Potpisan ugovor

Domovima zdravlja na Krku, Cresu i Lošinju nova oprema vrijedna tri milijuna kuna

Mladen Trinajstić

Najveći dio ugovora odnosi se na kupnju RTG uređaja i pedijatrijskog ultrazvuka za Dom zdravlja u Krku, nabavljen će biti ultrazvuk za ispostavu u Cresu, te lifta za poboljšavanje dostupnosti usluga zdravstvene skrbi osobama s otežanim kretanjem u Malom Lošinju



KRK Nakon što je na ovotjednom redovnom press kolegiju zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić obznanio da je prošlog tjedna potpisan ugovor s Vladom RH o dodjeli bespovratnih sredstava Primorsko-goranskoj županiji kojim je za provedbu projekta »Unaprijeđenje primarne zdravstvene zaštite na otocima« osigurano tri milijuna kuna, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Vladimir Mozetič upoznao nas je s ciljevima i nakanama vrijednog financijskog ulaganja koje će, ocjenjuje, uskoro uvelike pridonijeti nastojanjima podizanja usluge zdravstvene zaštite otočana.


– Ugovorom su obuhvaćeni domovi zdravlja u Krku, Lošinju i Cresu, a za ulaganja koja će u skorijoj budućnosti ondje biti realizirana, PGŽ će zajedno sa svojim Domom zdravlja, iz vlastitih izvora, osigurati 15 posto potrebnih sredstava dok će preostalih 85 posto potrebitog novca biti namaknuto bespovratnim potporama iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kojima se financira operativni program Konkurentnost i kohezija – napominje dr. Mozetič.


Oprema i uređenje


– Projekt obuhvaća nabavku dijagnostičke opreme i uređenje ambulanti, a najveći dio ugovora odnosi se na kupnju RTG uređaja jednako kao i pedijatrijskog ultrazvuka za Dom zdravlja u Krku, nabavku ultrazvuka za našu ispostavu u Cresu, kao i nabavku te ugradnja lifta nužnog za omogućavanje odnosno poboljšavanja dostupnosti usluga zdravstvene skrbi osobama s otežanim kretanjem u našoj ispostavi u Malom Lošinju – prenosi nam ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a.




Projekt kojim će se realizirati navedena ulaganja traje 36 mjeseci, odnosno od 1. listopada ove pa do listopada 2020. godine a predviđeni troškovi dosižu 3.088.133,70 kuna, od čega će 85 posto, odnosno 2,6 milijuna kuna biti financirano iz europskih izvora, nastavlja naš sugovornik »podcrtavši« da je temeljni cilj projekta unaprijeđenje primarne zdravstvene zaštite djece, starijih te teže pokretljivih osoba s otoka, jednako kao i nastojanje poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga u njihovu pedijatrijskom, oftalmološkom, stomatološkom i kardiovaskularnom djelu.


– Jednako tako, usmjereni smo i podizanju standarda UTZ i RTG dijagnostike, reanimacije te opće medicine u ispostavama županijskog Doma zdravlja na Krku, Lošinju, Cresu i Rabu. Dio »nezdravstvenih« ulaganja, a koja također čine bitnu sastavnicu ovog projekta, obuhvaćaju nabavu opreme te prilagodbu zgrade Doma zdravlja na Lošinju osobama s težom pokretljivošću čime se, u konačnici, također pridonosi boljoj organizaciji rada – ističe doc.dr.sc. Vladimir Mozetič.


– Zdravstvena zaštita stanovništva na otocima, činjenica je, otežana je zbog niza specifičnih demografskih i zemljopisnih obilježja te loše prometne povezanosti otoka. Za većinu zdravstvenih usluga potrebno je putovati u Rijeku. Ljeti pristupačnost zdravstvenih usluga ondje dodatno otežavaju gužve, a zimi otežanost prometa zbog bure. Troškovi putovanja su veći u odnosu na kopno – ističe ravnatelj objašnjavajući motive pokretanja ovog »otočnog programa« kojemu u prilog zasigurno idu i spoznaje o dotrajalosti djela postojeće opreme u otočnim ispostavama županijskog Doma zdravlja.



Svi postupci navedeni u Projektu u djelo će najvjerojatnije biti provedeni tijekom iduće, 2018., godine napomenuo je dr. Mozetič ocjenivši da se radi o izuzetno zahtjevnim procedurama. – Dakle, tek u idućoj godini biti će provedeni natječajni postupci pa stoga očekujemo da će tijekom iste godine doći i do materijalne realizacije ovog projekta – zaključio je naš sugovornik napomenuvši da je PGŽ u formalnom smislu njegov nositelj, dok je Dom zdravlja »samo« projektni partner.

– U tijeku su i postupci opremanja radiološkog segmenta naše ispostave na Rabu ali ta ulaganja – kaže čelnik ove županijske zdravstvene ustanove, unatoč tome što se nakanom »naslanjaju« na iste ciljeve, u konačnici ipak nisu sastavnica ovog netom ugovorenog EU projekta.



Ciljane skupine


– Glavna »ciljana skupina« ovog tri milijuna kuna »teškog« trogodišnjeg projekta stanovnici su otoka odnosno 11 jedinica lokalne samouprave – ističe dr. Mozetič ustvrđujući da se značaj i važnost projekta usmjerenog unaprijeđenju primarne zdravstvene zaštite na otocima ogleda i u podatku da je prema posljednjem popisu stanovništva, na devet naseljenih otoka na području PGŽ-a, nastanjeno nešto više od 39.700 stanovnika. Među njima je 27 posto starijih osoba, 18 posto djece, 51 posto žena te 6,13 posto invalidnih osoba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, na Krku je zdravstveno osigurano 17.200 stanovnika, na Lošinju njih nešto više od 6.800, na Cresu 2.300, a na Rabu 7.400.


Od tog broja je čak 36 posto kardiovaskularnih bolesnika, a nova oprema će skratiti čekanje te uštedjeti i novac, ali i vrijeme koje je otočno stanovništvo, zbog određenih zdravstvenih odnosno dijagnostičkih usluga, do sad trošilo odlazeći na kopno. Osim otočanima, nabavljena oprema i unprijeđeni zdravstveni standardi, bit će važni i korisni brojnim turistima, kaže Mozetič.