Tradicionalna manifestacija

Domaća delicija: U Korniću fešta od presnaci

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen Trinajstić

Snimio Mladen Trinajstić

Titula najpresnaca i plaketa pripali su onom kojeg su na kornićarsku placu donijeli slastičari konobe »Intrada« iz Malinske



KORNIĆ U organizaciji Katedre čakavskog sabora Kornić, Mjesnog odbora Kornić i Turističke zajednice Grada Krka na Placi u Korniću uprličena je još jedna, sad već tradicionalna Fešta od presnaci.


Događanje održano već dvanaesti puta niti u svom ovogodišnjem izdanju nije iznevjerilo brojne ljubitelje slatkog i kvalitetnog, drugim rječima svega onog i onakvog kakvo izlazi iz kuhinja bodulskih domaćica vičnih spravljanju delicije koja je, neovisno o lokalitetu i narječju njegovih kreatora te s time povezanim nazivom koji varira u obličju presnaca, presneca ili pak presnoca, uvijek jednako slasna i ukusna.


Program neobične te po mnogo čemu posebne Fešte i ovog je puta vodio čelnik Katedre čakavskog sabora Kornić, neumorni Damir Kremenić, a slavlju posvećenom toj na Krku sveprisutnoj domaćoj slastici (koja je ujedno postala i važnim djelom desertne ponude otočnih ugostiteljskih objekata) nazočio je i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.




A on se, baš kao i brojni posjetitelji Kornića, ni sam nije ustručavao guštanja u tradicijskom kolaču spravljenom od samo nekoliko sastojaka – mladog ovčjeg sira, šećera, brašna, žumanjaka i vode, uz »doradu« s malo naribane limunove kore. Naravno, kažu nam iskusne otočne slastičarske, omjeri spomenutih sastojaka variraju od mjesta do mjesta, pa i od kuhninje do kuhinje tako da se u nijansama uvijek osjećaju razlike, jednako kao što razliku u okusu neizbježno čini i kvaliteta za izradu te slastice uporabljenog domaćeg ovčjeg sira.


Ovogodišnja Fešta od presnaci, za razliku od prethodnih koje su redom bile revijanog karaktera, prvi je put donijela i dašak natjecateljskog ozračja pa je tako komisija (u čijem su sastavu bili umirovljena slstičarka Milica Hržić, turistička djelatnica Dolores Mrakovčić i urednik internetskog portala »otok-krk.org« Milovan Kirinčić), temeljem ocijenjenog izgleda, okusa ali i mirisa izloženih te na kušanje ponuđenih presnaca odabarala onaj najbolji.


Titula najpresnaca, a s njom i prigodna plaketa, pripala je onom kojeg su na kornićarsku placu donijeli slastičari konobe »Intrada« iz Malinske, a predstavljala ga je  Sabina Barbiš.