Svjetski prvaci

Dva mlada Bodula dio streljačkog »dream teama«

Mladen Trinajstić

Andrej Krstinić i Donik Begaj, strijelci Športskog streljačkog kluba »Dub« iz Malinske iz Frankfurta su se vratili kući ovjenčani ekipnim zlatom osvojenim na 17. Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom u disciplini »Field«. Pritom je Krstinić briljirao i u pojedinačnoj konkurenciji, osvojivši broncu        



KRK  Da je Hrvatska, kad je gađanje samostrelom u pitanju, svjetska velesila, malo je poznata činjenica izvan krugova zaljubljenika u streljački, odnosno samostrelski sport, jednako kao što je široj, »nesportskoj« javnosti malo znan podatak da već neko vrijeme vrlo važne karike u tom atraktivnom ali relativno slabo medijski praćenome sportu čine streličari s otoka Krka. Andrej Krstinić i Donik Begaj, prekaljeni strijelci Športskog streljačkog kluba »Dub« iz Malinske nedavno su se tako kući vratili ovjenčani ekipnim zlatom osvojenim na 17. Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom u disciplini »Field«. Svjetska smotra najboljih samostreličara na otvorenome ovog je mjeseca održana u njemačkom Frankfurtu na Majni, a spomenuti je dvojac branio boje hrvatske nacionalne vrste u kategorijama »muškarci« (Krstinić) i »juniori« (Begaj). 


   Dodajmo da je Andrej Krstinić, uz golem doprinos ekipnome zlatu, što ga je dao kao dio tročlane muške reprezentacije, briljirao je i u pojedinačnoj konkurenciji u kojoj je, nakon izjednačenog završnog rezultata, s još dvojicom svojih protivnika ušao u tzv. raspucavanje koje mu je naposljetku donijelo i pojedinačnu broncu.   


Hrvatska muška reprezentacija glatko je osvojila zlato ispred domaćina, reprezentacije Njemačke, inače aktualnih europskih prvaka, te trećeplasiranih Francuza. Juniori su pak zlato odnijeli ispred drugoplasiranih Rusa te trećeplasiranih Francuza. U ženskoj je konkurenciji hrvatska reprezentacija (koju su činile Sanja Komar te Valentina i Branka Pereglin) suvereno došla do osme titule svjetskih prvakinja, i to ispred Francuskinja i Njemica.          Da se u malinskarskom Dubu dobro i kvalitetno radi, potvrđuje podatak da unutar njegovih streljana, u kojima gađajući zračnim oružjem stasaju nove generacije kvalitetnih domaćih streljača (a kasnije i samostreličara), izrasta sve veći broj novih reprezentativaca i reprezentativki.

– Najnovije ime u niski onih koji znanje i vještine stečene na zračnom oružju uspješno prenose na samostrelski sport, zaključuje Krstinić, jest i mlada Martina Milčetić koja bi, ostanu li njeni rezultati na današnjoj razini, dogodine trebala postati članicom hrvatske kadetske reprezentacije



– Biti svjetskim ekipnim prvakom velika je stvar, čak i u okolnostima kad se zbog naših dosadašnjih postignuća i ostvarenih rezultata to na neki način od vas i očekuje, rekao nam je jučer Krstinić, ne skrivajući žaljenje što mu je, stjecajem nesretnih (poglavito vjetrovitih) okolnosti, najsjajnija medalja za dlaku izmakla i u pojedinačnoj konkurenciji. Bilo je to odlično iskustvo za sve nas, a posebno me, kao uostalom i sve ostale članove hrvatskih samostrelskih reprezentacija, veseli činjenica da smo iznova opravdali status favorita i ponijeli naslove šampiona u muškoj, juniorskoj, ali i ženskoj konkurenciji, nastavio je daroviti otočni streljač koji je, kao i njegov mlađi kolega Donik Begaj, mirnu ruku i oštro oko »izgradio« u streljani malinskarskog streljačkog kluba, najtrofejnijeg otočnog sportskog kolektiva.    – Pripreme za svjetsko prvenstvo Begaj i ja započeli smo prije nekoliko mjeseci i od tada smo, sve do odlaska u Frankfurt, svakodnevno predano gađali gradeći i dižući formu koja se zapravo samo potvrdila u Njemačkoj, nastavlja naš sugovornik, dodajući da je, osim mirnoće i preciznosti, u ostvarenjima koje su postigli vrlo važnu ulogu imala i tjelesna, kao i psihička pripremljenost. Naime, natjecanja se nerijetko protegnu na više sati pa je tako i ovog puta mirnoću, preciznost i smirenost valjalo »rastegnuti« na cijeli dan, otkriva nam Krstinić koji, uz to što uspješno »bati« svoju natjecateljsku karijeru, unatrag nekoliko godina intenzivno radi i kao profesionalni streljački trener novih generacija otočnih streljača i samostreličara, članova ŠSK Dub – Malinska. Uz Andreja Krstinića koji je u ekipnoj konkurenciji ovog puta ostvario najbolji rezultat od svih hrvatskih muških reprezentativaca (ali i svih muških sudionika prvenstva), reprezentaciju su još činili i europski prvak te svjetski rekorder Domagoj Pereglin te Marijan Kajfeš, debitant u muškoj konkurenciji. Juniorske su pak boje Hrvatske, uz Malinskara Donika Begaja, branili još i Valentina Kozumplik te Ivan Kelečić.