Važan projekt

EU novcem počinju prvu fazu cestovne obilaznice Vrbnika

Mladen Trinajstić

Uskoro kreće izgradnja nove nerazvrstane ceste u duljini od 1,7 kilometara prema predjelu Grohot. Radi se o vrlo bitnom prometnom projektu koji bi u budućnosti, kad dosegnemo krajnju točku na Vajavini, trebao služiti i kao obilaznica Vrbnika, kaže općinski načelnik Dragan Zahija



VRBNIK Nakon što je za ovu godinu nedavno isplaniran i izglasan proračun Općine Vrbnik u vrijednosti 16,9 milijuna kuna, vrbnički »općinari« najavljuju da bi već na sljedećoj sjednici Vijeća najvažniji financijski dokument trebao biti rebalansom »podebljan« za dodatnih 5,5 milijuna kuna. Razlog tog poteza općinski načelnik Dragan Zahija objašnjava najavom da će, slijedom upravo i formalno odobrene potpore iz fondova EU-a, lokalna uprava uskoro pokrenuti zahvate na izgradnji nove nerazvrstane ceste u ukupnoj duljini od 1,7 kilometara.


Obilaznica


– U cjelovitom iznosu EU novcem »pokrivena« investicija, kaže Zahija nakon što je Općini stigla i službena potvrda da su joj sredstva odobrena, počet će se na terenu ostvarivati čim narednih tjedana odradimo propisane procedure vezane uz odabir najpovoljnijeg izvođača radova. Konkretno, gradit će se prometnica kojom će se od lokaliteta Svete nedije (na samom ulazu u Vrbnik gdje se nalazi vinarija Katunar op.a.) »otvoriti« novi komunikacijski pravac u smjeru plaže Potovošća odnosno prema predjelu Grohot, a kasnije, u novim investicijskim etepama, i prema Vajavini odnosno parkiralištu gdje bi taj za nas vrlo važan novi prometni pravac jednog dana trebao završiti, objašnjava Zahija.


Radi se o vrlo bitnom prometnom projektu koji bi u budućnosti, kad s njim dosegnemo krajnju točku na Vajavini, trebao služiti i kao obilaznica naselja Vrbnik, nastavlja Zahija ustvrdivši da će taj projekt začetkom radova na njenom početnom djelu, sad konačno početi dobijati svoje prve stvarne, »terenske obrise«.


Novi vrtić




Dodaje i da se u Općini Vrbnik u narednim mjesecima nadaju pozitivnom ishodu još jednog svog kandidiranog projekta, onog vezanog uz plan izgradnje novog dječjeg vrtića. Taj za sve nas ništa manje važan projekt kojim se, osim modernizacije i širenja kapaciteta vrtića planira i rekonstrukcija zgrade škole (s kojom će vrtić ostati povezan) ukupno je vrijedan devet milijuna kuna a mi se, slijedom kandidature prema europskim fondovima, za njegovu realizaciju nadamo dobiti potporu u iznosu od šest milijuna kuna, objašnjava Zahija.


Napominje i da će, dobije li Općina i za taj svoj projekt zeleno svjetlo, uskoro biti potrebno pristupiti još jednim izmjenama i dopunama proračuna. Naime, u njemu je trenutno za tu nakanu uvršteno »tek« četiri milijuna kuna koje je lokalna samoprava vrtiću osigurala u »varijanti« samostalnog realiziranja tog projekta kojeg bi se, u takvim oklonostima, silom prilika ostvarivalo etapno, kroz više proračunskih godina.



U sklopu skorašnjeg rebalansa, naravno, dobije li takav načelnikov prijedlog potporu većine u Općinskom vijeću, milijun općinskih kuna trebao bi se namijeniti i preuređenju Trga svetog Ivana u dijelu kojeg ondje danas zauzimaju kiosci i automobilima zakrcan parkirališni prostor.


– U toj bi se zoni, na samom ulazu u povijesnu jezgru, trebali dogoditi zahvati koji bi tom arealu dali novu kvalitetu, i to u smislu ambijentalnog, ali i sadržajnog oplemenjenja tog prostora. Osim njegova popločavanja, u planu je i kvalitetniji smještaj postojeće punionice elektroautomobila i »uklapanje« buduće punionice elektrobicikala koju, u sklopu projekta elektromobilnosti pokrenutog preko komunalnog društva Ponikve, ondje planiramo izgraditi kao dio buduće otočne mreže takvih objekata, zaključio je Dragan Zahija.



Kanalizacija


Slijedom usvojenog Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, kaže vrbnički načelnik, osigurano je 950 tisuća kuna za realizaciju sveukupno 2,2 milijuna kuna teškog infrastrukturnog projekta u sklopu kojeg će se tijekom 2018. izgraditi kanalizacijski, ali i sutav odvodnje oborinskih voda na Iseljeničkom putu, potezu kojeg mještani Vrbnika bolje znaju pod nazivom Zdolu Namori. U sklopu istog projekta Iseljenički put trebao bi biti uljepšan postavom novog betonskog partera.