Trgovački sud u Zadru

Država tuži Grad Pag: Gradska vlast Talijanima prodala milijun eura vrijedno državno zemljište?

Marina Vlakić

Država tvrdi da je zemljište Košljun njeno, Pag da je njegovo / Arhiva ZL

Država tvrdi da je zemljište Košljun njeno, Pag da je njegovo / Arhiva ZL

Država je paškoj vlasti nudila mirno rješenje ovog spora, što su oni odbili, te je sada Županijsko državno odvjetništvo u ime RH podnijelo tužbu protiv Grada Paga, a Pažani se istovremeno obratili Vrhovnom i Ustavnom sudu RH



ZADAR Županijsko državno odvjetništvo ovih je dana podnijelo tužbu Trgovačkom sudu u Zadru protiv Grada Paga. Razlog je zemljište za koje se u tužbi navodi da je u vlasništvu države, dok Pag istodobno očekuje presudu u njihovu korist, a za što se obratio čak – Vrhovnom sudu!  Država je paškoj vlasti nudila mirno rješenje spora, što su oni odbili. ŽDO u Zadru navodi dokaze da je riječ o zemljištu u vlasništvu RH pa u tužbi Trgovačkom sudu tako navode:


– Tužiteljica je vlasnik nekretnine oznake kčbr. 8389/407 k.o. Pag u naravi pašnjak Košljun površine 19.166 m2, za cijelo, a na teret koje nekretnine, kao poslužnom dobru, je upisan temeljem diobenog sporazuma s trgovačkim društvom Raj d.o.o. od 3. prosinca 2009. Pravo služnosti na sjevernom, rubnom dijelu poslužne nekretnine koji dio ima površinu od 106 m2, a definiran je u geodetskoj situaciji od tvrtke Geocad d.o.o. iz Zadra i koja je sastavni dio navedenog sporazuma…, a koje se pravo služnosti sastoji od sljedećih ovlasti: javni put što uključuje pravo staze i pravo kolnika, pravo polaganja vodova, sve za korist tuženika – navodi se u tužbi kojoj se, kao dokaz, prilaže rješenje Općinskog suda u Pagu i diobeni sporazum od 3. prosinca 2009. godine.


Potpis bivšeg čelnika


U nastavku se navodi da je država svoje pravo na vlasništvo na navedenoj nekretnini već utvrdila u parničnom postupku koji se vodio pred sudom 2010. godine, te da je isto utvrđeno presudom Visokog trgovačkog suda RH. Tužitelj, odnosno država koju u ovom postupku zastupa Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, smatra kako RH kao vlasnica ove nekretnine nije sudjelovala u ovom pravnom poslu, čime nisu ispunjene pretpostavke iz Zakona o vlasništvu. To znači da predmetni spis kao takav ne može egzistirati, navode u ŽDO-u, prilažući presudu  Trgovačkog suda od 26. siječnja 2011. te presudu Visokog trgovačkog suda od 24. studenog 2014. godine.




Zanimljivo je da se država, zastupana po ŽDO-u, još prije pokretanja parničnog postupka obratila Gradu Pagu nudeći mirno rješenje spora, ali paška vlast to nije htjela prihvatiti. Odvjetništvo zbog toga Trgovačkom sudu u Zadru predlaže donošenje presude kojom bi Grad Pag tužiteljici Republici Hrvatskoj »izdao valjanu tabularnu ispravu podobnu za brisanje prava služnosti na nekretnine«. Vidjet će se kakva će na kraju biti odluka Trgovačkog suda koju osobito iščekuje Pag s obzirom da je riječ o zemljištu vrijednom milijun eura.


Iako je prodaju ovog terena potpisao bivši gradonačelnik Paga, aktualnog gradonačelnika Željka Maržića pitali smo za komentar. On napominje kako se nadaju da će sud presuditi u njihovu korist, a u međuvremenu su podnijeli i zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu RH.


Milijun eura


– Godine 2009. ta je čestica uknjižena u korist Grada Paga koji je pokrenuo uknjižbu u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Pagu. Nakon toga česticu je Grad Pag putem natječaja prodao tvrtki Raj d.o.o talijanskih vlasnika. Državno odvjetništvo je nakon uknjižbe Raja na tu česticu, 2010. pokrenulo postupak za brisanje uknjižbe Raja d.o.o. i pokrenulo postupak upisa vlasništva RH, odnosno Hrvatskih šuma. Nakon nekoliko godina spora, 2014. brisana je uknjižba Grada i tvrtke Raj i kao vlasnik je uknjižena država. Zbog toga je Raj pokrenuo tužbu radi naknade štete prema Gradu Pagu, a postupak je pred Vrhovnim i Ustavnim sudom jer smo na ovu presudu podnijeli reviziju Vrhovnom sudu putem Visokog trgovačkog suda RH – kaže Maržić, dodajući da je Grad za prodaju te čestice dobio milijun eura.


– Očekujem da Vrhovni sud prihvati našu reviziju i da uknjižbu suda, a ne da se Grad nakon četiri godine dovede u ovu situaciju.