OŠ Frane Petrića

Drugačija izborna nastava na Cresu: Sat talijanskog kroz “radionicu” čokolade

Walter Salković

Snimio Walter Salković

Snimio Walter Salković

Mnoštvo zanimljivih podataka učenici su s lakoćom naučili i na talijanskom jeziku. Teorija se lakše pamtila jer je praksa bila skoro neodoljiva. Naime, uz pomoć iskusne mame Nadije Kaštelan, učenici su izradili više od 400 čokoladnih pralina različitih oblika



CRES  Dok se u Perugi održavao europski festival čokolade, creski učenici u teoriji i praksi štošta su naučili o toj namirnici. Šestaši koji pohađaju izbornu nastavu talijanskog jezika uz pomoć profesorice Sonje Pokupec Salković istražili su porijeklo čokolade.


Saznali su tako da je čokolada bila poznata još starim civilizacijama Olmecima, Astecima i Majama, da je zrno kakaovca od kojeg se čokolada radi u Europu stiglo zahvaljujući Kristoforu Kolumbu, te da je čokolada kakvu danas poznajemo dobila svoj oblik tek nakon izuma hidraulične preše.


Mnoštvo zanimljivih podataka učenici su s lakoćom naučili i na talijanskom jeziku. Teorija se lakše pamtila jer je praksa bila skoro neodoljiva. Naime, uz pomoć iskusne mame Nadije Kaštelan, učenici su izradili više od 400 čokoladnih pralina različitih oblika. Mala i velika srca, anđele, ružice, ribice i sove strpljivo su oblikovali kistićima, stavljali ih u kalupe i punili ih kremom od Nutelle i prženih lješnjaka.




Pralinama su se na kraju zasladili svi učenici i profesori OŠ Frane Petrića te njihovi susjedi gimnazijalci.


– Bilo nam je lijepo družiti se i učiti talijanski na drugačiji način, uglas su rekli šestaši.