Povijesni vikend

Dosad najmasovniji Outdoor Festival donio rekord: Uz trkače i bicikliste Baška do prvih milijun noćenja

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



BAŠKA Baška je ovog vikenda svjedočila iznimnoj živosti i gužvi koju su sad iznova stvorili sudionici »Baška Outdoor Festivala«. Ovogodišnje, četvrto po redu izdanje te, među ljubiteljima zdravog i aktivnog života sad već iznimno cijenjene i popularne manifestacije, privuklo je u Bašku više od dvije tisuće posjetitelja, najvećim dijelom sudionika »Krk Island Traila« – natjecanja u sklopu kojeg se sudionici utrkuju krećući se uzduž i poprijeko iznimno razgranate mreže planinarsko-biciklističkih staza kojima je bašćanski dio otoka Krka posebno bogat. Početna točka svih triju trail utrka, locirana pred bašćanskim hotelom Corinthia, bila je i ovog puta, četvrti put zaredom, mjesto s kojeg su se, ovisno o tjelesnoj i kondicijskoj spremi, na stazama duljine između 6 i 28 kilometara ogledali traileri iz zemlje i inozemstva, sportaši i rekreativci zbog kojih su njihovi domaćini iz TZO-a Baška i Valamar Riviere i ovog puta priredili iznimno bogat »prateći program«. Samo utrka »Krk Island Trail« koju, u suradnji s domaćinima, suorganiziraju i tvrtka Outdoor.hr, Treking liga i Klub pustolovnih sportova Multisport, okupila je preko tisuću sudionika, trailera koje je u njihovoj trkačkoj avanturi okolicom Baške pratilo iznimno lijepo, gotovo pa ljetno vrijeme. Iako po broju sudionika neupitno najmasovnija, ova trail utrka nije bila jedina sastavnica 4. Baška Outdoor Festivala kojeg je i ove godine obogatilo više tek neznatno manje masovnih, ali jednako atraktivnih outdoor događanja, dijelom i onih u kojima se, za razliku od prethodnospomenutog, nisu tražili ni najbrži, ni najvještiji, već oni najraspoloženiji za aktivno guštanje u ljepotama pomalo divljeg, ali i atraktivnog bašćanskog krajolika.


Vrtoglavi skok


Što i koliko ta, i brojne outdoor festivalu slične manifestacije znače za Bašku, najbolje potvrđuju navodi prve operativke bašćanskog turizma Ivane Kovačić, koja nam je otkrila da je upravo ovog vikenda, baš zahvaljujući tom festivalu i s njim povezanoj popunjenosti hotela i apartmana, ostvaren jedan povijesno važan rezultat.


– Upravo ovog vikenda Baška je po prvi put u dugoj i bogatoj povijesti svog turizma ušla u krug destinacija u kojima se godišnje ostvari milijun noćenja, rekla je Kovačić, podsjetivši da je lani to ostvarenje Bašćanima izmaklo doslovce za dlaku. Ove godine nije, i to upravo zahvaljujući fenomenalnim rezultatima predsezone u kojoj smo priredili mnoštvo ovom projektu sličnih sportsko-rekreacijskih manifestacija, kao i posezonskim brojkama koje još uvijek bilježimo – rekla je Kovačić, dodavši da će samo ovog vikenda, u dupkom ispunjenim bašćanskim hotelima te sasvim solidno popunjenim apartmanima biti ostvareno oko 4 tisuće noćenja. Podsjetila je i da je još 2014., u godini uoči začetka organiziranja i snažnog promoviranja outdoor ponude, na području Općine Baška godišnje ostvarivano »tek« nešto više od 700 tisuća turističkih noćenja, dok je već ove godine, dakle u samo pet godina »forsiranja« takvog oblika produljivanja sezone, ukupni »skor« turizma Baške skočio na napokon dosanjanih milijun noći!


Biciklirali i noću i danju




Kakav sadržajan vikend su Bašćani pripremili, kazuje i podatak da su se najzagriženiji i najambiciozniji ljubitelji brdskog biciklizma već tijekom petka navečer imali priliku najprije upustiti u rekreativno noćno bicikliranje do lokaliteta Mjesečevog platoa. Drugu godinu zaredom upriličena noćna biciklijada bila je tek uvretira u »Krk’n’roll MTB maraton« u sklopu kojeg su ljubitelji bicikliranja imali priliku uživati u stazama u rasponu od 26, pa do čak 71 km. Tom događanju, koje su organizacijski i logistički »pokrili« predstavnici tvrtke »Adria bike«, ove godine odazvalo se rekordnih pet stotina biciklista.


Jednako živo bilo je i danas, budući da se za rekreativno planinarenje, odnosno sudjelovanje u hike-touru prijavilo više od 200 sudionika. U opuštenom ritmu, sudionici tog srednje zahtjevnog planinarskog pohoda prošli su 12-kilometarsku rutu te pritom svladali uspon do jednog od brojnih vidikovaca na 300 metara nadmorske visine.Nema sumnje da se Bašćani nisu mogli dosjetiti boljeg i smislenijeg načina zaključenja odlične turističke sezone od ovako dobro organizirane i masovno posjećene manifestacije u kakvu je Baška outdoor festival izrastao, nedvojbeno time produljivši turističko-izletničku sezonu tog dijela otoka Krka.