Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Marijini obroci

Dvije stotine lošinjskih ruksaka djeci Malavija

Foto Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Foto Ira CUPAĆ MARKOVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2011. u 10:38 2011-09-23T10:38:29+02:00

Akciji kojoj je cilj što većem broju djece afričke države Malavi osigurati ne samo obrok, nego i torbu i školski pribor, odazvao se velik broj otočnih učenika 

MALI LOŠINJ Kao i uvijek kada su humanitarne akcije u pitanju, otočani se odazivaju u velikom broju, pa je tako bilo i ovaj put kada su se prikupljali ruksaci i školski pribor za djecu afričke države Malavi. U OŠ Marija Martinolića prikupljeno je 112, a u Srednjoj školi Ambroza Haračića 90 ruksaka. Radi se o međunarodnom Projektu Marijini obroci, koji već nekoliko godina prikuplja sredstva kojima se osigurava svakodnevni obrok u školi siromašnoj djeci Afrike, a ove godine projekt je proširen akcijom »Ruksak«, kojoj je cilj što većem broju djece Malavija osigurati torbu i školski pribor. Koordinatorica za provedbu akcije u lošinjskoj Srednjoj školi bila je profesorica ekonomske grupe predmeta, Patricija Tomich, a u Osnovnoj školi vjeroučitelj Marko Karčić. Ravnateljica OŠ Marija Martinolića Olivela Franko ističe kako su izrazito zadovoljni odazivom te zahvaljuje svima koji su pomogli uspješnoj realizaciji ove humanitarne akcije. 

Pomoć »malih« ljudi

Hrvatska udruga Marijini obroci osnovana je u srpnju 2009. godine, a ideja vodilja volontera organizacije je da ne treba biti moćan političar, bogataš ili rock zvijezda da bi se nešto učinilo protiv gladi u svijetu.

    Lošinjske škole su uz Vis i Pazin jedine škole izvan Zagreba koje su u samom početku prikupile ruksake, a akcija traje do 1. listopada, pa ima još vremena za one koji se žele uključiti. 

    Inače, zanimljivo je da je Projekt Marijini obroci izrastao iz akcije pomoći na našim prostorima. Naime, tijekom 1992. godine dvojica braće, Magnus i Fergus MacFarlane-Barrow iz Škotske, pratili su vijesti o ratnim stradanjima u Hrvatskoj i Bosni i odlučili su organizirati prikupljanje hrane i pokrivača, a prvu pomoć poslali su u Međugorje, koje su sa svojim obiteljima posjetili prije rata. Kako su im ljudi nastavili slati donacije, odlučili su svoj posao uzgoja riba prekinuti na godinu dana i posvetiti se dostavljanju pomoći, ali kako donacije nisu prestale pristizati, osnovali su dobrotvornu organizaciju. Ubrzo je ta organizacija počela raditi u Rumunjskoj, gdje su gradili domove za napuštenu djecu, potom u Liberiji, gdje su pomagali povratku izbjeglica uspostavljanjem pokretnih klinika, a istovremeno je organizacija i dalje dostavljala pomoć u Hrvatsku i Bosnu.

Jedan od osnivača organizacije Magnus MacFarlane-Barrow, 2002. godine došao je u kontakt s obitelji iz Malawija, u kojoj je majka, okružena sa šestero djece, umirala od side, nakon čega je pokrenuo kampanju – Marijini obroci. Cilj je kronično izgladnjeloj djeci omogućiti jedan obrok dnevno u školi. Na taj se način djecu potiče da steknu obrazovanje koje bi ih trebalo spasiti od siromaštva. Danas organizacija svakodnevno osigurava obroke za preko 500 tisuća djece u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i Istočnoj Europi. Sjedište organizacije Mary’s Meals smješteno je u mjestu Craig Lodge u Škotskoj, ali skupine podupiratelja su diljem svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.