na zemljište koje je nesporno dio vodozaštitnog područja Jezera! Kaos i rasulo među onima koji bi morali provoditi zakone ogleda se i u činjenici da se na istom tom području već godinama tolerira i previđa uzgajanje stoke krupnog zuba, konja i goveda koje pojedinci ondje drže bez bilo kakvih dozvola. Bez obzira na tradicijska prava na koja bi se netko mogao pozivati, činjenica je da se na tom području jasno razaznaje nebriga i nerad nadležnih čiji rezultati sad već ozbiljno ugrožavaju strateške rezerve pitke vode ovog otoka, naglašava Piršić, prozivajući zbog toga državna, ali i regionalna, odnosno lokalna tijela. 


  – Pitam se zašto je i kako moguće da netko poput Brozovića danas ondje dovozi i upotrebljava desetke tona stajskoga gnoja, kao i kako je moguće da Hrvatske šume, poput kakvog srednjevjekovnog feudalca, na potpuno netransparentan način za poljoprivredno korištenje »blagoslivljaju« zemljište koje je tako bitno za vodoopskrbu otoka, ali i koje je dio Nacionalne ekološke mreže, a sutra i mreže Natura 2000. Javnost ne zna da ćemo zbog ugrožavanja i lošeg upravljanja područjima uključenim u taj europski sustav već sutra, nakon što uđemo u punopravno članstvo EU, biti kažnjeni i da ćemo morati plaćati nemale kazne, kaže Piršić.  

Gdje su Ponikve




Pitam se gdje su i što u tim okolnostima čine Ponikve, komunalno društvo koje skrbi o otočnoj vodoopskrbi, kao i zašto se nadležne inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša ponašaju mlako, pasivno i inertno tek se dopisujući s koncesionarom Malog luga koji sustavno ignorira važeću zakonsku regulativu i pravila koja vrijede unutar, u ekološkom i biološkom smislu, iznimno vrijednih područja u red kojih spada i njivički Mali lug. Činjenica je da Brozović ondje kopa i sadi unatoč zabranama koje mu je prije nekoliko mjeseci izdalo nadležno inspekcijsko tijelo, kao i da se predstavnici Ponikava, odnosno Hrvatskih voda zbog nekog razloga po ovom pitanju permanentno »prave blesavima«. 


  Ovakva je situacija neodrživa, ugrožava sigurnost otočne vodoopskrbe, a hrvatskoj će državi u konačnici stvoriti i nemale financijske štete. Zbog svega toga kao građani ove zemlje tražimo da se nadležni učinkovitije i ozbiljnije pozabave ovim slučajem, da napokon počnu primjenjivati zakone te da se hitno zaustavi devastacija tog vrijednog područja, zaključio je svoj javni istup predsjednik Eko Kvarnera, najavljujući kako će ta udruga, zajedno s većim brojem lokalnih organizacija i udruga civilnog društva, uskoro pokrenuti kampanju usmjerenu »buđenju mrtvih institucija«.